U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 13-03-2013

Computertip: Maak bestanden die zichzelf uitpakken (Windows XP)

Niveau
Besturingssysteem Windows XP
Publicatiedatum 1 januari 2010
Om grote bestanden te verkleinen om ze bijvoorbeeld via de mail te versturen, kunt u ze inpakken. Dat heet ‘zippen’. Met Windows XP kunt u makkelijk bestanden maken die, eenmaal bij de ontvanger aangekomen, zichzelf weer uitpakken.

LampjeAls de ontvanger van uw gezipte bestand geen Windows XP heeft of een beginnende computeraar is, bespaart u hem veel ongemak als u zorgt voor zelfuitpakkende bestanden. Dat gaat heel eenvoudig.

Voor u begint: in Windows XP hebt u geen apart programma nodig voor het inpakken en uitpakken van bestanden. Om in te pakken selecteert u simpelweg het bestand of de bestanden, klikt u op de rechtermuisknop en kiest u voor Kopiëren naar... gecomprimeerde map. Binnen een paar seconden is het gepiept!

Zelfuitpakkend bestand
Om een zelfuitpakkend bestand te kunnen maken, biedt Windows XP standaard een hulpprogramma aan met de naam IExpress. U vindt het in de map C:\WINDOWS\System32. Dubbelklik op de programmanaam Iexpress.exe en volg de aanwijzingen van de Engelstalige Wizard.