Menu Zoek

Welke cloudopslag moet ik gebruiken?

Welke clouddienst moet ik gebruikenDiverse diensten bewaren en bewaken uw bestanden online. Basisgebruik is gratis. Extra opslag kost geld. Vergelijk vier bekende diensten.

De grote techbedrijven geven gebruikers online opslagmogelijkheden. Apple, Microsoft en Google doen dat gratis. Natuurlijk niet onbeperkt. Wie niet genoeg heeft aan de gratis opslagruimte, kan bijkopen. Het ligt voor de hand om de gratis dienst te gebruiken die bij een apparaat hoort:

  • OneDrive staat op Windows-computers.
  • iCloud is standaard te vinden op de Mac, iPhone en iPad.
  • Google Drive staat op Android-apparaten.
  • Dropbox staat op zichzelf en hoort niet bij een apparaat of merk.

    Elke clouddienst kun je op verschillende apparaat gebruiken. Maar let dan wel op. Een bestand dat u verwijdert op één apparaat, verdwijnt op alle apparaten. Gelukkig hebben alle diensten een prullenbak. Hierin staan de bestanden nog een paar weken.

    OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Deze dienst staat standaard op een computer met Windows. Voor de Mac, iPhone/iPad en Android-apparaten is er een app. Die moet de gebruiker zelf installeren.

    De bestanden die OneDrive bewaart, kunnen gebruikers ook online bekijken en beheren. Via elke browser. Iedereen krijgt 5 GB gratis opslagruimte. Voor 2 euro per maand wordt dat 100 GB. En 1000 GB kost maandelijks 7 euro. Voor elke optie, ook de gratis variant, is een (gratis) Microsoft-account verplicht. Daarmee krijgen gebruikers ook toegang tot een gratis online versie van Word, Excel en PowerPoint. Het zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten. Maar de doorsnee gebruiker kan er prima mee uit de voeten.

    iCloud is de opslagdienst van Apple. Daarom is iCloud standaard aanwezig op de Mac en iPhone/iPad. Er is ook een app voor Windows maar niet voor Android. De bestanden die iCloud opslaat, zijn ook online te bekijken. Maar iCloud is alleen interessant is voor wie ten minste één Apple-apparaat gebruikt. De gratis opslagruimte is 5 GB groot. Voor 99 cent per maand wordt dit 50 GB. Daarnaast zijn er abonnementen voor 200 GB (2,99 euro), 2000 GB (9,99 euro), 6000 GB (29,99 euro) en 12000 GB (59,99 euro). Voor iCloud is een (gratis) Apple ID verplicht.

    De opslagdienst van Google heet Google Drive. Bij elk Google-account hoort standaard 15 GB gratis opslagruimte. Maar Google doet het net wat anders dan de andere bedrijven. Want verschillende diensten van Google gebruiken de ruimte: het mailprogramma Gmail, de foto-app Google Foto's en Drive. Dat is de plek waar allerlei bestanden worden bewaard. Google Drive staat standaard op Android-apparaten. Er is een aparte app voor Windows, de Mac en de iPhone/iPad.

    Google Drive heeft ook een online ingang. Daarbij horen Google Documenten en Google Spreadsheets. Die vormen een prima alternatief voor Word en Excel.

    Zoals gezegd bedraagt de gratis opslagruimte 15 GB. Voor 1,99 euro per maand wordt dit 100 GB. Verder zijn er abonnementen voor 200 GB (2,99 euro) en 2000 GB (9,99 euro).

    Dropbox is een zelfstandige clouddienst. Wie Dropbox wil gebruiken, moet het altijd zelf installeren. Het bedrijf heeft een app voor Windows, de Mac, iPhone/iPad en voor Android. De bestanden die iemand in Dropbox bewaart, zijn ook online te bekijken en beheren. Dropbox geeft gebruikers 2 GB gratis opslagruimte. Dat is uit te breiden tot 2000 GB voor 11,99 euro per maand of 3000 GB voor 22 euro per maand.

    Kiezen tussen de diensten lastig? U kunt natuurlijk de gratis versie van de diensten eerst uitproberen. Meerdere diensten gebruiken, kan ook.

    DienstGratis opslagBetaalde opslag (maandabonnement)Standaard op
    OneDrive5 GB

    100 GB (2 euro);

    1000 GB (7 euro)

    Windows
    iCloud 5 GB

    50 GB (0,99 euro);

    200 GB (2,99 euro);

    2000 GB (9,99 euro);

    6000 GB (29,99 euro)

    Mac

    iPhone

    iPad

    Google Drive 15 GB

    100 GB (1,99 euro);

    200 GB (2,99 euro);

    2000 GB (9,99 euro)

    Android
    Dropbox 2 GB

    2000 GB (11,99 euro);

    3000 GB (22,- euro)

    -
    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.