Interview

Jubileuminterview met Daniël de Levita

Daniël de Levita is sinds 2008 directeur van SeniorWeb. Hij blikt met ons terug op de afgelopen jaren én kijkt vooruit naar de toekomst van de vereniging.

Daniël de Levita
Daniël, hoe ben jij zelf eigenlijk begonnen met computers en internet?

Dat was rond 1995. Ik studeerde toen aan de universiteit en in het computerlokaal van de faculteit zocht ik informatie op het internet voor mijn scriptie. Ik moest toen nog een schijfje in de computer doen om Windows op te starten! Ik gebruikte de eerste Windows-versie en werkte met Word Perfect.

En hoe beïnvloedt de digitale wereld jouw leven?
De smartphone is voor mij de grootste verrijking geweest. Ik was een early adopter – een van de eersten met een mobiele telefoon. Ik zit niet veel op sociale media, maar bellen doe ik graag en veel. En verder volg ik er het nieuws mee, doe ik er mijn bankzaken op en heb ik al mijn mails op mijn telefoon. Ik zou moeilijk zonder dat apparaat kunnen leven. Nou vooruit, op vakantie wil ik mijn smartphone nog wel eens wegleggen. Maar verder vind ik het een superding!

Wat was voor jou een hoogtepunt in 25 jaar SeniorWeb?
Een van de hoogtepunten was het moment dat we ons 150.000ste lid mochten verwelkomen, in november 2016. Het was de ultieme bevestiging dat we als vereniging iets goed doen. Mensen zien waarde in wat wij aanbieden en zijn bereid daar een contributiebedrag voor te betalen. Wat SeniorWeb doet, heeft nut!

Wat is er veranderd als het gaat om senioren in de digitale wereld?
Ouderen zijn hun apparaten anders gaan gebruiken, en daarom is onze dienstverlening ook veranderd. Eerst was onze computerhulp vooral technisch: hoe werkt een bepaald apparaat, op welke knoppen moet je drukken. Maar omdat de apparaten van tegenwoordig makkelijker en intuïtiever werken, wordt onze hulp en voorlichting anders: hoe ga je verantwoord om met de mogelijkheden van de digitale wereld? Wat moet ik doen met mediawijsheid? Hoe zit het eigenlijk met privacy? We blijven computerhulp geven, maar zijn daarnaast ook inspirator en we laten graag zien hoe leuk de digitale wereld is.

Hoe staat de vereniging er anno 2021 voor?
Momenteel hebben we een stabiel ledenaantal van 150.000. Er zijn 3.000 kundige vrijwilligers en 425 leslocaties verspreid door het hele land. Ik ben er trots op dat wij een landelijk netwerk hebben en onderhouden. We zijn uniek omdat we lesgeven, maar ook hulp en inspiratie bieden. SeniorWeb is onderdeel van het leven van onze leden.

Kun je ons meenemen naar de toekomst van SeniorWeb?
Online zijn wordt onderdeel van het leven, van iedereen. De samenleving blijft immers digitaliseren. We willen alle senioren laten zien dat digitaal fit zijn kansen geeft. Ik vind het belangrijk dat we senioren positieve digitale ervaringen geven, zodat zij hun vertrouwen kunnen opbouwen. Oók de mensen die het moeilijk vinden om met digitale apparaten om te gaan. We hebben de middelen, kennis én de mensen om hulp te bieden. We staan klaar voor de komende 25 jaar!

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen