Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Nieuwe computer kopen

Computer kopen: waar moet ik op letten?Gaat u voor het eerst een computer kopen, of is de huidige aan vervanging toe? Met de volgende aandachtspunten maakt u een weloverwogen keuze.

Besluit u een computer te kopen, dan worden u tal van keuzes voorgeschoteld. De prijzen én de specificaties wisselen enorm per merk en model. Belangrijk is dat de computer past bij uw wensen. Maar ook dat de computer een behoorlijke tijd meegaat.

Een reguliere computer wordt ook wel een desktopcomputer of simpelweg desktop genoemd. Dit is een computer die bedoeld is voor een vaste plek in huis, en dus niet verplaatsbaar is, zoals een laptop. Liever een laptop? Lees daar meer over in het artikel ‘Nieuwe laptop kopen’.

Hebt u al een budget in gedachten? De prijs van een desktopcomputer ligt tussen de 200 en meerdere duizenden euro’s. De allergoedkoopste computers zijn echte basismodellen, de duurste computers zijn zeer krachtige apparaten. Voor een degelijke, snelle computer kunt u het best uitgaan van een prijs tussen de 500 en 1000 euro. Daarvoor krijgt u in de meeste gevallen alleen de daadwerkelijke computer, dus de kast met daarin onder meer de processor en geheugenkaart.

Houd er dus rekening mee dat u om te computeren ook een beeldscherm, een toetsenbord en een muis nodig hebt. In sommige gevallen zijn die in de prijs inbegrepen, maar meestal koopt u de onderdelen los. Een standaardmonitor kost ongeveer 100 tot 200 euro. Een muis en toetsenbord zijn elk al voor een paar tientjes te koop.

In elektronicawinkels en webshops wordt meestal onderscheid gemaakt tussen een aantal soorten computers. Dat zijn:

 • De pc: een standaardcomputer. De afkorting pc staat voor personal computer, oftewel persoonlijke computer.
 • De all-in-one pc: een alles-in-één computer. Hierbij is een monitor, en in sommige gevallen ook een muis en toetsenbord, inbegrepen.
 • De gaming pc: een krachtige pc die speciaal bedoeld is voor urenlang computerspellen spelen. Deze pc’s zijn grafisch heel krachtig en daardoor vaak ook duurder.

Een aantal jaar geleden was er nog een flink aanbod seniorencomputers te koop. Deze pc’s, die speciaal voor senioren zijn ontworpen, zijn makkelijk in gebruik en hebben vaak grotere iconen. Tegenwoordig is het eigenlijk niet meer nodig om een speciale seniorencomputer aan te schaffen. Normale pc’s zijn namelijk veel gebruiksvriendelijker geworden voor senioren. Bovendien zijn ze steeds meer naar persoonlijke voorkeur aan te passen. Een reguliere computer is dus prima te gebruiken voor een senior.

De processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. Die bepaalt de rekenkracht van de computer en daarmee ook grotendeels de snelheid. Een processor bestaat uit een aantal kernen: 4, 6 of 8 stuks. Daarnaast heeft iedere processor een bepaalde kloksnelheid, uitgedrukt in Gigahertz. Hoe meer kernen en hoe hoger de kloksnelheid, hoe krachtiger de pc is. Maar cijfers zeggen niet alles. Het is ook belangrijk hoe de verschillende computeronderdelen met elkaar samenwerken, en hoe goed de software en hardware op elkaar afgestemd zijn.

Over het algemeen geldt: hoe meer rekenkracht, hoe beter de pc zware programma’s aankan. Een krachtige processor is bijvoorbeeld nodig voor rekenprogramma’s en zware foto- en videobewerkingsprogramma's, zoals Photoshop. Met een simpele processor kunt u gewoon prima internetten, mailen, Office-programma’s gebruiken en simpele fotobewerking doen. Het is dus afhankelijk van wat u wenst te doen op de computer.

Er zijn twee namen om te onthouden op het gebied van processors: Intel en AMD. De processors van deze twee bedrijven zijn te vinden in computers van allerlei merken. De Intel Core i3 en de AMD Ryzen 3 worden gezien als basis-processors, inmiddels wel aan te raden als een minimum. Daarop volgen de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5, die wat nieuwer en krachtiger zijn. Wie een echt krachtige pc wil kan nog beter kijken naar de Intel Core i7 of i9, of de AMD Ryzen 7 of 9. Deze processors zullen de prijs van een computer flink opschroeven, maar bieden dan ook wel de meeste rekenkracht. De genoemde processors zijn niet de enige varianten. Ziet u een computer die u wel aanspreekt, maar weet u niet of de processor geschikt is voor wat u ermee wilt doen? Ga dan via internet op zoek naar meer informatie.

