Zoeken
Menu Zoek

De erfenis in harmonie verdelen

- Advertorial - 

KWF_maart

Ruzie over de verdeling van de erfenis, het komt in de beste families voor. Leg daarom goed uw wensen voor uw nalatenschap vast. Lees hoe u dat kunt doen.

Een testament legt verdeling vast
In uw testament legt u vast hoe u wilt dat uw nalatenschap wordt verdeeld. Bijvoorbeeld aan wie u geld, waardevolle spullen of onroerend goed nalaat. Wilt u alle kinderen en kleinkinderen een gelijk deel geven? Of wilt u een deel van uw erfenis nalaten aan een specifiek persoon, organisatie of doel? Dan is het slim om deze wensen vast te leggen in een testament. Hiervoor maakt u een afspraak bij de notaris. Deze kan waar nodig uitleg geven.

Wie wikkelt uw financiële zaken af?
In uw testament kunt u ook vastleggen wie de praktische zaken afwikkelt. Dit heet een executeur. Deze executeur kan een familielid zijn of een professionele executeur. Een executeur regelt bijvoorbeeld uw bankzaken, de verdeling van de erfenis en eventueel de verkoop van uw huis.

Codicil voor persoonlijke spullen
Er zijn misschien persoonlijke spullen die u aan een specifieke dierbare wilt nalaten. Zoals uw servies of uw schaakspel. Zulke persoonlijke spullen kunt u verdelen via een codicil. Dit is een handgeschreven verklaring, waarin u vertelt aan wie u bepaalde bezittingen nalaat. U kunt uw nabestaanden vertellen waar u het codicil bewaart, zodat het bij uw overlijden niet over het hoofd wordt gezien.

Wat gebeurt er als u geen testament opstelt?
Als u de verdeling van uw spullen voor uw overlijden vastlegt, voorkomt u onduidelijkheid voor de achterblijvers. Stelt u geen testament op? Dan erven uw partner (als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft) en uw kinderen automatisch van u. Als u die niet heeft, gaat uw nalatenschap naar uw ouders, broers en zussen.

Denk na over uw wensen
Voordat u naar de notaris gaat, is het handig om te bedenken wat u wilt. Wat zijn bijvoorbeeld dierbare spullen en wilt u een executeur aanstellen? In de Testamentwijzer op momentvoorjetestament.nl komen al deze onderwerpen in logische volgorde langs. Zo kunt u rustig bedenken wat voor u belangrijk is. De notaris helpt u vervolgens om uw keuzes vast te leggen in een testament.

Doe de Testamentwijzer
Wilt u weten of u uw nalatenschap goed heeft geregeld? Doe dan de Testamentwijzer. U beantwoordt elf vragen en ontvangt een gratis advies op maat over uw testament. Ook vindt u hier meer informatie over nalaten.

Dit artikel wordt u aangeboden door momentvoorjetestament.nl, een initiatief van KWF Kankerbestrijding.