Zoeken
Menu Zoek

Starten met de app Internet (Windows 8.1)

Starten met de app Internet (Windows 8.1) ID49805 Het blijft een van de belangrijkste computertoepassingen: internetten. We vertellen hoe u er het soepelst mee werkt in Windows 8.1.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

In dit artikel leren we u werken met de app Internet. Deze is snel onder de knie te krijgen.

Op het Startscherm van Windows 8.1 vindt u de app Internet Explorer. Daarmee surft u over internet. Deze app is een vereenvoudigde versie van de browser van Microsoft: Internet Explorer 11. Internet Explorer 11 is ook in Windows 8.1 aanwezig. De werking van dat programma is gelijk aan de vorige versie. Als u met het volledige programma wilt leren werken leest u daarom het artikel 'Werken met IE11'.

Wellicht vindt u het prettiger werken met de vertrouwde browser en wilt u de app helemaal niet gebruiken. In dat geval is het handig dat u Internet Explorer snel vindt. Dat doet u als volgt:

 • Klik in het Startscherm met de rechtermuisknop op de tegel Internet Explorer.
 • Klik daarna op Aan taakbalk vastmaken (staat er bij u 'Van taakbalk losmaken', dan hoeft u niets te doen).
 • Klik nu op de app Bureaublad.
 • Nu ziet u het vertrouwde Bureaublad. In de Taakbalk onderaan vindt u een icoon van Internet Explorer. Klik daarop om Internet Explorer te starten.

Hieronder gaan we dieper in op de app Internet Explorer die u op het Startscherm vindt.


Als u de app voor het eerst opent: bereid u voor op een lichte schok. U ziet een leeg wit scherm met onderin een zwarte balk. In die zwarte balk ziet u het logo van Internet Explorer. Ziedaar de adresbalk. U bent gewend deze boven in het scherm aan te treffen, maar vanaf nu bevindt hij zich onder aan het scherm.

De eenvoudigste manier om te starten in deze nieuwe app is door onderaan een adres in te typen. Bijvoorbeeld ' www.seniorweb.nl'. Klik daarna rechts op de pijl Starten rechts.

261015_Link2

Klik nu met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek op het scherm. Wederom wordt de zwarte balk onderin zichtbaar.

261015_AppInternet

We bespreken de onderdelen die u in deze balk ziet. Bovenin ziet u:

 • links een miniatuur van de geopende site. Dit is in de nieuwe app een tabblad.
 • een knop met een plus: daarmee opent u een nieuwe tabblad.
 • rechts een knop met drie puntjes. Bij die knop hoort onder meer de optie 'Nieuw Inprivate-tabblad'. Daarmee start u een privésessie op internet. De geschiedenis van alles wat u op dit tabblad bezoekt, wordt dan niet bijgehouden.

Onder in de zwarte balk ziet u:

 • een pijl naar links: met deze knop bladert u terug naar de vorige webpagina.
 • de adresbalk.
 • de optie 'Vernieuwen', waarmee u een webpagina opnieuw kunt laden.
 • het sterretje, waarachter zich drie opties bevinden. 'Aan Favorieten toevoegen'. Websites die u vaker bezoekt vindt u zo snel terug. En 'Website vastmaken'. Daarmee plaatst u de geopende website als een tegel op het nieuwe Startscherm. En 'Delen' waarbij u uit verschillende opties kunt kiezen om de website te delen of op te slaan. Zo kunt u de website bijvoorbeeld naar u mail sturen.
 • de knop met de steeksleutel. Daarachter vijf opties waarvan er twee belangrijk zijn: 'Op pagina zoeken', waarmee u de geopende webpagina snel doorzoekt. En 'Op het bureaublad weergeven'. Daarmee opent u de Bureaublad-versie van Internet Explorer.
 • een pijl naar rechts: met deze knop bladert u weer vooruit nadat u een pagina terug bent gegaan.

