Menu Zoek

Wat als Nederland overstroomt?

waterhoogte bekijken bij overstroming

Een groot deel van Nederland kan ooit overstromen. Bereid u voor en weet wat te doen.

Veel mensen in Nederland wonen op een plek die kan overstromen. Niet gek: een groot deel van het land ligt onder de zeespiegel. Bij een stijging van de zeespiegel of met extreem weer wordt de kans op overstromingen of wateroverlast groter. Het is daarom belangrijk dat u weet of u risico loopt en wat u kunt doen om veilig en gezond te blijven. De site overstroomik.nl helpt hierbij. Dit is een initiatief van de Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio's, de waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Deltaprogramma. Hier ziet u hoe hoog het water in uw buurt komt te staan bij een overstroming. Ook staan er tips voor wat u kunt doen vooraf en tijdens een overstroming. Zo bent u goed voorbereid op een noodgeval.

Hoe hoog komt het water bij een overstroming? Bekijk dat zo:

  • Ga naar de site www.overstroomik.nl
  • Klik op de startpagina in de zoekbalk.
  • Vul uw postcode of adres in.
  • Klik op Waterhoogte bekijken.

De site geeft aan hoe hoog het water komt als Nederland ooit overstroomt. Rechts staat in het kort wat een overstroming voor u betekent. Bijvoorbeeld dat er geen elektriciteit is en het gas niet werkt.

Bekijk zo op overstroomik.nl de tips voor het voorbereiden op een overstroming:

  • Klik na het controleren van de waterhoogte rechts op Voorbereiding starten.
  • In beeld verschijnen vier stappen om u voor te bereiden op een overstroming. Klik op de eerste stap Jouw situatie bij een overstroming. Hier staat onder meer hoe hoog het water komt te staan op straatniveau.
  • Klik helemaal onderaan op Bereid je voor. Hier staan tips over wat u van tevoren kunt regelen om te overleven, zoals een voorraad met eten en drinken.
  • Klik onderaan op Thuisblijven. Lees hier wat te doen als u besluit thuis te blijven tijdens de overstroming. Bijvoorbeeld hoe u het huis beschermt tegen de gevaren van hoog water.
  • Klik onderaan op Vertrekken. Deze tips helpen bij een vlucht naar een veiligere plek.
  • Kies eventueel de optie Download tips voor een samenvatting van de belangrijkste tips.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.