Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 30 januari 2016

Recensie: Social media voor senioren

Social media: de verzamelnaam voor sites zoals Facebook en Twitter waarbij interactie van mensen met elkaar voorop staat. Vrijwilliger Jack de Coninck las dit boek met uitleg over social media voor u.

Facebook, Twitter, WhatsApp, Skype, You tube, wie heeft er niet van gehoord? Je kunt er niet meer omheen. Maar moet je het ook allemaal zelf gebruiken? Bekend is dat de jeugd niet zonder lijkt te kunnen, maar hoe zit het met de senioren? Annet van Betuw schreef er een handzaam boekje over. Het begint met uitleg van social media en het probeert de senioren ervan te overtuigen dat social media leuk en spannend zijn. De mens is een sociaal wezen en wil graag informatie delen, tips geven en wijzen op leuke en gekke dingen, meent de auteur.

'Ho,' roepen de sceptici, 'en wat te denken van project X in Haren of de Facebookmoord?' Er is niets nieuws onder de zon: opjutters en criminelen zijn van alle tijden. De schrijfster betoogt hoeveel miljoenen mensen plezier beleven aan de social media: contacten met familieleden, kinderen en kleinkinderen. Bovendien worden social media ingeschakeld om bijvoorbeeld vermisten te vinden, in Nederland gebeurt dat onder meer door het Amber Alert.

In hoofdstuk 5 worden de in Nederland bekendste social media behandeld, zoals het inmiddels terziele gegane Hyves, Twitter en Facebook. Hierbij vermeldt de schrijfster terecht: “Over een jaar kan het landschap weer anders zijn.” En daarmee raakt ze ook de onvermijdelijk zwakke beperking van dit boek. Immers wat vandaag populair en ‘in’ is, kan morgen alweer anders zijn. Zo wordt er meer aandacht besteed aan Hyves dan aan WhatsApp, terwijl de laatste immens populair is geworden en Hyves als sociale netwerksite is verdwenen.

Een ander probleem doet zich voor bij het aanmelden en gebruik van de  social media. Ze ziet bijvoorbeeld de bovenbalk bij Facebook er al weer geheel anders uit dan in het boekje beschreven staat. Dit geldt ook voor Twitter. Senioren raken hierdoor in de war en haken af, is mijn mening.

Het boek doet een goede poging om de angst bij senioren voor de social media weg te nemen. Schrijfster probeert de lezer enthousiast te maken. Er worden goede adviezen gegeven over privacy en veiligheid. Het boek heeft een rustige bladspiegel en een royaal lettertype.

Zoals al gezegd worden de gebruikersomgevingen van de verschillende social media regelmatig gewijzigd. Senioren hebben er moeite mee als ze op het scherm niet hetzelfde zien als in het boek. Dit onderwerp leent zich volgens mij meer voor workshops en trainingen. Daar kan worden ingespeeld op actuele aanpassingen. 

Social media voor senioren
Auteur: Annet van Betuw
Uitgeverij: Scriptum
ISBN: 9789055947775
Prijs: 14,95 euro, te koop bij onder meer Bol.com

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.