Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Verhaal van Roel van Kuik

Roel van Kuik
Ik begin er niet aan!
2e plek
(667 stemmen)

Hieronder het verhaal van Roel van Kuik. Met 667 stemmen is dit verhaal op de tweede plek geëindigd.

Ik begin er niet aan!
'Ik begin er niet aan, ik ben het zo gewend.' Dat was het commentaar van Wil mijn vrouw, al typend op een oud Triumph typemachine. Ze was als secretaris van D66, druk bezig de notulen van de afgelopen vergadering uit te werken. Met Typex in de aanslag, want het moest foutloos. Wat dus niet lukte, want ze was ook maar een mens.
'Kijk nou even', ongeduldige ik naar haar. Ik had net (1985) een computer van de zaak gekocht. Een grote kast met een groen oplichtende monitor, printer en toetsenbord.
'Je kunt de tekst zo weer weg halen en dan weer opnieuw intikken', prees ik het wonder van digitaal vernuft aan.
'Ik doe het liever met dít', zei Wil al wijzend op het witte flesje. 'Dan weet ik zeker dat het werkt', om in één klap het elektrische wonder naar de schroothoop te verwijzen.

Ondanks haar tegenzin en de ik-ben-het-nu-al-kwijt, heb ik haar het opstarten en het menuutje uitgelegd. Ik wist dat ze het een keer ging proberen als ze alleen was en ik had stiekem een tekstprogramma ingevoerd. Dat moment kwam al snel. Wil startte de computer op. Mijn programma begon.

'Hallo Wil, hoe gaat het?' verscheen op de monitor. Wil keek even om zich heen.
'Tik maar op Enter als je wilt'. Wil tikte.
'O... heerlijk zoals je dat doet. Doe het nog eens?' Met rode oortjes deed Wil dat.
'Doe nu eens de spatie?' Hoe kan dat nou, dacht Wil en drukte de toets in.
'Zalig, ben je echt alleen?' Ach barst!! In een keer had Wil het door. Met rode wangen sloot ze af. We hebben er vaak nog om gelachen en haar weerzin was weg. Nu Appt, mailt en Facebookt Wil en is haar prachtige gezicht vaak mooi verlicht door haar smartphone.

Motivatie van de jury voor nominatie
Het verhaal spreekt heel erg tot de verbeelding, is herkenbaar en humoristisch. Het stimuleren van het gebruik van de computer komt duidelijk naar voren en laat zien welke invloed die eerste stap in de digitale wereld heeft gehad. Ook is het verhaal heel liefdevol geschreven.

Vorige Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?