SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Bestanden uitwisselen tussen apparaten zonder kabel

Bestanden uitwisselen tussen apparaten zonder kabelHet is echt niet moeilijk om een bestand van de pc naar de tablet of smartphone te krijgen. Programma's nemen u het werk uit handen. Een overzicht van de mogelijkheden.

Vandaag de dag vragen mensen zich niet alleen af waar ze hun bestanden hebben opgeslagen, maar ook op welk apparaat precies. Blijkt die ene leuke foto wel op de pc te staan maar niet op de smartphone die u bij de hand hebt. Balen! Maar het is helemaal niet lastig om te zorgen dat bestanden op alle apparaten terechtkomen: maak gebruik van online opslagdiensten. We zetten diverse opties onder elkaar. 

U installeert een programma op de pc, laptop of Mac en een app op de tablet en smartphone. Het programma en de app zorgen dat de bestanden op alle apparaten staan. De bestanden komen in de zogeheten cloud terecht, dus op internet.

iCloud is een dienst van Apple. Ideaal voor wie zowel een Mac als een iPad of iPhone heeft. iCloud staat standaard op die apparaten geïnstalleerd. Via iCloud gegevens uitwisselen tussen Apple-apparaten? Lees het artikel 'Gegevens uitwisselen tussen Apple-apparaten met iCloud'. Via iCloud gegevens uitwisselen tussen Windows-pc en een iPad of iPhone? Lees het artikel 'Bestanden uitwisselen tussen uw apparaten met iCloud'. 

OneDrive is de gratis online opslagdienst van Microsoft. Het programma is te downloaden en op Windows 10 staat het standaard geïnstalleerd op de computer. U kunt er direct mee aan de slag. Voor overige apparaten zijn losse apps van OneDrive nodig. In het artikel 'Werken met OneDrive' leggen we uit hoe het programma werkt en waar de apps voor alle apparaten te vinden zijn. 

Ook Google heeft een eigen gratis online opslagdienst. Handig voor Android-gebruikers: op veel toestellen is Google Drive al geïnstalleerd. Het artikel 'Google Drive' bespreekt de online dienst. De losse apps voor alle apparaten zijn hier te vinden:  

Een andere populaire clouddienst is Dropbox. Ook voor deze dienst is een programma voor de computer beschikbaar. Het programma zet een speciale map in de Verkenner die alle uitwisseling regelt. Deze map werkt precies als alle ander mappen in de Verkenner. Het artikel 'Dropbox: een virtuele USB-stick' beschrijft het programma en hoe het te installeren op Windows. Verder zijn er apps voor de andere apparaten nodig:

Gegevens zijn via de bovenstaande diensten goed beveiligd en afgeschermd, maar niet iedereen vindt het een prettige gedachte dat zijn bestanden online staan. Wilt u geen gebruikmaken van programma's die zaken opslaan in de cloud, dan blijven er twee opties over: 

  1. Handmatig bestanden op alle apparaten plaatsen. De meeste tablets en smartphones kunnen verbonden worden met een pc. Waarna u handmatig bestanden erop kunt zetten. Precies zoals u dat met een USB-stick zou doen.
  2. Een netwerkschijf gebruiken. Dit is een externe harde schijf die u via een internetverbinding kunt benaderen. Dus ook als u niet thuis bent kunt u bestanden die daarop staan gebruiken.

Maar gebruikmaken van de cloud is veruit het handigst. Op elke apparaat staat dan automatisch dezelfde versie van de bestanden. En wijzigingen worden vanzelf doorgevoerd op alle apparaten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.