Adobe Reader

Besturingssysteem 7 en 8.1
Bestandsgrootte 48,4 MB
Taal Nederlands
Publicatiedatum 22 maart 2011
Gewijzigd op 23 juni 2015
Auteur
Op internet komt u wel eens teksten tegen in pdf-formaat. Om die te lezen hebt u het gratis programma Adobe Reader nodig. Lees hier wat u moet weten om met Adobe Reader te kunnen werken.

Wat is pdf?

Een voorbeeld van een tekst in pdf-formaat is de routebeschrijving naar SeniorWeb. Als u dit wilt lezen en/of afdrukken, hebt u het gratis programma Adobe Reader nodig. Pdf is de afkorting van Portable Document Format (pdf).

Een pdf-bestand is te herkennen aan de extensie ‘pdf’. Het kenmerk van dit soort bestanden is dat ze identiek zijn aan het origineel. De vormgeving van het document is voor elke gebruiker en elke ontvanger hetzelfde. De bestanden kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen of een combinatie hiervan. 

Pdf-bestanden maken

Om pdf-bestanden te maken kan het programma Adobe Acrobat gebruikt worden. Vooral bedrijven maken hier gebruik van, want er zijn kosten aan verbonden om het aan te schaffen. Office 2010 en 2013 hebben ook de mogelijkheid bestanden op te slaan als pdf-document. 

Het lezen van pdf-bestanden kan altijd gratis, namelijk met Adobe Reader.

Stap 1: Adobe Reader downloaden (1)

De fabrikant van Reader is het Amerikaanse computerbedrijf Adobe. Het programma is te gebruiken in het Nederlands. Adobe Reader is te downloaden van de website van Adobe. Klik hierboven op de knop Downloaden om de website van Adobe te openen. U komt dan op de juiste pagina terecht.

Stap 2: Adobe Reader downloaden (2)

U ziet een overzicht van welke versie u gaat downloaden. Dit is afhankelijk van uw besturingssysteem. Standaard zal het programma uw besturingssysteem proberen te herkennen, in ons voorbeeld is dat Windows 8.1. Mocht er het verkeerde systeem staan (dus 7 als u 8.1 gebruikt of andersom) dan klikt u op de link Gebruikt u een ander(e) taal of besturingssysteem en volg de instructies.

Staat het systeem goed aangegeven? Dan kunt u verdergaan. Verwijder de vinkjes voor 'Ja, installeer Google Chrome' en 'Ja, installeer Google Toolbar voor Internet Explorer'. Dit is extra software die u kunt downloaden. Dat bevelen wij niet aan. Klik daarna op de knop Nu installeren.

Stap 2: Adobe Reader downloaden (3)

Onder in beeld verschijnt een gele balk. Klik hier op Run/Uitvoeren.

Stap 3: Adobe Reader downloaden (4)

U krijgt tijdens de installatie mogelijk wat meldingen te zien met de vraag of Adobe Systems wijzigingen mag aanbrengen aan uw systeem. Klik in die gevallen op Ja. De installatie gaat nu automatisch verder.

Stap 5: Adobe Reader downloaden (5)

Het installatieprogramma van Adobe Reader zal nu openen. Deze download automatisch de juiste bestanden. Wacht dit rustig af.

Stap 6: Adobe Reader downloaden (6)

Wanneer de installatie voltooid is klikt u op Voltooien. Er opent nu automatisch een webpagina waarop staat dat Adobe Reader succesvol is geïnstalleerd. Deze pagina kunt u gewoon sluiten.

Reader opstarten

Tijdens de installatie is een snelkoppeling naar het programma Adobe Reader op uw Bureaublad geplaatst. Klik op de snelkoppeling om het programma te openen.

Een vraag over het artikel?

  • Hieronder kunnen leden van SeniorWeb een reactie plaatsen op het artikel. 
  • Staat er een fout in het artikel of mist u iets? Meld het via ons contactformulier. 
  • Hebt u een computerprobleem? Stel uw vraag aan PCHulp.
  • Hebt u een vraag over uw lidmaatschap? Mail dan de Ledenservice.

