Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 20 april 2021

Werken met IE11

In dit artikel leest u hoe u met Internet Explorer 11 werkt, de laatste versie van het internetprogramma van Microsoft. Wie gewend is aan eerdere versies van het programma, kan zonder problemen uit de voeten met IE11.
Internet Explorer 11 is er voor mensen met Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10. Let goed op als u Windows 8.1 gebruikt. Dit artikel gaat over de Bureaubladversie van Internet Explorer, niet over de uitgeklede Tegel die op het Startscherm staat. U start de Bureaubladversie door te dubbelklikken op het pictogram Internet Explorer op uw Bureaublad. In Windows 10 vindt u Internet Explorer 11 door in het zoekvenster linksonder te zoeken op 'Internet Explorer'.

Welke versie?
Weet u niet zeker welke versie u gebruikt? Start dan Internet Explorer en klik rechtsboven op het pictogram van een tandwiel > Over Internet Explorer . Er verschijnt een venster met de versie van uw programma. Daar staat ook de optie om nieuwe versies automatisch te installeren.

Het standaardvenster van Internet Explorer 11 bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Boven in beeld de adres- en zoekbalk, met het adres van de website die u op dat moment bezoekt.
  • Rechts daarvan de tabbladen waarop u verschillende websites tegelijkertijd kunt openen.
  • Geheel rechts drie standaardknoppen: Startpagina (afbeelding van een huisje), Favorieten (afbeelding van een ster) en Extra (afbeelding van een tandwiel).
  • Daaronder ziet u de website die u op dat moment bezoekt.

301115_Website_SeniorWeb

In IE11 gebruikt u de adresbalk om naar een website te surfen of om een zoekopdracht te starten. Surfen en zoeken zitten dus samen op één plek. Als u een webadres typt, vult 'Automatisch aanvullen' het adres meteen aan. Ook zoekopdrachten typt u eenvoudigweg in dit vak.

Met de pijltjes kunt u naar de vorige of de volgende webpagina gaan die u op internet hebt bezocht. Aan de rechterkant in de adresbalk ziet u pictogrammen voor zoeken (vergrootglas), en vernieuwen (cirkelpijl). Daarmee kunt u de website die u bezoekt, opnieuw laden of het laden juist stoppen (bijvoorbeeld als het laden te lang duurt). Als in de adresbalk het pictogram van een slotje verschijnt, is de website beveiligd.

211015_Zoekbalk

Pop-ups zijn vensters op websites die ineens openspringen en meestal midden in het scherm staan. Vaak worden er aanbiedingen in gedaan, zoals abonnementen op tijdschriften. U kunt pop-ups handmatig wegklikken via het kruisje rechts boven in de pop-up. Soms staat er ook een optie 'Afsluiten'. Internet Explorer kan de pop-ups automatisch blokkeren.

Dat doet u als volgt:

  • Klik rechtsboven in beeld op het pictogram van het tandwiel.
  • Er opent een menu. Klik onder in het menu op Internetopties. Daar vindt u de instellingen van Internet Explorer.
  • Klik nu in het venster 'Internetopties' op het tabblad Privacy. Dat tabblad opent.
  • U ziet wat opties staan die te maken hebben met privacy. Zet onder het kopje 'Pop-up blokkeren' een vinkje voor Pop-upblokkering inschakelen.
  • Klik op OK. Daarmee bevestigt u uw keuze.

De blokkering gaat meteen in. Elke keer als er een pop-up op een geopende website wordt geblokkeerd, krijgt u daar een melding van. U kunt in die melding ook aangeven alsnog de pop-up te willen zien, bijvoorbeeld bij een website met een pop-up die wel gewenst is.

Video
In onderstaande video ziet u precies hoe dit in het echt werkt:

In IE11 is standaard Bing als zoekmachine ingesteld. Maar u kunt andere zoekmachines, zoals Google, zelf toevoegen. Dit gaat als volgt:

  • Klik op het vergrootglas in de adresbalk en daarna op de knop Toevoegen.
  • Klik op het plaatje van Google.
  • Klik in het venster dat verschijnt op Toevoegen aan Internet Explorer.
  • Klik op Toevoegen.

