Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Recensie: Ontdek 3D-printen

3D printen is een nieuwe techniek die al op talloze manieren wordt ingezet. Veel mensen weten wel ongeveer wat het inhoudt, maar hoe het allemaal exact werkt is een raadsel. Vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven las dit boek voor u en keek of hij nu meer weet over 3D printen.

Zo langzamerhand heeft een ieder al wel iets gehoord of zelfs gezien over 3D printen. Maar hoe het precies werkt, is vaak nog onbekend. Toch is de techniek niet geheel nieuw. Al in 1972 werd er een patent verleend aan ene Pierre Ciraud. Aan het eind van de negentiende eeuw begon men al te zoeken naar een methode om afbeeldingen in 3D te kunnen printen. Dat was vlak na de uitvinding van de fotografie. Momenteel zijn er veel bedrijven die 3D-printers maken in allerlei uitvoeringen. Omdat het nog volop in ontwikkeling is, zijn de apparaten nog duur.

Een keuze te maken welke printer aan te schaffen is moeilijk. Er bestaan printers voor zelfbouw en kant-en-klare printers. Het materiaal waarmee geprint wordt loopt ook nogal uiteen. De meeste materialen, filament genoemd, zijn ook divers. Van chocolade tot goud, verschillende kunststoffen en zelfs hout. De meeste printers kunnen maar een beperkt aantal materialen verwerken. Net als bij inkjetprinters worden de apparaten redelijk geprijsd geleverd, en zorgt het filament voor de opbrengst.

Uit bovenstaande kunt u opmaken dat er veel te vertellen en te ontdekken is over deze techniek, die binnen niet al te lange tijd een belangrijke plaats in de markt gaat innemen. Vergelijkbaar met de gewone printers. Er is vrijwel geen computerbezitter te noemen die geen printer heeft staan.

Het boek beantwoordt op een prettige manier hoe 3D printen werkt. Welke materialen u kunt printen. Maar ook niet onbelangrijk: welke voorwerpen of afbeeldingen er geprint kunnen worden. Welke apparatuur er momenteel beschikbaar is en welke materialen gebruikt worden. Vanzelfsprekend wordt dit alles door software aangestuurd. Zijn die programma’s ingewikkeld of niet? Welke technieken worden er bij het vervaardigen van objecten toegepast? De antwoorden staan in het boek.

Het boek telt 175 pagina’s. De tekst is in een niet al te grote letter gedrukt. U vindt heel veel illustraties in de vorm van foto’s en tekeningen. De auteur heeft z’n best gedaan om in duidelijke taal te vertellen wat hij weet over deze techniek en al lezende krijgt u wel de indruk dat hij zich er terdege in heeft verdiept.

Als uw interesse uitgaat naar nieuwe technieken op dit gebied en u wilt wel eens precies weten wat 3D printen inhoudt, is het een genoegen het boek te lezen. Het spoort u ook aan om het in de praktijk te willen ervaren. Na het boek gelezen te hebben kunt u ook het gesprek aangaan met uw kinderen of kleinkinderen die zeker over niet al te lange tijd hiermee te maken krijgen. Ook in uw naaste omgeving worden ongetwijfeld workshops gegeven waar u uw eigen print kunt maken. Google maar eens op de term ‘fablab’.

Ontdek 3D printen
Uitgever
: Van Duuren Informatica
ISBN: 978 90 5940 766 4
Prijs: 12,95 euro

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.