Menu Zoek

Adobe Acrobat Reader DC

Op internet komt u wel eens teksten tegen in pdf-formaat. Om die te lezen hebt u bijvoorbeeld het gratis programma Adobe Reader nodig. Lees hier wat u moet weten om met Adobe Acrobat Reader DC te kunnen werken.
Besturingssysteem: Windows 7, 8.1 en 10
Bestandsgrootte: 93,43 MB
Taal: Nederlands
Dit programma is mogelijk niet voor uw apparaat bedoeld.
Download

Een voorbeeld van een tekst in pdf-formaat is de routebeschrijving naar SeniorWeb. Als u dit wilt lezen en/of afdrukken, hebt u bijvoorbeeld het gratis programma Adobe Acrobat Reader DC nodig. Pdf is de afkorting van Portable Document Format (pdf).

Een pdf-bestand is te herkennen aan de extensie 'pdf'. Het kenmerk van dit soort bestanden is dat ze identiek zijn aan het origineel. De vormgeving van het document is voor elke gebruiker en elke ontvanger hetzelfde. De bestanden kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen of een combinatie hiervan.

In Windows 10 kan het internetprogramma Edge ook pdf's tonen. De bewerkingsmogelijkheden zijn echter zeer beperkt.

Om pdf-bestanden te maken kan het betaalde programma Adobe Acrobat Pro gebruikt worden. Vooral bedrijven maken hier gebruik van, want er zijn kosten aan verbonden om het aan te schaffen. Sinds Office 2010 hebben programma's als Word ook de mogelijkheid bestanden op te slaan als pdf-document.

Het lezen van pdf-bestanden kan altijd gratis, namelijk met Adobe Acrobat Reader DC.

De uitleg over de installatie is geschreven voor Windows 10, via internetprogramma Chrome. Het programma is ook geschikt voor Windows 7 en 8.1. De installatie gaat op soortgelijke wijze, al kunnen sommige vensters er net wat anders uitzien.

Installatie via Internet Explorer gaat iets anders. Het installatiebestand kan daarbij direct worden geopend door te klikken op Uitvoeren. De overige stappen zijn vergelijkbaar met Chrome.

De fabrikant van Reader is het Amerikaanse computerbedrijf Adobe. Het programma is te gebruiken in het Nederlands. Adobe Acrobat Reader DC is te downloaden van de website van Adobe. Klik hierboven op de knop Download om de website van Adobe te openen. U komt dan op de juiste pagina terecht.

U ziet een overzicht van welke versie u gaat downloaden. Dit is afhankelijk van uw besturingssysteem. Standaard zal het programma uw besturingssysteem proberen te herkennen, in ons voorbeeld is dat Windows 10. Mocht er het verkeerde systeem staan (dus 7 of 8.1 gebruikt of andersom) dan klikt u op de link Gebruikt u een ander(e) taal of besturingssysteem en volg de instructies.

Staat het systeem goed aangegeven? Dan kunt u verdergaan. In de middelste kolom staan 'Optionele aanbiedingen'. Welke dat zijn kan verschillen. Dit is extra software die u kunt downloaden. Dat bevelen wij niet aan. Haal de vinkjes weg voor de verschillende optionele aanbiedingen door op de vinkjes te klikken. Het moet er ongeveer zo uitzien:

Vinkjes weghalen tijdens installatie.

Klik daarna op de knop Nu installeren.

Het installatiebestand wordt automatisch gedownload. Het verschijnt onder in beeld:

2110-installatiebestand.jpg

Dubbelklik op dit bestand.

U krijgt tijdens de installatie mogelijk wat meldingen te zien met de vraag of Adobe Systems wijzigingen mag aanbrengen aan uw systeem. Klik in die gevallen op Ja . De installatie gaat nu automatisch verder.
Het installatieprogramma van Adobe Reader zal nu openen. Deze downloadt automatisch de juiste bestanden. Wacht dit rustig af.
Wanneer de installatie voltooid is klikt u op Voltooien. Er opent nu automatisch een webpagina waarop staat dat Adobe Reader succesvol is geïnstalleerd. Deze pagina kunt u gewoon sluiten.
Tijdens de installatie is een snelkoppeling naar het programma Adobe Reader op uw Bureaublad geplaatst. Klik op de snelkoppeling om het programma te openen. Openen kan uiteraard ook via het Startmenu.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.