Naast de processor is ook het werkgeheugen bepalend voor de snelheid van de computer. Dit wordt ook weleens het RAM-geheugen genoemd. Het werkgeheugen bepaalt hoeveel processen er tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Hoe meer GB’s, hoe sneller de computer is, over het algemeen. Een minimaal werkgeheugen van 4 GB is aan te raden. Dat is prima voor internetten, video’s kijken en Office-programma’s. Met 8 GB gaat dat nog soepeler en is er ook genoeg werkgeheugen voor bijvoorbeeld fotobewerking in een zwaar fotobewerkingsprogramma. Daarnaast is ook 16 GB of 32 GB mogelijk. Dit is fijn voor mensen die hele zware programma’s, of veel programma's tegelijk, gebruiken.

Een ander belangrijk onderdeel van de computer is de opslagschijf en de hoeveelheid ruimte die daarop staat. Dat bepaalt namelijk hoeveel programma's, documenten en foto's u kwijt kunt op de pc. Er zijn twee type schijven: de HDD en de SSD. Een HDD (hard disc drive) is een standaard harde schijf. Een SSD (solid state drive) is een extra snelle harde schijf. In sommige computers is ook een combinatie van deze twee te vinden. Een SSD is een stuk sneller en zal daardoor programma’s snel opstarten en bestanden snel laden. Deze schijf is wel wat duurder.

Daarnaast is de hoeveelheid ruimte belangrijk. Die wordt uitgedrukt in GB of TB. Mensen die weinig programma’s, foto’s en bestanden op de computer willen bewaren, kunnen waarschijnlijk prima uit de voeten met minder opslag, onder de 500 GB. Wie veel wil opslaan, is waarschijnlijk beter uit met 1 TB. Natuurlijk is de opslag altijd achteraf uit te breiden met behulp van een externe harde schijf.

Zoals gezegd zijn er behoorlijk wat merken die computers aanbieden. Tussen de merken zitten flink wat verschillen. Bovendien zijn er verschillende besturingssystemen: Windows, MacOS en ChromeOS. Het besturingssysteem bepaalt hoe de computer werkt. Op dit vlak zijn er drie opties:

 • Een Mac-computer met daarop het besturingssysteem MacOS. Dit is van het merk Apple. Veel mensen vinden dat Macs een mooi design hebben. De computer en het beeldscherm zijn geïntegreerd, het is dus een alles-in-één-computer zonder losse kast.
 • Een Windows-computer. Op de meeste desktops staat het besturingssysteem Windows geïnstalleerd. Deze pc’s zijn van een verscheidenheid aan merken, zoals HP, Dell, Asus, Lenovo, Samsung en ga zo maar door. Er zijn dus Windows-computers in alle soorten, maten en prijsklassen.
 • Een ChromeOS-computer. Het besturingssysteem ChromeOS is nog wat minder bekend. Het is makkelijk in gebruik en staat op een aantal computers van het merk Acer.

In de computer zitten een aantal aansluitingen ingebouwd. Bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting om een beeldscherm op aan te sluiten en een netwerkaansluiting voor de internetkabel. En verschillende USB-aansluitingen om USB-sticks, een muis of een toetsenbord op aan te sluiten.

Hebt u thuis al een apparaat dat u samen wilt gebruiken met de computer? Kijk dan even goed of de computer die u op het oog hebt daarvoor de juiste aansluitingen heeft.

Een optische drive, waarin een cd-rom past, is op steeds minder computers te vinden. Ook hier geldt: mocht u dat wel willen, kijk dan goed of deze is inbegrepen.

Op de computer staat automatisch al bepaalde software. Maar sommige software moet u los aanschaffen. Het besturingssysteem is standaard, daar hoeft u dus niks meer voor te doen. Maar voor een pakket zoals Office, met Word, Excel en PowerPoint, hebt u een abonnement nodig.

Verder hebt u ook een beveiligingsprogramma nodig. Op Windows staat het gratis programma Defender al geïnstalleerd, wat een zeer geschikte beveiliging is. Maar ook een gratis of betaalde antivirus is een mogelijkheid. Daarover leest u meer in de artikelen:

Er is dus veel om op te letten bij het kopen van een computer. Maar hoe komt u nou tot een daadwerkelijke keuze? Daar bestaan gelukkig handige vergelijkingssites voor. Computers vergelijken kan bijvoorbeeld bij Tweakers, Kieskeurig.nl of bij (online) elektronicawinkels zoals Coolblue. Vul links uw eisen in om alleen geschikte opties te zien.

Als u eenmaal een computer hebt gekocht, zijn er nog wat andere stappen te zetten. Over het eerste gebruik leest u meer in het artikel ‘Een nieuwe computer gekocht, wat nu?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.