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Door Gerrit48 op maandag 6 oktober 2014 om 13:33:
Ik had adobe reader XI. Wilde een factuur van mijn zorgverzekering bekijken. Bij het openen in word 2010 kreeg ik een apart raampje bestandsconversie. wat daar in stond kan geen normaal mens lezen. Cijfertjes en lettertjes. wat is dit? wat doe ik verkeerd? Heb adobe reader XI van mijn computer verwijderd en opnieuw geinstalleerd zonder resultaat weer hetzelfde. Wie kan mij duidelijk svp maken wat ik nu nog kan doen? Groet Ger
Door sch608 op woensdag 2 oktober 2013 om 23:23:
Ik krijg bij installeren van Adobe Reader (windows 7) alleen stap 1 en stap 2. Dan werkt de Reader.
avatar
Door FRaap op donderdag 22 november 2012 om 10:27:
Ik heb al eerder gemeld dat Adobe Reader X niet meer wordt aangeboden. Daarvoor in de plaats krijg je Adobe Reader XI. Opzich niet erg maar de tekst en beschrijving moet even worden aangepast vr. groet Frits Raap
avatar
Door FRaap op donderdag 22 november 2012 om 10:27:
Ik heb al eerder gemeld dat Adobe Reader X niet meer wordt aangeboden. Daarvoor in de plaats krijg je Adobe Reader XI. Opzich niet erg maar de tekst en beschrijving moet even worden aangepast vr. groet Frits Raap
Door reja op zaterdag 13 oktober 2012 om 13:19:
Kan adobe eader niet downloaden. Vr.gr. Jan Wilmink j.w.wilmink@ziggo.nl
Door edolent op maandag 24 september 2012 om 02:21:
Ik wil een pdf bestand dat ik via een e-mail heb toegestuurd gekregen lezen. het betreft hier een Huishoudelijk Reglement, dus gewoonm tekst. Adobereader te downloaden, dat is niet te doen. Wat dat porogramma doet, zal me zorg zijn, maar ik zou het nodig hebben. Hoe moet ik dat programma dan aanroepen (Het staat volgens mij in mijn computer gedownload). Er is niets van te begrijpen. POdf is uitgevonden om het weer eens allemaal oneindiog ingewikkeld te maken. Stuur mij gewoon die tekst van dat Huishoudelijk reglement. Typ het desnoods over, maar dat schijnt (en ikl schijn) achtelijk te wezen.
avatar
Door wou346 op dinsdag 21 augustus 2012 om 10:53:
Beste mensen, Adobe Reader X installeert Google Chrome als je niet het vinkje weghaalt bij Ja, installeer Chrome als mijn standaardbrowser en Google Toolbar voor Internet Explorer – optioneel. (28,4 MB) Installatieopties Dit moeten jullie veranderen in de tekst. Yvonne van der Woude-Rensen
avatar
Door zirkoon04 op zaterdag 10 maart 2012 om 23:10:
Adobe Raider X geinstalleerd. Programma wil niet werken ook niet door de bijlage eerst op te slaan en dan met de raider te openen werkt niet. Wel koppelt raider met microsoft WORD maar laat allemaal onduidelijke tekst zien ?? Wie weet raad.
Door SeniorWeb-lid op zondag 27 november 2011 om 20:30:
Een bijlage eerst opslaan en daarna met adobe raider openen gaat goed,maar direct openen zonder op te slaan lukt niet.
Door SeniorWeb-lid op zondag 27 november 2011 om 20:30:
Een bijlage eerst opslaan en daarna met adobe raider openen gaat goed,maar direct openen zonder op te slaan lukt niet.
Door SeniorWeb-lid op donderdag 27 oktober 2011 om 13:35:
kan beter
Door Bee915 op zaterdag 26 maart 2011 om 18:30:
via de browser firefox4 kreeg ik de melding dat de plug-in van Adobe reader verouderd was. dus heb ik het ge-updated in de veronderstelling dat Adobe Reader 9.2 zou zijn! Maar nee het was Adobe Reader x. Vind het wel vreemd dat er niet gevraagd wordt welke Adobe er gedownload moet worden. De uitleg van dit artikel is goed ben er tevreden over. groet van ida
avatar
Door lieskevrieske op zaterdag 12 maart 2011 om 16:07:
Ik kan op dit moment mijn gebruiksaanwijzing van mijn camcorder wel lezen,heb een aantal bladzijden uitgeprint maar mis er enkele. Nu zit er schijnbaar een beveiliging op en kan niet meer afdrukken, hoe kan dit ???
Door SeniorWeb-lid op maandag 28 februari 2011 om 00:02:
Prima, maar ik wilde meer weten over Adobe Acrobat en dat mis ik. Tine Westenberg.
avatar
Door gaarthuis op zaterdag 5 februari 2011 om 12:15:
Bij downloaden op 5-2-2011 kreeg ik Adobe X i.p.v 9.2
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 21 december 2010 om 19:57:
Ria hoe kan ik adobe reader installeren met windows 7
Door SeniorWeb-lid op zaterdag 30 oktober 2010 om 17:47:
Probeer ADOBE RAIDER te installeren maar heb Windows 7 Waaom kan her niet met Windows 7????. Gerrie Hazeleger
Door SeniorWeb-lid op dinsdag 21 september 2010 om 12:34:
Hartelijke dank U hebt mij zeer goed geholpen. mijn complimenten dat het zo snel is gebeurd. vriendelijke groeten Jannie.*****
Door SeniorWeb-lid op woensdag 15 september 2010 om 17:22:
ik heb windows 7 hoe moet het dan ? w.claessen1@upcmail.nl B.V. dank
Door SeniorWeb-lid op maandag 23 augustus 2010 om 23:19:
Bedankt! Op deze manier iets uitgelegd krijgen is SUPER duidelijk!
Toon maximaal reacties per pagina.
Eerste Vorige
Pagina van
Volgende Laatste