Menu Zoek

Bijna met pensioen? Check uw shoprecht!

- Advertorial -

Zwitserleven_750x225

Bijna met pensioen? Check uw shoprecht!

Veel werknemers die aan de vooravond van hun pensioen staan, weten niet dat ze hun opgebouwde pensioen maandelijks kunnen laten uitkeren door een andere verzekeraar dan waar ze pensioen hebben opgebouwd. Dat overstappen heet shoprecht en het is de moeite waard om na te gaan of u daar recht op hebt.

Vier tot zes maanden voordat uw pensioenrichtdatum ingaat informeert uw pensioenfonds, PPI of verzekeraar u daarover. Dan begint een belangrijke periode om na te denken over alle mogelijkheden en uw wensen. Bijvoorbeeld over uw shoprecht.

Wat shoprecht betekent

Werknemers met een pensioenkapitaal kunnen ervoor kiezen om hun pensioeninkomen te laten uitbetalen door de verzekeraar van hun keuze. Bijvoorbeeld de verzekeraar die het hoogste pensioeninkomen biedt. Dat betekent dat u uw opgebouwde pensioen kunt overdragen naar een andere pensioenuitvoerder dan voor wie uw werkgever ooit koos. Zwitserleven biedt een hoog pensioeninkomen aan, is een zeer duurzame verzekeraar en is transparant over de kosten die in rekening worden gebracht.

Hoe u shoprecht herkent

Niet iedereen heeft shoprecht. Ga eerst na of u een pensioen hebt op basis van een premie- of een kapitaalovereenkomst. Dat leest u in uw Pensioen 1-2-3 en op uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Zo ja, dan hebt u meestal de mogelijkheid om uw pensioen bij een andere verzekeraar aan te kopen. U hebt geen shoprecht wanneer in uw uitkeringsovereenkomst vast staat hoe hoog uw pensioen wordt (denk aan een middelloon- of een eindloonregeling).

Verschillende offertes

Uw verzekeraar, PPI of fonds biedt u bij een premie- of kapitaalovereenkomst een nieuwe overeenkomst aan. Het loont absoluut de moeite om u heen te kijken voordat u besluit over uw inkomen bij pensionering. Dit kan tientjes per maand schelen. Het is tegenwoordig heel eenvoudig om online vergelijkingen te maken tussen verschillende aanbieders van ‘direct ingaande pensioenen’. Hiervoor kunt u natuurlijk ook de hulp van uw adviseur inschakelen.

Bekijk hier wat Zwitserleven voor u kan betekenen.