Interview

Interview met Wim van Vollenhoven (100 jaar)

SeniorWeb bestaat 25 jaar. Een van de oudste leden van onze vereniging is de 100-jarige Wim van Vollenhoven uit Amsterdam. Hij is sinds 2004 lid van SeniorWeb.

Wim van Vollenhoven

Hoe en waarom bent u ooit begonnen met de computer?
Ongeveer 20 jaar geleden had ik helemaal geen ervaring met computers. Mijn dochter zei tegen me: ‘Jij moet ook aan een computer beginnen.’ Dus toen heb ik een computer aangeschaft. Mijn buurman bleek heel goed met de computer te zijn. Hij installeerde mijn nieuwe pc en vertelde me wat ik wel en niet met het apparaat moest doen. En hij raadde me aan om lid te worden van SeniorWeb, want dat was hij ook. Dus toen ben ik lid geworden.

Stapje voor stapje heb ik leren omgaan met de digitale apparaten. Het was veel uitzoeken en puzzelen. En mijn buurman, mijn dochter en SeniorWeb hielpen mij daar vaak mee op weg. Ik ben al bijna 20 jaar lid van SeniorWeb en elke keer ben ik weer geholpen met de tips en informatie in Enter, op de website en in de nieuwsbrieven.

Wat doet u zoal op de computer?
Ik speel al sinds mijn zesde piano. Dus al 94 jaar zit ik achter het klavier. Ik schrijf eigen bladmuziek van bestaande composities met een speciaal computerprogramma. Veel van de nummers die ik speel, staan in boeken. Als ik dan ergens moet optreden, moet ik al die boeken meeslepen. Dat is niet handig. Daarom heb ik alle muziek die ik speel, overgezet met dat computerprogramma. Er staan al meer dan 2.000 muziekstukken op mijn computer! Daar heb ik reuzeveel gemak en plezier van.

Wat is er volgens u veranderd in het gebruik van computers en internet in de afgelopen 25 jaar?
Mijn ervaring is dat jongelui met digitale apparaten zijn opgegroeid. Zij kunnen ermee lezen en schrijven. Maar bij de ouderen is er een tweedeling: een hele groep die is meegegaan met de ontwikkelingen, en een groep die zegt: nee, dank u. En naar mijn mening heeft die laatste groep een vergissinkje gemaakt door niet mee te gaan in de digitalisering. Zo zie ik het. Ik zit op een club van leeftijdsgenoten. Een keer per week komen we bij elkaar. Ik vraag mijn clubgenoten wel eens: hoe zit het met jullie computergebruik? Maar dan hoor ik dat ze er niets van willen weten. Of dat ze op hun kinderen, zelf al dik in de 70 jaar, wachten totdat zij het uitleggen. Onvoorstelbaar!

Hoe ziet u de toekomst voor zich?
Ik ontmoette iemand die een doctoraal heeft gehaald in computerkunde. Volgens hem wordt de bediening van de apparaten in de toekomst heel anders. We moeten nu nog toetsen indrukken met onze vingers, maar later worden dat handbewegingen. Daar ligt de toekomst! Net zoals dat we nu ook al apparaten kunnen bedienen met onze stem, worden handbewegingen om de apparaten te bedienen normaal.

Als het aan mij ligt, blijf ik nog lang muziek maken en optreden met de muziek die ik op mijn computer maak!

Nieuwsbrief CTA

Meld u aan voor de SeniorWeb nieuwsbrief

U ontvangt elke week gratis het laatste computernieuws en de handigste tips.

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen