Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 1 februari 2016

Tip: malware op Android voorkomen

0804-avg Hebt u een telefoon of tablet die op Android draait? Kijk dan goed uit wat u precies voor apps installeert. Ze zijn lang niet allemaal in de haak.

Apps voor op Android-toestellen downloadt u in Google Play, de online winkel waarin alle gratis en betaalde apps staan. De controle op de kwaliteit van de apps laat te wensen over. Bij Apple (iPad, iPhone) zijn ze daar heel streng op, bij Google minder.

Het resultaat is dat meer dan één op de tien apps niet in orde is. Die apps zijn kwaadaardig of schadelijk voor uw toestel (malware). Dat bleek in maart uit een analyse van beveiligingsbedrijf Trend Micro. Veel probleem-apps komen uit landen als Rusland en China en worden daar aangeboden in lokale app-winkels. Maar ze komen ook in Google Play voor.

U moet dus goed opletten wat u allemaal downloadt en installeert. Met deze aandachtspunten komt u een heel eind.

  • Antivirus: download en installeer een antivirusapp. AVG Free heeft een goede gratis app. Die vindt u in Google Play.
  • Opletten: wilt u een app downloaden in Google Play? Lees eerst de recensies die erbij staan. Wordt daarin gesproken over problemen of virussen? Sla deze app dan maar over. Zoek ook op internet naar informatie over de ontwikkelaar van de app. Of typ de naam van de app in bij Google, samen met de term 'malware' (zonder haakjes). Kijk wat er voor resultaten komen. Bij twijfel, niet doen!
  • Accepteren: veel apps willen toestemming om van alles te doen, zoals het delen van uw contactpersonen of gebruiken van uw foto's. Let goed op met waar u toestemming voor geeft.
  • Alert zijn: tot slot kunt u een hoop vervelends voorkomen door alert te zijn. Staan er ineens rare sms'jes in uw telefoon waarvan u niet kunt herinneren ze te hebben verstuurd? Of is uw telefoonrekening ineens hoger? Loopt de accu van uw toestel ineens snel leeg? Allemaal aanwijzingen dat er iets niet helemaal in de haak is. Verwijder recent gedownloade apps en laat uw toestel scannen door uw AVG-app.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.