Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Verhaal van Jan de Kort

Jan de Kort
Blinde liefde
Winnaar
(1.198 stemmen)

Hieronder het verhaal van Jan de Kort. Met 1.198 stemmen is dit verhaal op de eerste plek geëindigd.

Blinde liefde
Eigenlijk is het volstrekt onvoorstelbaar te bedenken dat hij er niet was. Hoe kon ik ooit leven zonder dat kleine, platte ding dat veilig in mijn broekzak zit. Binnen enkele jaren is mijn smartphone zo'n onlosmakelijk deel van mijn functioneren geworden dat ik me soms in mijn arm knijp om te weten dat ik niet droom.

Als blinde zestiger ben ik nu in staat om zo ontzettend veel zelfstandig te doen waar ik nog maar kort geleden anderen voor nodig had. Want nu kan ik via een spraakassistent Inge geld overmaken, ik kan Siri vragen op internet te zoeken naar vergeten kennis, ik kan Siri vragen waar ik me bevind in deze chaotische wereld en of hij me naar een bepaalde straat wil leiden. Mijn blind square vertelt me, ook in het buitenland, welke restaurants er in de omgeving zijn en desnoods wat het menu is. Op vakantie check ik mijn mail en de voice over leest de binnengekomen apjes, die ik met mijn stem beantwoord. Ik maak een foto van een mij onbekend en niet zichtbaar boek en Tap Tap See omschrijft de gemaakte foto en vertelt wat ik niet zie.

Moet ik nog doorgaan? Het kan, want er is meer. Duidelijk moge echter zijn dat mijn zakcomputer mij een ander leven gaf. Een blinde wordt met de smartphone niet ziende, maar de kwaliteit van leven is ongelofelijk veel groter geworden! Ik? Ik ben gewoon een beetje verliefd op dat ding, blinde liefde.

Motivatie van de jury voor nominatie
Het is een goed en optimistisch geschreven verhaal dat laat zien hoe iemand dankzij de digitale wereld (nog meer) deel kan nemen aan het maatschappelijke leven. De titel van het stuk is origineel en het verhaal benoemt heel duidelijk de verandering die de digitale wereld heeft gebracht.

Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?