Lint voor 25 jaar SeniorWeb Naar Seniorweb.nl

Terug in de tijd

Terug in de tijd Terug in de tijd icoon
Printen Doorsturen

Nieuwe virussen: trap er niet in

dinsdag 19 augustus 2003

VirusNa het Blastervirus van vorige week, zijn er nu alweer nieuwe exemplaren: Welchia en Sobig.F. Welchia wordt meegestuurd met een bericht dat afkomstig lijkt van Microsoft, maar trap er niet in!

Het virus, aangeduid met de namen W32 Welchia of Lovsan D, is nog niet wijd verspreid. Alle tot nu toe onderschepte exemplaren zijn afkomstig uit China.

Het Trojaans Paard, een variant op het W32 Blaster virus is opgedoken als W32 Welchia of LovesanD, wordt verspreid via e-mail. De afzender van het bericht is vervalst: webmaster@microsoft.com. In de tekst wordt de ontvanger op het bestaan van Blaster gewezen. Het mailtje besluit met het advies om het meegestuurde attachment te downloaden. Deze bijlage is te herkennen aan DCOM RPC patch afzender Microsoft's Windows. Deze bijlage installeert het virus. Mocht u een dergelijk mailtje binnenkrijgen, verwijder het dan onmiddellijk.

Wie het Trojaanse Paard installeert, zet daarmee zijn pc open. Kwaadwillenden kunnen daar gebruik van maken, bijvoorbeeld door wachtwoorden
te bemachtigen. Op de Anti-viruspagina van SeniorWeb vindt u een programma waarmee u dit virus van uw computer kunt verwijderen.

Sobig.F
Symantec waarschuwt ook voor de e-mailworm Sobig.F. De worm dook volgens een beveiligingsspecialist dinsdagochtend op en stuurt zichzelf door naar e-mailadressen die hij op de geïnfecteerde pc vindt. Symantec kon nog geen cijfers noemen maar virusbestrijder MessageLabs meldde dinsdag aan het begin van de avond al bijna 40.000 exemplaren van het virus te hebben onderschept. Hiervan komt 16 procent uit Nederland, 22 procent uit Noorwegen en 25 procent uit Groot-Brittannië.

Attachment
De schadelijke effecten van Sobig.F zijn volgens de beveiligingsspecialist van Symantec nog niet bekend. Het onderwerp van veel van de besmette berichten begint met 'Re'(reply). In de tekst staat 'See the attached file for details' of 'Please see the attached file for details'.

Controleer in ieder geval of er een update is voor uw Anti-virusprogramma.

Omhoog

Bovenstaand nieuwsbericht is opgemaakt in de stijl van de SeniorWeb-website zoals die er rond 2001 uitzag. Bent u benieuwd hoe de site er echt uitzag? Bekijk deze dan in de Wayback machine van 'The Internet archive'.