U krijgt geen melding dat de installatie is gelukt. Maar als u nu op het vergrootglas klikt, ziet u in het vak dat uitklapt, het pictogram van Google staan. Wilt u Google als standaardzoekmachine instellen, klik dan op dit pictogram.

Een website die u wilt bewaren, kunt u opslaan als Favoriet. Dat gaat als volgt:

  • Ga naar de website die u wilt bewaren.
  • Klik op het pictogram 'Favorieten' (dat is het sterretje aan de rechterbovenkant).
  • Klik op Aan Favorieten toevoegen.
  • In het veld 'Naam' verschijnt de naam van de website. U kunt deze naam aanpassen.
  • Klik op Toevoegen.

In het vervolg gaat u snel naar deze website door te klikken op het pictogram Favorieten en vervolgens te klikken op de naam van de website.

Tip: u kunt ook een website als Favoriet bewaren met behulp van de sneltoetscombinatie Ctrl+D op uw toetsenbord.

Tabbladen bestaan in Internet Explorer al sinds versie 7. Op elk tabblad kunt u een andere website zetten. Op deze manier kunnen meerdere websites naast elkaar open staan, zonder dat u Internet Explorer opnieuw hoeft te starten. Zodra u IE11 opent, staan er twee tabbladen klaar: één met de pagina waarnaar u kijkt en één kleine lege ernaast. U kunt op het nieuwe tabblad klikken om er een andere webpagina op te openen. Maar u kunt ook een tweede startpagina op dit tabblad laten openen.

Als u een nieuw tabblad opent, staan daarop verschillende opties:

  • Vaak gebruikte websites
    Als u IE11 gebruikt ziet u hier de websites die u het vaakst bekijkt. Klik op een blokje en u gaat naar de bewuste website.
  • Ontdek andere websites die u mogelijk interessant vindt
    Op basis van de websites die u vaak bekijkt doet IE11 suggesties. Dit kan een leuke manier zijn om nieuwe websites te ontdekken.
  • Gesloten tabbladen opnieuw openen
    Klik hierop en u krijgt een uitklapmenu met een lijst van websites die u hebt afgesloten deze sessie.
  • Laatste sessie opnieuw openen
    IE11 onthoudt welke websites op verschillende tabbladen stonden de vorige keer dat u de browser afsloot. Klik op de link Laatste sessie opnieuw openen om die allemaal weer te starten.
  • Websites verbergen
    Hebt u geen behoeft aan een overzicht van de meest door u bezochte websites, klik dan op deze optie.
  • InPrivate-navigatie
    Schakelt u dit in, dan kunt u surfen op internet zonder uw sporen achter te laten.

U kunt de tabbladen één voor één sluiten. Ieder tabblad heeft hiervoor een kruisje aan de rechterkant. Klik hierop om het tabblad te sluiten.

Tabbladen

De knop Extra vindt u rechtsboven. Het is de knop met het tandwieltje. Als u een internetpagina hebt geopend, bijvoorbeeld www.seniorweb.nl, vindt u onder die knop de volgende opties:

  • Afdrukken
    Hiermee print u de actieve webpagina in uw browser. Kies voor Extra > Afdrukken > Afdrukken als u de pagina meteen wilt printen. Kies voor Extra > Afdrukken > Afdrukvoorbeeld als u eerst een voorbeeld wilt zien.
  • Bestand
    Via Extra > Bestand > Volledig scherm verbergt u alle vensterranden van de browser zodat u alleen de webpagina op uw scherm ziet. Wanneer u met uw muisaanwijzer naar rechtsboven gaat, verschijnen de tabbladen en de knop Extra weer in beeld. Ga naar Extra > Bestand en klik op Volledig Scherm om het volledig scherm weer af te sluiten. U kunt hiervoor trouwens ook gebruikmaken van de toets F11.
  • In- en uitzoomen (100%)
    Via Extra > In- en uitzoomen (100%) kunt u de webpagina uitvergroten of verkleinen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.