Menu Zoek

Nep-virusscanners komen bijna niet meer voor

woensdag 20 augustus 2014

ScarewareGoed nieuws uit de wereld van online dreigingen. De zogeheten scareware komt bijna niet meer voor. Bij scareware krijgt u een waarschuwing dat er wat mis is met de computer. De ‘virusscanner’ die het probleem zogenaamd oplost, wordt daarbij meteen aangeboden.

Bij scareware gaat het echter niet om een echte virusscanner, maar om kwaadaardige software die virussen en andere bedreigingen op uw computer zet. Bovendien moeten slachtoffers geld betalen om van de problemen af te komen. In 2013 kwam deze manier van online dreiging het meest voor. Microsoft constateert nu dat de verspreiding van scareware vrijwel is gestopt.

Beter opletten
Er zijn twee redenen voor de afname. Virusbestrijders hebben zich op deze vorm van criminaliteit gestort zodat het vaker wordt tegengehouden door de virusscanners. En internetters letten zelf ook een stuk beter op doordat het veel in het nieuws is gekomen.

Meteen wegklikken
Als u ineens een melding krijgt dat er allerlei bedreigingen zijn aangetroffen op de computer, moet u die melding negeren. Dit soort meldingen zijn afkomstig van criminelen en niet van Windows. Sluit de melding af zonder op de mededeling of de knoppen in de mededeling te klikken. Gebruik bijvoorbeeld de sneltoets Ctrl+F4 om de melding te sluiten.

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.