Menu Zoek

Zó voorkom je spammail

spam voorkomen (aangepast)

Spammails zijn vervelend. Vooral als de inbox er vol mee staat. Wat kun je tegen ongewenste mail doen?

Spam is een verzamelnaam voor alle ongewenste mailtjes. Denk aan nepmails én reclamemails. Spamberichten zijn dus niet altijd gevaarlijk. Maar ze zijn wel vervelend. Want het kunnen er zo veel zijn. Alle mailprogramma's en -diensten hebben een spamfilter. Ze scannen dus mails op betrouwbaarheid. Helaas houdt dit filter niet alle spam en phishing tegen. Wat kun je zelf nog doen om spam te voorkomen?

Verzenders van spamberichten speuren geautomatiseerd het internet af naar mailadressen. Daarom is het beter om deze gegevens niet online te plaatsen. Zet het mailadres bijvoorbeeld niet in een openbaar bericht op sociale media, op een website of forum. Stuur een privébericht als iemand uw mailadres nodig heeft. Wilt u echt heel graag uw mailadres op een site zetten? Schrijf het dan niet met een ‘@’ maar bijvoorbeeld met '[apenstaartje]’. Of schrijf ‘[punt]nl’ in plaats van '.nl'.

Soms is er online een leuke actie. Bijvoorbeeld een prijsvraag. Of een bedrijf deelt gratis producten uit. Daarvoor moet u dan wel een mailadres invullen. Daarna kan het bedrijf reclame sturen of zelfs uw contactgegevens doorverkopen. Laat daarom uw mailadres niet zomaar ergens achter. Toch meedoen aan zo'n actie? Gebruik hiervoor een ander mailadres: maak bijvoorbeeld een e-mailalias aan.

Komen veel spamberichten van hetzelfde mailadres? Blokkeer dan de afzender en voorkom zo nieuwe mails van die persoon. Dat werkt in elk mailprogramma, zoals Gmail, Outlook en Outlook.com, anders. In sommige mails staat een afmeldlink onderaan. Meld u niet via deze link af. De zenders weten dan namelijk dat iemand het mailadres gebruikt. U krijgt dan alleen maar nog meer ongewenste berichten. Is het een nieuwsbrief van een betrouwbaar bedrijf? Dan is uitschrijven wel veilig.

Bescherm ook de mailadressen van anderen. In sommige mails beloven de verzenders mooie prijzen. Of waarschuwen ze voor een telefoonnummer van oplichters. In het bericht vragen ze om de mail met zo veel mogelijk mensen te delen. Dit is vaak spam. Het lijkt een beetje op de kettingbrief van vroeger. Reageer niet op het bericht en stuur het niet door naar familie en vrienden.

Een spamfilter is niet perfect. Help daarom het mailprogramma bij het herkennen van spam. Rapporteer ongewenste mailtjes en geef aan dat het spamberichten zijn. Selecteer de mail en klik op iets als 'rapporteren’, ‘markeren als spam' of ‘spam melden'. Dat verschilt per e-mailprogramma.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.