Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 22 april 2022

Hoe werkt de CoronaMelder?

Hoe werkt de corona-app?De app CoronaMelder moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ontvang bijvoorbeeld een melding als u in de buurt bent geweest van iemand met corona.

Al maanden proberen we gezamenlijk de verspreiding van corona onder controle te krijgen. De app CoronaMelder moet daarbij helpen. De CoronaMelder is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. En moet ervoor zorgen dat mensen die nog geen klachten hebben, gewaarschuwd worden voor een mogelijke besmetting. Bedenk wel, niet alle coronabesmettingen staan geregistreerd in de app. Deelname aan de app is namelijk vrijwillig. Maar hoe meer mensen meewerken, hoe beter de app werkt.

De corona-app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat gebeurt in samenwerking met het RIVM en de GGD. Vanaf 10 oktober 2020 is de app landelijk beschikbaar en kan iedereen in Nederland hem dus gebruiken.

De CoronaMelder houdt via bluetooth bij of de gebruiker dicht bij andere app-gebruikers was. De sterkte van het bluetooth-signaal geeft aan hoe dicht de gebruikers bij elkaar waren. Als iemand minstens vijftien minuten in de buurt was bij een app-gebruiker die het coronavirus blijkt te hebben, ontvangt hij of zij een bericht. In dit bericht staat wanneer het contact was.

Let op, bij het gebruik van de spaarstand werkt de CoronaMelder niet.

In het bericht dat de CoronaMelder stuurt aan mensen die mogelijk besmet zijn, worden geen gegevens over de identiteit van de besmette persoon gegeven. De app maakt namelijk géén gebruik van locatie, telefoonnummers of andere contactgegevens. Het is dus niet bekend wie, waar of wanneer het precies was. Alleen hoeveel dagen geleden het contact plaatsvond.

Een melding ontvangen? Dit betekent natuurlijk niet dat u daadwerkelijk besmet bent met het coronavirus. Maar er is wel een verhoogde kans. Blijf daarom tien dagen na de datum van het contact met de besmette persoon, thuis. Zo voorkomt u dat u anderen besmet. Hebt u klachten gerelateerd aan corona? Neem dan telefonisch of online contact op met de GGD om u te laten testen. Mensen die ernstige klachten hebben of in een risicogroep vallen, bellen het beste de huisarts.

Als de test positief is kunt u ervoor kiezen om dit op te laten nemen in de app. Hierdoor worden andere gebruikers met wie u in contact bent geweest gewaarschuwd. Een GGD-medewerker zal tijdens het doorbellen van de uitslag vragen of u hiervoor kiest.

Wilt u de CoronaMelder gebruiken? Download de app dan gratis uit de officiële appwinkels. De app werkt alleen op iPhones met iOS 13.5 of nieuwer en Android-telefoons met versie 6 of nieuwer.

Hulp nodig bij het downloaden van een app? Lees dan de tip 'App downloaden uit de Play Store (Android)' of de tip 'App downloaden uit de App Store' (iPhone).

Activeer de corona-app op de volgende manier:

  • Open de app CoronaMelder.
  • Een uitleg van de app volgt. Tik vijfmaal op Volgende.
  • Lees de privacyverklaring en tik op Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga hiermee akkoord.
  • Tik op Volgende.
  • Tik op Aanzetten om meldingen in te schakelen.
  • De app wil berichten sturen. Tik op Sta toe om hiermee akkoord te gaan.
  • Tik op Schakel in om de app goed te laten werken.
  • Het is mogelijk om anderen te wijzen op de app. Wij kiezen er in deze uitleg niet voor en tikken op Ga door.

De app is actief. U kunt de app gewoon sluiten. Op de achtergrond blijft hij werken. Door de manier waarop de app werkt kost dit weinig energie, dus de app trekt niet snel de batterij van de telefoon leeg.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.