Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 augustus 2017

Back-up maken met Cobian

Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt als er wat met uw computer zou gebeuren. Cobian is een gratis Nederlandstalig programma voor Windows om back-ups mee te maken.

U moet geregeld een back-up maken van uw gegevens. Dat kan binnen Windows zelf, maar die functie heeft beperkte mogelijkheden. Zoekt u een meer uitgebreid programma om uw gegevens veilig op te slaan? Gebruik dan Cobian.

Er zijn bij de PCHulp-dienst van SeniorWeb verschillende vragen over Cobian binnengekomen. Hieruit bleek dat het gebruik van Cobian vooral weggelegd is voor gevorderde computergebruikers. Wij raden het af voor beginnende computeraars. Daarnaast is het belangrijk dat u de stappen in dit artikel nauwkeurig opvolgt.
Voor beginnende computergebruikers is het back-upprogramma SyncBack geschikter.

Cobian is een gratis programma, dat ook in het Nederlands te gebruiken is. U kunt er kopieën mee maken van belangrijke bestanden en die opslaan op een door u bepaalde locatie. Dat kan bijvoorbeeld een map op de harde schijf zijn, die u later op cd-rom of dvd brandt. Maar ook een USB-stick met voldoende geheugen is geschikt, net als een externe harde schijf die u met een kabeltje aan de computer verbindt. Cobian is geschikt voor computers met Windows Vista, 7, 8.1 en 10.
U kunt het programma downloaden via het artikel 'Cobian Backup', waar u ook stap-voor-stap instructies vindt om het programma te downloaden en te installeren.
Na de installatie zal Cobian te herkennen zijn aan een plaatje van een geel met witte paddenstoel in het systeemvak, bij het Windows-klokje (eventueel moet u eerst op het witte pijltje drukken om het pictogram zichtbaar te maken). Dat geeft aan dat het programma actief is. Maar eerst is het belangrijk om alles zo in te stellen dat uw bestanden geregeld gekopieerd worden naar de back-uplocatie. Daarvoor starten we de gebruikersinterface . Die start u door in het Systeemvak naast het Windows-klokje, op het pictogram van de paddenstoel te dubbelklikken.

Wanneer u het programma opent en alles staat in het Engels dan kunt u dat op de volgende manier aanpassen:

  • Klik op het pictogram van een tandwiel.
  • Selecteer vervolgens onder Languages 'Nederlands'.
  • Klik op OK.
Het maken van een back-up wordt in Cobian een taak genoemd. Het is de bedoeling dat u een nieuwe taak gaat aanmaken, met daarin de opdracht om door u bepaalde bestanden op te slaan op een door u genoemde locatie. Daarna bepaalt u hoe vaak dit gedaan moet worden. Als u veel werkt op de pc dan is wekelijks opslaan geen slecht idee. Eens per maand is ook prima als u minder intensief computert. Vervolgens wordt deze taak uitgevoerd. Cobian zal op de achtergrond van uw computer meedraaien en de taak uitvoeren.
Zoals eerder al is genoemd, is het belangrijk een veilige locatie te zoeken voor uw bestanden. Een plek op de harde schijf is geen goed idee. Want als uw computer problemen krijgt, kunt u daar ook niet meer bij. U kunt eventueel de back-up in een lokale map laten opslaan, als u deze vervolgens zelf kopieert naar bijvoorbeeld een losse harde schijf of USB-stick. In dit artikel slaan we de bestanden op in de door ons aangemaakt map Back - up . U kiest zelf een locatie voor deze map, zoals de genoemde USB-stick.
U opent de gebruikersinterface van Cobian door te klikken op het pictogram van de paddenstoel. U belandt dan in het hoofdmenu van Cobian. Links ziet u een leeg vlak, waar straks de taken komen te staan. U ziet hier verder allerlei knoppen en menu's. Om een nieuwe taak te maken, gaat u naar het menu Taak > Standaard nieuwe taak .

U wordt nu doorgeleid naar het instellingenvenster van de taak. Links ziet u wat termen, zoals Algemeen. Dit zijn een soort tabbladen waar alle instellingen van de taak te bepalen zijn. U hebt niet elk tabblad nodig, in dit artikel bespreken we alleen degene die u gebruikt. Klik in de lijst op Algemeen.

20150823_cobian_back-up (2)

In dit venster typt u bovenaan de naam van de taak. Kies een term die logisch is voor u. U kunt de vinkjes verder zo laten staan. Let wel op de verschillende typen back-ups. Volledig is een complete back-up. Die gebruiken we hier. Incrementeel en Verschillend zijn andere back-uptypes, waarbij alleen de bestanden die veranderd zijn worden opgeslagen. Dat neemt minder geheugenruimte in.

Nu klikt u links op het woord Bestanden. Dit is een belangrijk onderdeel, want het bepaalt welke bestanden er worden opgeslagen en waar ze komen te staan. In het bovenste deel vindt u de Bronnen, dit zijn de bestanden die u wilt opslaan. Met de knop Toevoegen kunt u nieuwe mappen of bestanden erbij zetten. Kies bijvoorbeeld de gehele map Mijn Documenten.

20150823_cobian_back-up (3)

In het onderste vak kiest u de locatie waar de back-up wordt bewaard. Blader bijvoorbeeld naar uw USB-stick of naar een externe harde schijf.

  • Dan klikt u links op Schema.

20150823_cobian_back-up (4)

  • U kiest hier hoe vaak de back-up gemaakt moet worden. Dit kunt u geheel zelf bepalen.
  • Als u dit alles hebt ingesteld, klikt u op de knop OK.
Hopelijk hebt u de gegevens van de back-up niet nodig omdat uw computer naar behoren functioneert. Mocht u toch de bestanden nodig hebben na een computercrash, dan kunt u ze simpelweg van de opslaglocatie terugkopiëren naar uw computer.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.