Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 12 januari 2016

Tip: valkuilen van gratis antiviruspakketten

1609-av Gratis antivirusprogramma’s zijn erg populair. Ze scoren best aardig in tests en staan hun mannetje bij het weren van virussen en ander gespuis. Maar er zitten ook nadelen aan.

Het grootste voordeel van een gratis antivirusprogramma is dat u er geen geld voor hoeft te betalen. U downloadt en installeert het programma en de rest gebeurt eigenlijk vanzelf. De computer wordt beschermd tegen malware en als er toch een verdacht bestand wordt aangetroffen, dan krijgt u daar een melding van. Dat is in elk geval de theorie.

Programma's getest
De afgelopen maanden heeft SeniorWeb enkele gratis virusscanners getest. Namelijk die van Avast, Avira en AVG. Op zichzelf programma's die goed bekendstaan en aardig scoren in tests. Er kwam echter ook een heel ander beeld naar voren, wat wij zien als een nadeel. Dat is de stortvloed aan vaak verwarrende mededelingen, en het opdringerig aanbieden van betaalde uitvoeringen van het programma.

Rare meldingen
Om te beginnen met de meldingen: bij elk van de genoemde programma's krijgt u heel veel meldingen te zien, in de vorm van blokjes tekst rechtsonder in beeld. Vaak gaat het om zakelijke mededelingen, zoals dat de software bijgewerkt is of dat er een scan wordt uitgevoerd. Maar het gaat ook vaak om onduidelijke meldingen. Zoals dat 'Avast Safe Price' actief is. Of dat u programma's op uw computer moet actualiseren. Of dat er bewijzen zijn dat de prestaties van uw computer niet goed zijn. Dat zijn enkele voorbeelden van Avast. AVG meldt dat de dienst 'Web Tune Up' actief is, en ga zo maar door. Meldingen waarvan wij niet precies weten waar het over gaat. Ook is niet duidelijk wat de bedoeling ervan is.

Reclame voor betaalde versie
Daarnaast maken alle programma's actief reclame voor de betaalde variant. Tijdens het installeren krijgt u de mogelijkheid om die betaalde versie tijdelijk gratis te proberen. Als u dat niet doet, krijgt u er toch vaak meldingen en aanbiedingen over. Wie niet heel goed oplet, kan opgezadeld worden met een betaald programma.

Let goed op
We concluderen dat bedrijven hun gratis programma steeds vaker zien als een manier om reclame te maken voor aanvullende diensten en betaalde software. Dit is iets waar u rekening mee moet houden. U kunt ervoor kiezen dit te accepteren en goed op te letten wat er gebeurt. Ziet u dit niet zitten, dan is er eigenlijk één optie: een betaald betrouwbaar programma aanschaffen. Eset scoorde in 2014 het beste in onze test in ons kwartaalblad Enter en ook Kaspersky staat al vele jaren als zeer goed bekend. Leden van SeniorWeb kunnen Kaspersky met korting aanschaffen in onze Webwinkel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.