Lint voor 25 jaar SeniorWeb Naar Seniorweb.nl

Terug in de tijd

Terug in de tijd Terug in de tijd icoon
Printen Doorsturen

Windows komt met browserkeuze

zondag 3 januari 2010

BrowserkeuzeDe komende weken krijgen alle internetters die werken met Internet Explorer de keuze welk internetprogramma ze willen gebruiken als standaardprogramma. Dat is het gevolg van een afspraak tussen Microsoft en de Europese Commissie.

Microsoft biedt sinds jaar en dag Internet Explorer aan als standaardprogramma om mee te internetten. Er zijn echter veel andere populaire internetprogrammaprogramma’s (browsers), zoals Firefox en Chrome. Uit concurrentie-overwegingen moet Microsoft aan Windows-gebruikers de keuze bieden welk programma ze als standaard willen gebruiken. Tenminste: alleen aan mensen die standaard Internet Explorer gebruiken. Gebruikt u standaard een ander programma, dan hoeft u geen keuze te maken.

Browserkeuze
Om de keuze te vergemakkelijken, is een zogenoemd browserkeuzescherm ontworpen. De komende weken wordt dit scherm verspreid via de Windows Updates. Als u Windows XP, Vista of 7 gebruikt en de update binnenkrijgt, dan ziet u het genoemde keuzescherm eenmalig als u wilt gaan internetten.

Daarop staan de vijf belangrijkste browsers:

Als met de computermuis naar rechts wordt bewogen verschijnen nog eens zeven andere surfprogramma's. Het is de bedoeling dat u kiest welk programma u als standaard wilt gebruiken. Het advies van SeniorWeb is om gewoon het programma aan te klikken dat u nu ook al gebruikt. In de meeste gevallen zal dat Internet Explorer 8 zijn. Als u een ander programma kiest, dan blijft uw oude browsers gewoon geïnstalleerd op uw computer. U geeft met dit scherm alleen aan wat het standaardprogramma voor internet moet worden.

Zo veel u wilt
Dit betekent dus niet dat mensen in de toekomst maar één internetprogramma mogen gebruiken. U kunt zo veel internetprogramma’s gebruiken als u zelf handig vindt. Echter: Windows maakt gebruik van standaardprogramma’s. Dat betekent dat als u bijvoorbeeld een link aanklikt in een e-mail, het standaard internetprogramma wordt gestart om de aangeklikte website te bekijken. Tot op heden was op alle Windows-computer Internet Explorer als standaard ingesteld, en dat mag voortaan niet meer.

Welke internetprogramma gebruikt u?
Weet u niet welk internetprogramma u eigenlijk gebruikt? Kijk dan tijdens het internetten naar de bovenkant van uw internetvenster. Welke naam ziet u daar staan achter de naam van de actieve website? Hier is dat bijvoorbeeld Internet Explorer:

En hier is het Firefox:

Omhoog

Bovenstaand nieuwsbericht is opgemaakt in de stijl van de SeniorWeb-website zoals die er rond 2001 uitzag. Bent u benieuwd hoe de site er echt uitzag? Bekijk deze dan in de Wayback machine van 'The Internet archive'.