SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Waardevolle bezittingen nalaten. Hebt u het goed geregeld?

- Advertorial -

KWF_Advertorial

Als u waardevolle bezittingen nalaat, legt u dat vast in een testament of via een codicil. Maar wat is het verschil en waar moet u allemaal aan denken?

Waardevolle spullen: in een codicil of testament?
Weet u nog de theekop waar uw oma altijd uit dronk? Of het klokje dat uw vader altijd om z’n pols droeg? Ook uw dierbaren zullen bij sommige spullen meteen aan u denken. Met een codicil of testament zorgt u dat deze waardevolle spullen na uw overlijden bij de juiste personen terechtkomen. 

Spullen verdelen via een codicil
Een codicil is een makkelijke manier om uw persoonlijke spullen te verdelen. Het is een handgeschreven verklaring, voorzien van datum en handtekening, waarin u vertelt aan wie u wat nalaat. Denk daarbij aan betaalbare spullen uit uw inboedel, bijvoorbeeld een sieraad of meubelstuk. Kiest u voor een codicil om uw wensen vast te leggen? Vertel uw nabestaanden dan waar u het codicil bewaart, zodat het bij uw overlijden niet over het hoofd wordt gezien.

Wat legt u vast in een testament?
In een codicil kunt u niet vastleggen aan wie u geld, verzamelingen of onroerend goed nalaat. Wilt u dat deze waardevolle spullen goed terecht komen? Of wilt u een deel van uw erfenis nalaten aan een specifiek persoon, organisatie of doel? Dan is het slim om een afspraak te maken bij de notaris. Deze kan uw wensen vastleggen in een testament en waar nodig uitleg geven. Bij uw overlijden verdeelt de notaris uw erfenis volgens uw wensen.

Wat gebeurt er als u geen testament opstelt?
Als u de verdeling van uw spullen vastlegt voordat u er niet meer bent, voorkomt u dat achterblijvers uw nalatenschap onduidelijk vinden. Stelt u geen testament op? Dan erven uw partner (als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt) en uw kinderen automatisch van u. Als u die niet hebt, gaat uw nalatenschap naar uw ouders, broers en zussen. 

Erfbelasting en belastingvrij bedrag
Over alles wat uw erfgenamen erven, betalen ze erfbelasting. Dus ook over de waarde van spullen en auto’s. De Successiewet bepaalt hoeveel iemand belastingvrij mag erven. Laat u bijvoorbeeld in uw testament iets aan een kleinkind na, dan betaalt deze geen erfbelasting tot een bedrag van € 20.371,- (in 2018). Goede doelen met een ANBI-status erven belastingvrij. 

Doe de Testamentwijzer
Wilt u weten of u uw nalatenschap goed hebt geregeld? Doe dan de Testamentwijzer op momentvoorjetestament.nl. U beantwoordt 11 vragen en ontvangt direct per mail een gratis, persoonlijk advies over uw testament. Ook vindt u hier meer informatie over nalaten.

Dit artikel wordt u aangeboden door momentvoorjetestament.nl, een initiatief van KWF Kankerbestrijding.