Met de app kunt u favoriete sites bewaren. Daarvoor zijn drie manieren:

 1. Een site toevoegen aan Favorieten. U vindt de site dan terug als u in de adresbalk van de app klikt. De Favorieten staan rechts in de zwarte balk onder.
 2. Een site vast maken aan het Startscherm. U krijgt dan een tegel op het Startscherm die direct de site opent.
 3. Een site delen. Hiermee kunt u de site per mail naar iemand versturen of bijvoorbeeld een persoonlijke leeslijst aanmaken.

261015_Ster

Alle drie de opties vindt u terug nadat u onderin op het sterretje klikt (zoals besproken in de opties in de vorige paragraaf).

Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 29 augustus 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Bert Hoos op dinsdag 21 oktober 2014 14:55: Ik wil mijn naam en adresgegevens wijzigen vastzetten onder ieder mail die ik verstuur. Het lukt me niet de bestaande gegevens te wijzigen.
avatar
DGfoq9aU op dinsdag 1 juli 2014 21:24: ik ben met de online Cursus bezig äan de slag met Windows 8 en 8.1 er is veel uitleg voor windows 8, de uitleg voor windows 8.1 valt mij tegen. mvg R W
avatar
Kathy op zondag 6 april 2014 00:34: Ik heb vandaag een nieuwe laptop aangeschaft. Met windows 8.1 Wanneer ik op de pictogram klik zie ik niet al mijn -mails (die ik bewaard heb in de INBOX) en ik weet niet hoe ik een mail kan schrijven. Zie nergens de knopjes. Kan iemand mij vertellen hoe ik het moet doen, of ik kijk ergens overheen. m.v.g.
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 15 januari 2014 08:04: De uitleg is erg duidelijk. Ik mis echter een manier om ontvangen mails te bewaren op een d-drive, externe HD op op een usb-stick. Dit kon wel bij OE.
avatar
fred612 op donderdag 2 januari 2014 13:13: Het begrip ''outlook'' gebruiken geeft misverstanden omdat er nog steeds een office outlook en een gratis outlook zijn die erg verschillen. Veel bedrijven werken met office op de computer.
avatar
PureFox op zondag 16 december 2012 10:58: POP3 werkt wel. Kan gewoon in de app worden toegevoegd. Nieuw account aanmaken! Een ander alternatief voor de mail is Thunderbird. Andere beperkingen van de standaard mail app: - Leesbevestiging vragen kan niet - groepsmail verzenden wil ook niet.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 14 december 2012 21:16: Vind het aan de ene kant mooier, leuk georganiseerd. Geen poespas. aan de andere kant wordt het wel moeilijker omdat alles anders reageert.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 13 december 2012 13:38: Je kunt via de app wel pop3 accounts beheren. Via internet op www.outlook.com inloggen op je eigen outlook e-mail adres. Via de instellingen kun je dan extra accounts aanmaken en de e-mails hiervan in een aparte map in de App laten zetten. Mijn e-mails via upcmail komen gewoon binnen via de outlook app en ik verstuur ook onder upcmail.
avatar
Sije op zondag 9 december 2012 19:47: Ik vond het e-mail niet plezierig werken. Ik heb daarom Windows live Mail 2012 er opgezet en vind dit mooier werken. In WLM 2012 kun je ook meerdere accoounts aanmaken waarbij je dus het Hotmail account en je eigen provider ,of Gmail, account kunt gebruiken. Jaap .
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 9 december 2012 11:09: Windows Live Mail installeren in Windows 8 geeft een probleem omdat dan Windows Essentials eerst verwijderd moet worden, dat is een nieuwer programma volgens een bericht dat je krijgt als je wilt installeren. Windows Live Mail is ouder. Bij mij valt deze optie dus af. Overigens is dit een prima artikel. Mvg Piet van der Meijden
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 7 december 2012 22:45: Weer een leerzaam hoofdstuk van windows 8. Ben erg blij met deze zeer duidelijke uitleg. Bedankt voor deze uitleg Wacht met spanning op het volgende deel
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.