Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Interview met Dieuwke Aberson

Dieuwke Aberson Nijmegen
De gebruiksvriendelijkheid van apparatuur voor 85-plussers is nog steeds onvoldoende

Dieuwke Aberson werkte van 1997 tot 2001 bij SeniorWeb als onderzoeker, voorlichter en projectleider van het Ambassadeursproject.

'SeniorWeb bestond nog niet toen ik kwam. Wel een website www.seniorweb.nl. Dat was een project van het NPOE voor ouderenorganisaties. Europa zou vergrijzen en daar moest over nagedacht worden. Wij wilden dat het een online platform zou worden voor de ouderen zelf. Het zou leuk en gebruiksvriendelijk moeten zijn! Hier was eerst nog veel voorlichting voor nodig in Den Haag (o.m. denktanks van ministeries) en in den lande (o.m. ouderenorganisaties). Ouderen moesten vervolgens toegang tot pc's krijgen en hulp bij het gebruik ervan. Dat werd het Ambassadeursproject. Computercursussen opgezet en gegeven door oudere vrijwilligers in het hele land. Ze zouden elkaar het internet moeten ophelpen (peer-learning) was mijn idee. Voor deze vrijwilligers organiseerden wij 'opleidingsdagen.'

Hoe raakte u betrokken bij SeniorWeb?
'Ik kwam uit de (toegepaste) wetenschap. Ik heb psychologie gestudeerd en ik werkte bij IBM, Philips/TUE en KPN op het raakvlak van mens en computer. Het gebruiksvriendelijk maken van technologie. Leesbaarheid van (beeldscherm)tekst verbeteren. Dat soort zaken. Ik werkte in dit tijd als docent bij Computer en Letteren van de Universiteit van Utrecht. In 1996 zag ik dat internet belangrijk zou kunnen worden voor ouderen. Mijn drijfveer was: participatie van ouderen tot op hoge leeftijd! Ik kreeg met behulp van de VU een onderzoeksvoorstel gehonoreerd. Ik ging onderzoeken welke drempels en kansen er waren voor ouderen om het internet op te gaan. Ger Tielen nodigde mij uit voor een lezing. Daar ontmoette ik Christine Ruiter, destijds directeur van SeniorWeb, en zij was direct enthousiast.'

Wat is er veranderd als het gaat om senioren en de digitale wereld, als u de tijd van nu vergelijkt met toen?

'Je zou verwachten dat iets als de ANWB-voor-ouderen-met-computerproblemen inmiddels overbodig zou moeten zijn. Dat is niet het geval. De gebruiksvriendelijkheid van de apparatuur voor 85-plussers is nog steeds slecht. Kleine lettertjes met weinig contrast, minuscule toetsjes. En ook nu krijgen ouderen in de samenleving nog niet het respect dat ze verdienen. Deze ontwikkelingen gaan helaas langzaam.'

Vorige Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?