Menu Zoek

'Stemfie' woord van het jaar?

dinsdag 25 november 2014

StemfieEen foto van jezelf maken in een stemhokje, dat is een stemfie. In totaal maken tien woorden kans om Woord van het Jaar te worden. Wordt het stemfie of iets anders?

Elk jaar organiseert Van Dale Uitgevers een 'Woord van het Jaar-verkiezing'. Nieuwe woorden die in de maanden ervoor in het nieuws kwamen, maken kans om het woord van het jaar te worden. Internetters konden suggesties insturen en daaruit zijn tien woorden gekozen die nu in de finale staan.

Stemmen
Via de site van Van Dale stemt u op uw favoriete woord. In vijf andere categorieën zijn er ook nominaties, namelijk voor jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. U kunt tot 15 december stemmen. Onder de deelnemers wordt een hotelarrangement verloot.

De kanshebbers om woord van het jaar te worden zijn:

  • Clownspiet: helper van Sinterklaas die als clown geschminkt is.
  • Crimiclown: iemand die zich als een (enge) clown verkleedt en schminkt om mensen angst aan te jagen, te molesteren of te beroven, horrorclown, terreurclown.
  • Dagobertducktaks: speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen, superrijkentaks, hyperrijkentaks.
  • Fotobom: foto die bewust of onbewust door een ander verpest is doordat deze (in een vreemde pose) op de achtergrond in beeld te zien is.
  • Jihadgezin: jihadistisch gezin, met name een gezin waaruit een of meer leden als jihadstrijder naar het Midden-Oosten zijn vertrokken.
  • Kalifaatganger: moslim die naar het kalifaat verhuist, met name om daar te strijden voor de Islamitische Staat.
  • Moestuinsocialisme: spotnaam voor een vorm van socialisme die zelfredzaamheid propageert door minima en ouderen met AOW of een klein pensioen te stimuleren een moestuin te nemen.
  • Stemfie: selfie gemaakt in het stemhokje en verspreid via de sociale media.
  • Straatintimidatie: intimiderend gedrag in de openbare ruimte, met name seksuele intimidatie tegen vrouwen op straat.
  • Wegkijkstaat: neoliberale staat die niet solidair is met burgers die door kansarmoede of tegenslag in benarde omstandigheden terechtkomen of in kommervolle omstandigheden moeten leven.
Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.