SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Recensie: Microsoft Excel voor professionals

Excel is een uitgebreid programma met zeer veel geavanceerde functies. Om hiermee te leren werken, is een extra hulpje wel handig. Vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven las Excel voor professionals en keek of Excel een open boek voor hem werd.

Het is al weer even geleden dat ik dit boek heb ontvangen om er een recensie van te maken. Ik moet zeggen dat ik er niet voortdurend mee bezig geweest ben. Dat is ook onmogelijk. Daarvoor is het te uitgebreid. Werkelijk alle functies van Excel komen aan bod. Voor mensen die vaak met het programma werken, is het een prachtig studie- en  naslagwerk. U dient wel over de vaardigheid te beschikken om ermee te kunnen werken.

Excel voor professionals

Het is een behoorlijk dik boek, niet voor niets de 'dikke van Duuren' genoemd, met 1091 bladzijden. Hierdoor is het log in gebruik en niet gemakkelijk mee te nemen. Bij het lezen van de eerste hoofdstukken blijft het boek dan ook niet gemakkelijk open liggen. Het gewicht is bijna twee kilo. Maar, hier krijgt u dan ook echt een Excel-'bijbel' voor terug! Het boek is uitgevoerd in een prettig te lezen lettertype en wordt ondersteund door duidelijke goed te begrijpen illustraties.

In de indeling wordt geadviseerd om vooral hoofdstuk 1 en 2 door te nemen, omdat hierin veel algemene tips staan. Dit klopt. Zelfs als gebruiker die beschikt over de basisvaardigheden komt u hierin toch nieuwe handelingen tegen. Gaandeweg  komt u in een 'hoera-stemming'. 

Na de eerste twee hoofdstukken doorgenomen te hebben, kunt u gemakkelijk in de uitgebreide index achter in het boek het onderwerp opzoeken waar u meer van wilt weten. Het is ook mogelijk om het boek via Yindo (digitaal) in te zien. U moet uw boek dan wel eerst registreren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via een website de besproken voorbeelden op te vragen en in te zien.

De uitleg is duidelijk en stapsgewijs. Er worden meerdere benaderwijzen getoond. Sommige gebruiksmethoden zijn bij Excel 2007 iets anders dan bij de nieuwere versies. Dit wordt in een apart kader vermeld, met daarbij weer een duidelijke uitleg. Het boek geldt voor alle versies die met het zogeheten Lint (menubalk boven in beeld) werken.

Door de dikte en het aantal pagina's kunt u wel stellen dat alle onderwerpen van het programma aan de orde komen. Indien u het programma goed wilt leren kennen of u wilt u een onmisbaar naslagwerk aanschaffen, dan is dit boek beslist aan te bevelen. Het zal dan ongetwijfeld een plek nabij uw pc gaan vinden.

Uitgever: Van Duuren informatica
Titel: Het complete boek Microsoft Excel voor professionals Derde editie
Auteur: Wim de Groot
ISBN: 978 90 5940 890 6
Prijs: € 59,95

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.