Lint voor 25 jaar SeniorWeb Naar Seniorweb.nl

Terug in de tijd

Terug in de tijd Terug in de tijd icoon
Printen Doorsturen

Windows XP: voor snelle computers

vrijdag 26 oktober 2001

Windows XPMicrosoft lanceerde afgelopen week Windows XP. De eXPerience (ervaring) die het systeem de gebruiker brengt, zou uniek zijn. Welke voordelen het systeem heeft is even afwachten.

Windows XP is verkrijgbaar in drie versies, waarvan er twee voor zakelijk gebruik zijn. Thuisgebruikers kunnen de Home Edition gebruiken. Deze is verkrijgbaar als upgrade op eerdere versies van Windows, en als volledig pakket.

Upgraden vanaf Windows 95 kan niet. Dat heeft te maken met de systeemeisen van XP. Deze zijn namelijk nogal pittig. Het absolute minimum is een pc met een 300 MHz-processor en 128 MB geheugen. Hiermee draait het systeem niet optimaal. Het is niet aan te raden over te stappen als u een computer heeft met deze snelheden.

Nieuwe functies
Het grote voordeel van XP is de stabiliteit. Het systeem loopt volgens Microsoft zelden vast. Verder zijn allerlei mogelijkheden zoals het ‘chatten’ via de Messenger-service geïntegreerd in Windows, en is de vormgeving opgepoetst.

Daarnaast beschikt XP over productactivatie. Dit houdt in dat op iedere gekochte cd een nummer (productkey) staat dat bij de installatie van de software ingevoerd moet worden. Dat nummer wordt aan de pc gekoppeld, waarna het apparaat een dertigcijferig getal ophoest dat telefonisch of via internet doorgegeven moet worden aan Microsoft.

Software kopiëren
Dit cijfer wordt vervolgens geactiveerd. De activatie is bedoeld om het illegaal kopiėren van software tegen te gaan.

De volledige Home-versie kost 279 euro en de upgrade 129 euro . De complete versie van het Professional-pakket kost 419 euro, terwijl de upgrade voor 259 euro over de toonbank gaat.

Omhoog

Bovenstaand nieuwsbericht is opgemaakt in de stijl van de SeniorWeb-website zoals die er rond 2001 uitzag. Bent u benieuwd hoe de site er echt uitzag? Bekijk deze dan in de Wayback machine van 'The Internet archive'.