Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Recensie: schilderen op een tablet

Op de tablet een mooi schilderij maken. Is dat voor iedereen weggelegd? Vrijwilliger Mijndert Kuivenhoven las het boek 'Schilderen op de tablet' van Studio Visual Steps.

Een boek van Visual Steps, echter met een inhoud die heel anders is dan we gewend zijn in uitvoering. Maar niet minder duidelijk. Er wordt uitgelegd hoe u schilderijen kunt maken zonder echte verf of penselen te gebruiken. Er wordt vanuit gegaan dat u een tablet bezit en daar meer mee wilt gaan doen. In plaats dat u allerlei extra hulpmiddelen meeneemt om te tekenen of te schilderen als u eropuit trekt, heeft u nu alleen de tablet nodig.

De auteur Matthew Palmer, een professionele schilder, beschrijft in dit boek de mogelijkheden om mooie schilderijen te maken waarbij er alle ruimte is om te experimenteren. Want anders dan met echte verf kunt u ook wissen, verplaatsen en vergroten. Ook al hebt u niet direct resultaat, het is een fascinerende bezigheid waarbij u steeds weer nieuwe dingen ontdekt:

Boek Schilderen op een tablet

Het boek gaat uit van een iPad, en is dus niet geschikt voor Android-tablets. Hierbij gebruikt de auteur de apps Brushes Redux, Procreate en ArtRage. Voor de Android stelt hij dat er vergelijkbare apps verkrijgbaar zijn, al of niet gratis, die vergelijkbaar zijn. Het aanbod aan apps is groot, maar via Store in Windows 10 heb ik zelf voor mijn eigen tablet Fresh Paint en Journalist gevonden. Maar met enig zoeken vindt u er vast nog meer die u aanspreken. Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit wat u gebruikt. Elk programma heeft z'n eigen mogelijkheden en beperkingen.

In dit boek worden hoofdzakelijk landschappen geschilderd. Voor ik begon met zoeken naar een geschikte app heb ik het boek geheel doorgelezen met de bedoeling om een goede indruk te krijgen van wat de bedoeling is en in welke richting ik moet denken aan wat er nodig is om naast landschappen ook portretten, bloemen, insecten of vogels te schilderen. Het gaat om het principe van handelen en het gebruik van de mogelijkheden in het programma. Er kan al met alleen de vinger worden geschilderd. Het boek beschrijft dit en geeft ook voorbeelden van andere hulpmiddelen, zoals de pen en penseel.

In een aantal apps kan er in lagen gewerkt worden. Dat is handig als u een foto gebruikt om over te schilderen. De foto komt als eerste laag en uw schilderingen daaroverheen als volgende lagen. Als u dan later de eerste laag, de foto verwijdert, blijft uw schilderij over, waaraan u nog iets kunt toevoegen of wegnemen. Al deze handelingen worden stap voor stap beschreven voorzien van schema's van lijndiktes, kleurgebruik en pixels. Al met al verbazend welke mooie resultaten er kunnen worden bereikt op een tablet zonder echte verf.

Het boek telt 128 pagina's glanzend papier met op elke pagina duidelijke uitleg en schildervoorbeelden. U hebt vanzelfsprekend de vrijheid uw eigen creaties te maken, maar al doende krijgt u er steeds meer plezier in. Uw kunstwerken kunnen worden opgeslagen en/of worden afgedrukt. Het is een aantrekkelijk boek in uitvoering en uitleg. Het inspireert u om overal waar u de tablet tot uw beschikking heeft om te tekenen en te schilderen zonder extra hulpmiddelen. Als u de voor u juiste app gevonden heeft, kunt u zo beginnen.

Schilderen op een tablet
Uitgever:
Studio Visual Steps B.V.
Auteur: Matthew Palmer
ISBN: 978 90 5905 623 7
Prijs: 12,95 euro

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.