Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Interview met Ambassadeur Bob Couzy

Bob Couzy, twintig jaar vrijwilliger in een Leercentrum
‘Bob, jij kunt toveren!’ riep een beginnend cursist vol verbazing uit

Elke maand plaatsen we een interview met een Ambassadeur in deze rubriek. Zo kunt u uw 3.000 collega's (iets beter) leren kennen! In 2017, het SeniorWeb-jubileumjaar, blikten we terug met Ambassadeurs die al twintig jaar actief zijn. Het bestgelezen interview uit 2017 is die met Bob Couzy (82), Ambassadeur bij SeniorWeb Landsmeer.

Hoe werd u Ambassadeur?
'In 1997 las ik een artikel over het Ambassadeursproject waarmee SeniorWeb gestart was. Het idee achter dit project was dat senioren bij uitstek geschikt zijn om andere senioren les te geven. Dankzij de samenwerking met Rabobank, ANBO, PCOB, Unie KBO en de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten werden 200 Ambassadeurs opgeleid om lokaal computerles te gaan geven. Als oud-computerdocent op een mavo sprak dit idee mij aan. Ik meldde mij bij de lokale Rabobank om in die vestiging een Leercentrum te beginnen. De bank zorgde voor vijf pc's waarmee cursisten tegen een kleine vergoeding konden leren computeren. Rabo-klanten, maar ook niet-Raboklanten. Ik werd daarbij geholpen door een andere vrijwilliger.'

Hoe zagen de lessen eruit?
'In die begindagen was elke cursist zo goed als digibeet. We werkten alleen met Windows, en er werden langer lopende, klassikale cursussen gegeven. De laatste les zorgde de Rabobank altijd voor gebakjes. Na twee jaar verhuisde het Leercentrum naar het dienstencentrum (een soort welzijnsorganisatie, red.) van Landsmeer. Daar zijn wij nog altijd actief. Inmiddels geven we niet alleen cursussen, maar ook inloopuren, privéles en workshops over allerlei onderwerpen: van fotobewerking tot de Android-smartphone. Ikzelf geef tegenwoordig alleen nog les aan de prille beginners. Die zijn er nog steeds. Meestal worden ze door hun omgeving naar ons Leercentrum gestuurd. Het zijn de mensen die vroeger zeiden: 'Computers? Ik begin er niet aan.' Maar tegenwoordig móeten ze haast wel.'

Wat is het grote verschil met het Leercentrum van toen als u het met de tijd van nu vergelijkt?

'Door draadloos internet is er veel meer belangstelling voor internettoepassingen. Vroeger was internetten een stuk lastiger in het Leercentrum. Je moest inbellen, en als je met tien cursisten op de lijn zat werd de internetsnelheid erg traag. Cursisten weten tegenwoordig ook al veel meer van internet. Het is overal om ons heen. Daardoor zijn er ook minder digibeten. Iedereen heeft wel eens een computerspelletje gedaan, een mailtje gestuurd of iets op internet opgezocht.'

Kunt u zich een bijzondere cursist herinneren?
'We hebben een keer een Indonesische dame op cursus gehad van 86, die nog nooit een computer had aangeraakt. Ze moest alles nog leren. Maar het is haar toch gelukt. We waren dan ook zeer content toen we een mailtje van haar uit Indonesië kregen, waar ze op familiebezoek was. Ook herinner ik me die keer dat ik een beamer in de les gebruikte. In een Word-bestand dat ik projecteerde, veranderde ik een letter van kleur. 'Bob, jij kunt toveren!' riep een beginnend cursist vol verbazing uit. Ik heb hem toen verteld dat ook híj spoedig zou kunnen toveren!'

Vorige Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?