Zoeken
Menu Zoek

Starten met de app Internet (Windows 8.1)

Starten met de app Internet (Windows 8.1) ID49805 Het blijft een van de belangrijkste computertoepassingen: internetten. We vertellen hoe u er het soepelst mee werkt in Windows 8.1.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

In dit artikel leren we u werken met de app Internet. Deze is snel onder de knie te krijgen.

Op het Startscherm van Windows 8.1 vindt u de app Internet Explorer. Daarmee surft u over internet. Deze app is een vereenvoudigde versie van de browser van Microsoft: Internet Explorer 11. Internet Explorer 11 is ook in Windows 8.1 aanwezig. De werking van dat programma is gelijk aan de vorige versie. Als u met het volledige programma wilt leren werken leest u daarom het artikel 'Werken met IE11'.

Wellicht vindt u het prettiger werken met de vertrouwde browser en wilt u de app helemaal niet gebruiken. In dat geval is het handig dat u Internet Explorer snel vindt. Dat doet u als volgt:

 • Klik in het Startscherm met de rechtermuisknop op de tegel Internet Explorer.
 • Klik daarna op Aan taakbalk vastmaken (staat er bij u 'Van taakbalk losmaken', dan hoeft u niets te doen).
 • Klik nu op de app Bureaublad.
 • Nu ziet u het vertrouwde Bureaublad. In de Taakbalk onderaan vindt u een icoon van Internet Explorer. Klik daarop om Internet Explorer te starten.

Hieronder gaan we dieper in op de app Internet Explorer die u op het Startscherm vindt.


Als u de app voor het eerst opent: bereid u voor op een lichte schok. U ziet een leeg wit scherm met onderin een zwarte balk. In die zwarte balk ziet u het logo van Internet Explorer. Ziedaar de adresbalk. U bent gewend deze boven in het scherm aan te treffen, maar vanaf nu bevindt hij zich onder aan het scherm.

De eenvoudigste manier om te starten in deze nieuwe app is door onderaan een adres in te typen. Bijvoorbeeld ' www.seniorweb.nl'. Klik daarna rechts op de pijl Starten rechts.

261015_Link2

Klik nu met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek op het scherm. Wederom wordt de zwarte balk onderin zichtbaar.

261015_AppInternet

We bespreken de onderdelen die u in deze balk ziet. Bovenin ziet u:

 • links een miniatuur van de geopende site. Dit is in de nieuwe app een tabblad.
 • een knop met een plus: daarmee opent u een nieuwe tabblad.
 • rechts een knop met drie puntjes. Bij die knop hoort onder meer de optie 'Nieuw Inprivate-tabblad'. Daarmee start u een privésessie op internet. De geschiedenis van alles wat u op dit tabblad bezoekt, wordt dan niet bijgehouden.

Onder in de zwarte balk ziet u:

 • een pijl naar links: met deze knop bladert u terug naar de vorige webpagina.
 • de adresbalk.
 • de optie 'Vernieuwen', waarmee u een webpagina opnieuw kunt laden.
 • het sterretje, waarachter zich drie opties bevinden. 'Aan Favorieten toevoegen'. Websites die u vaker bezoekt vindt u zo snel terug. En 'Website vastmaken'. Daarmee plaatst u de geopende website als een tegel op het nieuwe Startscherm. En 'Delen' waarbij u uit verschillende opties kunt kiezen om de website te delen of op te slaan. Zo kunt u de website bijvoorbeeld naar u mail sturen.
 • de knop met de steeksleutel. Daarachter vijf opties waarvan er twee belangrijk zijn: 'Op pagina zoeken', waarmee u de geopende webpagina snel doorzoekt. En 'Op het bureaublad weergeven'. Daarmee opent u de Bureaublad-versie van Internet Explorer.
 • een pijl naar rechts: met deze knop bladert u weer vooruit nadat u een pagina terug bent gegaan.

Met de app kunt u favoriete sites bewaren. Daarvoor zijn drie manieren:

 1. Een site toevoegen aan Favorieten. U vindt de site dan terug als u in de adresbalk van de app klikt. De Favorieten staan rechts in de zwarte balk onder.
 2. Een site vast maken aan het Startscherm. U krijgt dan een tegel op het Startscherm die direct de site opent.
 3. Een site delen. Hiermee kunt u de site per mail naar iemand versturen of bijvoorbeeld een persoonlijke leeslijst aanmaken.

261015_Ster

Alle drie de opties vindt u terug nadat u onderin op het sterretje klikt (zoals besproken in de opties in de vorige paragraaf).

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.