Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 oktober 2020

Overstappen van POP3 naar IMAP

Steeds meer providers stappen over van POP3 naar IMAP. Wat houdt dat in en wat zijn de gevolgen voor u?
Als u een internetabonnement afsluit, krijgt u daar vaak een e-mailadres bij van de provider. Dat noemen we providermail. U kunt providermail via de browser of via een e-mailprogramma bekijken. Voorbeelden van e-mailprogramma's zijn Outlook, Windows Live Mail en Mail van Apple. Om uw e-mailaccount in te stellen in zo'n programma, hebt u de zogenaamde POP3- of IMAP-gegevens van de provider nodig. Deze zorgen er samen met uw inloggegevens voor dat u kunt e-mailen via het programma. Lange tijd werd POP3 het meeste gebruikt. Langzamerhand verschuift dit naar het nieuwere IMAP.

Opmerking: U bent niet verplicht om gebruik te maken van het e-mailadres dat uw provider u geeft. U kunt ook een e-mailadres aanmaken bij een webmail-dienst zoals Gmail of Outlook.com. Webmail heeft als voordeel dat u veel opslagruimte krijgt, u vanaf alle apparaten met internet bij uw mail kunt, en u uw e-mailadres niet hoeft te wijzigen als u overstapt naar een andere provider.
POP3 is een veel gebruikt e-mailprotocol bij providermail. De e-mails worden daarbij door uw mailprogramma opgehaald van een server van de provider. De e-mails worden opgeslagen op uw computer, zodat u ze kunt lezen. Meestal worden ze daarna automatisch van de server verwijderd.

Voordelen POP3

  • E-mail wordt snel opgehaald.
  • Nadat de mail is opgehaald, kunt u deze ook zonder internetverbinding lezen.
  • De mailbox raakt niet vol (als de e-mail regelmatig wordt opgehaald), omdat de opgehaalde e-mails geen ruimte meer innemen op de server (dit geldt niet als u een kopie van uw mail op de server laat staan).

Nadelen POP3

  • Als u uw mailaccount gebruikt op verschillende apparaten, zoals pc en tablet, is de inhoud van uw mailbox niet overal hetzelfde. E-mails die op de computer zijn opgehaald, worden niet getoond op de tablet. Dit probleem is er ook bij verzonden items. Verzendt u een e-mail met uw tablet, dan staat dit bericht niet bij de 'Verzonden items' op uw computer.
  • POP3 is onveiliger dan IMAP. Daarom moet u, indien beschikbaar, uw e-mail extra beveiligen met een SSL-beveiliging.
  • POP3 kan niet gebruikt worden op de Mail-app van Windows 8/8.1 (overigens wel in de Mail-app van Windows 10).

IMAP is vooral fijn als u op meerdere plekken mailt, zoals online via webmail, op de computer, tablet of smartphone. Bij IMAP blijven de e-mails op de server van de provider staan. Hierdoor kunt u altijd bij al uw berichten.

Voordelen IMAP

  • Alle e-mails zijn beschikbaar op meerdere locaties. De inhoud van uw mailbox ziet er dus op alle apparaten, zoals uw pc en tablet, hetzelfde uit. Ook de verzonden items zijn op alle apparaten zichtbaar.
  • U hoeft geen back-up te maken van uw e-mail. De berichten blijven bewaard op de server van de provider. Een back-up is alleen te overwegen als u uw mail moet opschonen omdat uw mailbox vol zit.
  • Werkt met zowel de Mail-app van Windows 10 als de Mail-app van Windows 8/8.1.

Nadelen IMAP

  • Doordat alle e-mails op de server blijven staan, kan de inbox vol raken. De meeste providers geven de gebruiker tegenwoordig veel opslagruimte, zodat uw inbox niet zomaar vol zit. Maar u krijgt minder ruimte dan bij de grote webmailaanbieders.
  • E-mails, ook eerder gelezen berichten, kunt u alleen bekijken met internetverbinding.

Het voordeel van IMAP is dat alle e-mails altijd beschikbaar zijn op de server. Dit is ook gelijk een nadeel, want uw mailbox kan na verloop van tijd vol raken. De meeste providers bieden tegenwoordig wel aardig wat opslagruimte. Daardoor is het bij een provider als Ziggo haast onmogelijk om de inbox vol te krijgen.

Hieronder van een aantal grote providers de opslagruimte voor e-mails (in maart 2020):

Ziggo15 GB te verdelen over zes mailboxen.
KPN15 GB voor één mailbox.
Telfort1 GB per mailbox, maximaal vijf mailboxen.
XS4ALL25 GB per mailbox, maximaal zes mailboxen.

Als u uw providermail alleen via de browser bekijkt en niet in een mailprogramma, dan hebt u in principe weinig te maken met de overgang van POP3 naar IMAP. Op de achtergrond heeft de provider aanpassingen gedaan, maar u hoeft niets te doen.

Maakt u gebruik van een e-mailprogramma op slechts één plek? Dan hoeft u niet per se over te stappen van POP3 naar IMAP. U kunt dan voorlopig gebruik blijven maken van uw huidige (POP3-)instellingen in uw e-mailprogramma.

Maakt u op diverse plekken en apparaten gebruik van providermail, of gebruikt u e-mail via de browser én een e-mailprogramma? Dan is het raadzaam om over te gaan naar IMAP. Dat kan overigens dus alleen als uw provider al over is.

Voor het overstappen van POP3 naar IMAP, is het het beste om eerst het oude account te verwijderen. Let op, uw e-mails worden dan ook verwijderd. Maak daarom eerst een back-up van uw mails en contactpersonen. Daarna moet u weer een account aanmaken, alleen nu met de IMAP-gegevens. De providers die al gebruikmaken van IMAP leggen stap voor stap uit hoe u uw e-mail instelt in diverse e-mailprogramma's. Kijk voor meer informatie op de site van de providers: Ziggo, KPN, XS4ALL. Voor instructies over het maken van een back-up, leest u de SeniorWeb artikelen 'E-mail archiveren met mailstore' en 'Mail back-uppen in Windows Live Mail'.

Stapt u over naar IMAP en gebruikt u het e-mailadres op meerdere plekken, zoals op pc, tablet en smartphone? Dan kunt u het beste op al uw apparaten tegelijk overstappen naar IMAP.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.