Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 20 januari 2016

Tip: Facebook op Android-apparaat

2301-facebook De app van Facebook ziet er heel anders uit dan de website van het sociaal netwerk. Allerlei functies staan op een andere plek. Een rondleiding door de app voor Android-toestellen.

Na het downloaden en installeren van de app, vindt u de app terug op het Startscherm van het apparaat. Staat de app hier niet, tik dan op de knop met de blokjes om naar alle apps te gaan. Tik vervolgens op Facebook om de app te starten en log in met uw Facebook-inloggegevens als u dat nog niet eerder hebt gedaan.

De app opent met het nieuwsoverzicht. Onder elkaar staan de updates van uw vrienden. U kunt er doorheen bladeren om ze te lezen. Boven het nieuwsoverzicht staan enkele knoppen. Bovenaan vindt u de knoppen 'Status', 'Foto' en 'Inchecken'. Hiermee kunt u dingen plaatsen op Facebook. De balk waar ze op staan, is niet altijd zichtbaar is. Ziet u de balk niet, beweeg dan een beetje omhoog en de knoppen komen weer tevoorschijn.

We gaan nu de opties in de app langs:

  • Tik op Status en typ iets wat u bezighoudt. Tik daarna op Plaatsen. Wilt u zonder het bericht te plaatsen terug naar het overzicht? Tik dan op het pijltje linksboven.
  • Met de knop Foto kunt u een foto die op uw toestel staat, uitkiezen om te plaatsen op Facebook. Tik op een foto en vervolgens op Klaar.
    Typ iets over de foto en tik rechtsboven op Plaatsen. De foto staat nu op Facebook.
  • De knop 'Inchecken' is om te laten weten waar u bent. Deze optie wordt steeds minder gebruikt door mensen.
  • Boven in beeld vindt u de andere interessante opties. Beschouw ze als een soort tabbladen die elk een ander onderdeel openen. De meest linkerknop is die van het nieuwsoverzicht. Hierop ziet u alle updates van vrienden en pagina's die u volgt. Onder het pictogram met de twee poppetjes staan de vriendschapsverzoeken die u nog niet hebt geaccepteerd.
  • De afbeelding van de wereldbol geeft aan hoeveel nieuwe meldingen u hebt. Dat staat aangegeven met een getal in het rood. Tik erop om te zien welke nieuwe meldingen u hebt en welke interacties er zijn geweest. U ziet hier bijvoorbeeld terug als als iemand op uw update reageert.
  • Het pictogram met de drie streepjes brengt u onder andere bij uw profiel en een overzicht van de groepen waar u lid van bent. Tik op de drie streepjes en vervolgens op Je profiel bekijken. Hier ziet alles wat op uw persoonlijke pagina te zien is. Keer terug naar het overzicht via het pijltje linksboven in beeld. Blader helemaal naar onder en u ziet verwijzingen naar 'Help' en naar de instellingen. U komt weer terug in het nieuwsoverzicht door bovenin op het meest linker pictogram te tikken.
  • Rechtsboven staat het pictogram van een tekstvakje. Dat is de chatfunctie. Deze kunt u alleen gebruiken als u de aparte app Messenger installeert. Dat kunt u doen via de knop App downloaden. Staat Messenger ook op uw toestel, dan kunt u weer chatten binnen Facebook. De afbeelding van de wereldbol geeft aan hoeveel nieuwe meldingen u hebt. Dat staat aangegeven met een getal in het rood. Tik erop om te zien welke nieuwe meldingen u hebt en welke interacties er zijn geweest. U ziet hier bijvoorbeeld terug als als iemand op uw update reageert.
  • Hier laten we u nog twee onderdelen zien. U kunt zoeken naar andere personen op Facebook. Tik daarvoor op het vergrootglas en het zoekmenu opent. U ziet uw recente zoekopdrachten. In de zoekbalk kunt u een opdracht ingeven. Keer terug naar het overzicht via het pijltje linksboven in beeld.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.