Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Interview met oud-directeur Bert Kokshoorn

Bert Kokshoorn, oud-directeur
SeniorWeb vervult als het ware een ANWB-functie

Bert Kokshoorn (70) was van 2002 tot 2008 directeur van SeniorWeb. In eerste instantie zou hij een jaar blijven. Maar SeniorWeb bood interessante mogelijkheden om van een gesubsidieerde organisatie een bloeiende vereniging te worden. In zes jaar tijd wisten Kokshoorn en zijn enthousiaste team bijna 100.000 leden aan SeniorWeb te binden.

Hoe kwam u bij SeniorWeb terecht?

'Ik kom uit de automatiseringswereld. Zo ben ik interim-manager geweest bij banken op het vlak van elektronisch bankieren. Begin jaren 2000 stond dat nog in de kinderschoenen. Ik was toen al groot voorstander van versimpeling en klantgerichtheid. Voor iedereen, en zeker voor ouderen. In 2002 zag ik een advertentie van SeniorWeb, zij zochten een nieuwe directeur. Ik ben de uitdaging aangegaan. De overheidssubsidie waar SeniorWeb tot dan toe van bestond zou stoppen, en ik merkte al snel dat andere subsidiebronnen vinden geen optie was. Ik heb toen gezegd: dan gaan we het zelf aanpakken. We moeten een soort ANWB-functie gaan vervullen naast het verzorgen van cursussen in onze Leercentra. En mensen helpen om iets te gaan doen met wat ze hebben geleerd op de computer.'

'In de zes jaar dat ik directeur ben geweest, hebben we bijna 100.000 leden geworven. De behoefte aan computerhulp en -ondersteuning onder ouderen was enorm. Het lidmaatschap is in de loop van de jaren uitgebreid. In 1998 bestond PCHulp via Internet al. In 2001 kwam daar ook PCHulp aan Huis bij. En tegenwoordig kunnen leden ook online cursussen volgen bij SeniorWeb, en computerboeken aanschaffen in de Webwinkel. Het lidmaatschap blijft zich ontwikkelen. En er staat nog steeds een stabiele, financieel gezonde organisatie.'

Wat is uw visie op de toekomst van ouderen in de digitale wereld?

'Ouderen kunnen met internet en sociale media zelf een grote rol spelen in het oplossen van typische ouderdomsproblemen. Denk aan mantelzorg, eenzaamheidsbestrijding of online zorgverlening. De overheid zou hier op die manier overigens ook enorm op kunnen besparen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar mantelzorg, kun je allerlei toepassingen bedenken die de communicatie tussen mantelzorger(s) en de verzorgde verbetert. En als het gaat om eenzaamheidsbestrijding, is het een veel kleinere stap om iemand via de computer te laten weten hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt, dan de deur uit te gaan. Wellicht kan SeniorWeb hier richting de overheid nog een aanjagende rol in spelen!'

Vorige Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?