Menu Zoek

Thuiskopieheffing op usb-sticks

woensdag 1 november 2017

ThuiskopieheffingUsb-sticks vallen vanaf 2018 ook onder de zogeheten thuiskopieheffing. Daardoor worden ze zestig cent duurder.

De thuiskopieheffing is jaren geleden ingesteld om auteurs en artiesten te compenseren voor kopieën van hun muziek en films voor privégebruik. De gedachte is dat artiesten inkomsten mislopen doordat gebruikers muziek voor eigen gebruik kopiëren naar bijvoorbeeld hun smartphone. Of een usb-stick.

Nieuwe tarieven
Onlangs zijn de nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing bekendgemaakt en welke apparaten en media onder de heffing vallen. Nieuw op de lijst zijn de usb-stick en zogenaamde 'wearables'. Daaronder vallen onder meer de slimme horloges. Wearables worden door de heffing 1,20 euro duurder; usb-sticks 0,60 euro. De thuiskopieheffing op computers, laptops en tablets is verlaagd van 3,50 euro naar 2,60 euro. Daarentegen is de heffing op smartphones verhoogd van 3,50 euro naar 4,70 euro. Het argument hiervoor is het toegenomen gebruik van telefoons. Ook opvallend: beschrijfbare cd's en dvd's worden minder verkocht en daarom vervalt de heffing hierop.

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.