Menu Zoek

Slecht wifi-signaal verbeteren

slecht wifi-signaal

Valt de draadloze internetverbinding weg of is het bereik op sommige plekken in huis slecht? Tegen een zwak wifi-signaal kunt u wat doen.

In een ideale situatie is het wifi-signaal sterk en stabiel. Helaas hebben veel internetters last van slechte wifi in een of meer ruimtes in huis. Soms is het signaal te zwak om bijvoorbeeld te internetten in de slaapkamer. Mogelijke oorzaken zijn drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren is het wifi-signaal niet altijd in alle kamers goed. Een wifi-signaal kan namelijk niet gemakkelijk door materialen als beton heen.

Routers sturen het wifi-signaal via bepaalde frequenties uit. De meeste routers gebruiken daarvoor een standaardkanaal. De internetverbinding wordt trager als veel routers in de buurt (dus van buren) op hetzelfde kanaal zitten,. U kunt dan een ander wifi-kanaal instellen. Probeer dit als eerste, ook al weet u niet zeker of dit de oorzaak is van het zwakke signaal. Probeer eerst kanaal 1, 6 of 11. Helpt dat niet, probeer dan een ander kanaal. Een ander kanaal instellen werkt voor elke router anders. In de handleiding van het apparaat of op de website van uw provider staat hoe u via de computer een ander wifi-kanaal kiest. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de provider.

Dikke betonnen muren in huis verzwakken het wifi-signaal behoorlijk. Probeer zo het bereik te verbeteren: verplaats de router, gebruikt een wifi-versterker of sluit wifi-mesh aan.

De router verplaatsen

De router staat in veel huishoudens op de plek waar de internetverbinding het huis binnenkomt, bijvoorbeeld in een meterkast. Verplaats de router naar een centrale plek in het huis (als dat kan). Denk eraan dat er een internetkabel gelegd moet worden van de plek waar internet binnenkomt naar de router.

Wifi-versterker gebruiken

Daar waar het wifi-signaal slechter wordt, stopt u een wifi-versterker in het stopcontact. Het apparaatje ontvangt het internetsignaal, versterkt het en stuurt het weer door. Er zijn wifi-versterkers in verschillende prijsklassen. U kunt ze ook via de provider kopen of huren. Let bij aanschaf vooral op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht. Het nadeel van een wifi-versterker is dat de installatie lastig kan zijn en dat de internetverbinding trager wordt.

Wifi-mesh aansluiten

Een optie waarbij met meer zendstations het hele huis wifi-bereik krijgt. Hierover leest u meer in het artikel 'Overal wifi-bereik met wifi-mesh'.

Providers verstrekken bij de start van een internetabonnement een modem en/of router. Ze worden maar zelden door de provider vervangen. Als het apparaat ouder is dan tien jaar, is het zinvol om een nieuwere te vragen aan de provider. Dat is niet altijd gratis. Vraag goed naar de voorwaarden en precieze kosten.

Met een zogenoemde 'powerline adapter' is het mogelijk om het internet via het stopcontact te laten lopen. Eén adapter zit in een stopcontact naast de router en is met een netwerkkabel verbonden met de router. Een tweede adapter plaatst u in het stopcontact naast de computer en verbindt u ook met een netwerkkabel. De verbinding is sneller dan via de normale wifi. Er zijn allerlei sets te koop, voor flink oplopende bedragen. Deze optie is vooral geschikt voor mensen die geen goed werkend draadloos of bekabeld internet hebben of als de andere opties niets uithalen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.