Menu Zoek

Consumentenbond: Android-apparaten te kort ondersteund

donderdag 2 juli 2015

AndroidAndroid-toestellen moeten minimaal twee jaar na de releasedatum ondersteund worden met updates. Fabrikanten doen hier nu te weinig aan, meent de Consumentenbond.

Zeker tachtig procent van de Android-smartphones beschikt niet over de nieuwste Android-versie. En de helft van die toestellen heeft een zodanig verouderde Android-versie dat ze niet meer veilig zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond voor de Digitaalgids van juli 2015. Daarom vindt de Consumentenbond dat fabrikanten hun toestellen langer moeten ondersteunen. Minimaal twee jaar.

Updaten!
Consumenten die ook vinden dat fabrikanten hun producten langer van updates moeten voorzien, kunnen dat via de actie 'Updaten!' laten weten.

Veiligheid
Volgens de cijfers van Google maakt momenteel bijna de helft van alle Android-apparaten gebruik van versie 4.3 of lager. Dat leidt tot veiligheidsrisico's. Wilt u weten welke versie u hebt? De Consumentenbond heeft een handig stappenplan waarmee u dat kunt uitvinden. En als blijkt dat u Android 4.3 of lager gebruikt leest u vervolgens bij de bond wat u kunt doen om uw toestel veiliger te maken.

Achtergrondinformatie
Het besturingssysteem Android wordt ontwikkeld door Google. Diverse fabrikanten gebruiken Android op hun toestellen. Maar Google staat toe dat producenten aanpassingen maken. Dus kan een smartphone van Samsung, voorzien van de recentste Android-versie, anders werken dan een toestel van HTC met dezelfde Android-versie. De fabrikanten bepalen welke telefoons bij het uitkomen van een nieuwe Android-versie, worden bijgewerkt.

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.