Interview

Jubileuminterview met Cees van Tiggelen

Cees van Tiggelen stond als directeur Particulieren van de Rabobank aan de wieg van de succesvolle samenwerking tussen de bank en SeniorWeb. In 1997 werd de eerste leslocatie van SeniorWeb geopend in het pand van de Rabobank Helmond. Deze pilot werd direct een groot succes, waardoor SeniorWeb een jaar later een zelfstandige leslocatie kon openen.

Cees van Tiggelen

Meneer Van Tiggelen, hoe kijkt u terug op uw tijd bij SeniorWeb?
Met veel genoegen! Toen ik bij de Rabobank werkte in de jaren negentig, vonden we het belangrijk dat ouderen op cursus gingen om te leren internetbankieren. Hierin konden wij optrekken met SeniorWeb. Rabobank ondersteunde de leslocaties door het land, zodat we zoveel mogelijk mensen op cursus konden krijgen. Het is goed om te zien dat SeniorWeb en de Rabobank na al die jaren nog steeds succesvol samenwerken.

Nu bestaat de vereniging SeniorWeb 25 jaar. Wat vindt u daarvan?
Ik zie dat er ook nu nog veel behoefte is aan de diensten van SeniorWeb. 3 miljoen mensen in Nederland kunnen momenteel niet meekomen met de digitalisering van de banken. Dat houdt mij bezig. De afstand tussen de bank en klant moet worden verkleind, bijvoorbeeld door te investeren in lokale servicepunten in bibliotheken. En door ouderen op te leiden, zoals met een cursus van SeniorWeb. We zien vaak dat bij oudere echtparen één van de twee mensen digitaal vaardig is en kan internetbankieren. Zodra diegene overlijdt, kan de nabestaande de bankzaken niet zelf regelen. Die mensen moeten tijdig betrokken worden bij online bankieren, zodat ze zelfredzaam worden.

Wat is er nodig voor zo’n jarenlange samenwerking?
Mijn pleidooi is dat er energie in moet worden gestoken door alle partijen: SeniorWeb zelf, maar ook ouderenbonden en andere organisaties. Want succes ontstaat meestal door samenwerking! We hebben alle lokale Rabobanken gestimuleerd om met SeniorWeb Leslocaties samen te werken, om de kwaliteit van de cursussen te waarborgen.

Hoe denkt u over de toekomst van ouderen en internet en computergebruik?
De senioren die nu nog niet digitaal vaardig zijn, zullen thuis aan hun keukentafel moeten worden overtuigd. Dat betekent dat zij in hun eigen vertrouwde omgeving moeten kennismaken met computers en internet. De kundige vrijwilligers van SeniorWeb kunnen hier een rol in spelen. Ook veiligheid is belangrijk, want kwetsbare mensen zijn vatbaar voor internetoplichting. SeniorWeb geeft hier veel voorlichting over. Ik hoop echt dat veel ouderen toch nog de weg van digitalisering opgaan, maar daar zullen zij in gestimuleerd moeten worden.

Hoe zit het eigenlijk met uw eigen internetgebruik?
In de jaren negentig kreeg ik via het PC Privé-project een computer thuis. Hiermee kon ik tekstverwerken en e-mailen. Op de bank werkte ik toen ook al met een pc. Met internet ging de wereld voor me open: er waren ineens zoveel mogelijkheden! Ik was heel nieuwsgierig aangelegd, dus ik ging nieuws van over de hele wereld volgen, en dat doe ik vandaag de dag nog steeds. Sport, economie, het bankwezen… Ik kijk meerdere keren per dag of er nieuws is. Het heeft mijn leven verrijkt. Zo lang ik nog met computers en internet kan werken, zal ik dat absoluut blijven gebruiken én waarderen!

Samenwerking tussen SeniorWeb en Rabobank
Er is nog steeds een grote groep senioren die ondersteuning nodig heeft bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden om online te bankieren. Daarom geven SeniorWeb Leslocaties in het hele land workshops mobiel- of internetbankieren in samenwerking met onder meer de Rabobank. Vaak in combinatie met uitleg over veilig internetten. Bijna een kwart van de 425 leslocaties ondersteunt de lokale Rabobank-vestigingen met het aanbieden van workshops. Na afloop van deze workshops kunnen de deelnemende senioren veel geldzaken zelf regelen via de computer, tablet of smartphone. Dit vergroot hun zelfredzaamheid. Dat blijft een gezamenlijke doelstelling van SeniorWeb en de Rabobank. Bekijk hier een filmpje over de lokale samenwerking:

Foto Cees van Tiggelen: Fotografie A Picture Eersel

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen