Menu Zoek

Om van te smullen! 4 tips voor een goede eetfoto

fotopizza

Hebt u een mooi gerecht gemaakt? Zet het mooi op de foto en deel het zo met vrienden en familie.

Een mooi gedekte tafel met kaarslicht is weliswaar sfeervol, maar niet erg geschikt voor voedselfotografie. Fotografeer het gerecht liever in het witte licht van de keuken, bijvoorbeeld voordat u het naar de tafel brengt. Of vraag een tafelgenoot om het gerecht even bij te lichten met de zaklampfunctie van zijn of haar telefoon. Ga in elk geval niet flitsen! Dit zorgt voor harde, platte foto's.

Sommige gerechten zien er beter uit van bovenaf. Pizza bijvoorbeeld. Andere gerechten zien er juist lekkerder uit wanneer ze schuin van boven op de foto staan. Ideaal voor bijvoorbeeld drankjes. Een sandwich van meerdere lagen of een sappige (vega) hamburger ziet er misschien weer beter uit vanaf de zijkant. Zo ziet u alle overheerlijke lagen van burger, saus, tomaten, augurken, enzovoorts. Het is een kwestie van uitproberen.

Is de compositie in orde? Let dan eens op de kleurcombinaties, netheid en andere zaken die kunnen afleiden van het mooie gerecht. Een groen bord op een oranje tafelkleed vloekt en levert misschien niet de beste foto's op. En een gebruikte sauslepel in de hoek van het beeld trekt ook onnodig de aandacht. Maar een keurig gedekte tafel met opgepoetst tafelzilver, een pepermolen of wat verse kruiden kunnen juist weer iets toevoegen aan de foto.

De standaard camera-app van de telefoon is niet altijd de beste oplossing. Die is ingesteld voor verschillende situaties zoals portretten, landschappen of alledaags gebruik. Een app als Foodie is er speciaal op gericht om eten zo voordelig mogelijk in beeld te krijgen. Met de filters kunt u de smakelijkste of meest realistische eetfoto's maken. Bovendien helpt de app met de compositie. Overigens hebben de camera-apps van moderne telefoons vaak ook wel een speciale stand voor eten. Die geeft alleen niet altijd het mooie resultaat van een speciale app.

Foodie - Android-apparaat
Foodie - iPhone

Tot slot: geniet van het eten! Fotografeer niet te lang. Het eten wordt koud en dat zou zonde zijn van het gerecht dat met veel liefde is gemaakt. Bovendien is het niet erg gezellig om met uw telefoon bezig te zijn terwijl u ook een leuk gesprek kunt voeren met een tafelgenoot.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.