Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Samsung Galaxy Tab 3: de bediening

Hebt u net de Samsung Galaxy Tab 3 aangeschaft? Dan is het wel zo handig als u weet waar de belangrijkste knoppen zitten en hoe u uw tablet bedient.

De Samsung Galaxy Tab 3 heeft een aantal toetsen en knoppen. Wij bespreken de belangrijkste. Zie ook de foto hieronder.

  • Aan-uittoets: met deze toets zet u uw tablet in eerste instantie aan. Staat uw tablet aan en drukt u kort op deze toets, dan zet u uw tablet in de sluimerstand. Staat uw tablet aan en drukt u de aan-uittoets lang in, dan verschijnt er een venster met apparaatopties. U kunt ervoor kiezen uw tablet uit te zetten, opnieuw op te starten of in de vliegtuigstand te zetten.
  • Starttoets: met de Starttoets gaat u altijd terug naar het Startscherm van uw tablet. Zit u in een app en wilt u eruit? Met een druk op de Starttoets bent u weer op Startscherm. Drukt u deze toets wat langer in, dan krijgt u een overzicht van de recent geopende apps.
  • Menutoets: met een druk op de Menutoets kunt u zien welke mogelijkheden beschikbaar zijn in het scherm dat u geopend hebt. Dat kan in een app zijn, maar ook bijvoorbeeld in uw Startscherm.
  • Terugtoets: met een druk op deze toets gaat u altijd terug naar het vorige scherm.
  • Volumetoets: met de volumetoetsen kunt u het volume van uw tablet hoger of lager zetten.

09092013_SGT 3 bediening_ belangrijkste knoppen

De Samsung Galaxy Tab 3 heeft een aanraakscherm, ook wel touchscreen genoemd. U bedient het scherm met uw vingers of een speciaal pennetje. Om de tablet te bedienen gebruikt u verschillende bewegingen.

  • Drukken: het belangrijkste verschil tussen de Tab 2 en de Tab 3 is de toevoeging van een fysieke Starttoets. Om terug te keren naar het Startscherm moet u altijd op de Starttoets drukken.
  • Tikken: handeling waarbij u met de vinger op het aanraakscherm tikt om menuopties, apps en dergelijke te openen of om vinkjes te zetten. U kunt dit vergelijken met een klik van uw muis.
De derde beweging die u zult maken op uw tablet, is dubbeltikken. Bij deze beweging tikt u twee keer kort achter elkaar ergens op met uw vinger. Met dubbeltikken zet u bijvoorbeeld de Caps Lock-functie aan.
Vegen is de handeling waarbij u met een vingerbeweging over het scherm veegt, bijvoorbeeld van links naar rechts. Deze beweging wordt ook wel swipen genoemd. Als u naar de volgende pagina wilt op uw Startscherm, dan veegt u bijvoorbeeld naar links. Ook als u wilt scrollen op een pagina (van boven naar beneden of andersom) maakt u een vegende beweging.
De handeling waarbij u twee vingers op het scherm plaatst en de vingers daarna uit elkaar of naar elkaar toe beweegt heet pinchen. U gebruikt deze beweging bijvoorbeeld om in of uit te zoomen op een website.
De laatste beweging op de tablet is slepen. Bij deze handeling versleept u met uw vinger iets op het scherm naar een andere plek. Dat doet u zo: tik op het scherm op bijvoorbeeld een app, houd uw vinger op het scherm terwijl u hem naar een andere plek beweegt en laat vervolgens het scherm los. Als u bijvoorbeeld uw wifi aan wilt zetten, moet u het schuifje van links naar rechts slepen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.