Menu Zoek

Wat is de cloud?

Wat is cloud'De cloud' is een plek waar u bestanden opslaat. Het is een plek buiten de computer of telefoon, maar via internet kunt u er altijd bij.

In ‘de cloud' sla je data op, net als op een usb-stick of externe harde schijf. Alleen bevindt cloudopslag zich ergens buiten het huis. Je kan er alleen bij met internet. Daarom noemen we het ook wel online opslagruimte.

Cloud is Engels voor wolk. Is cloudopslag dan ook echt lucht? Nee. Verspreid over de wereld staan datacenters. Dat zijn gebouwen gevuld met allemaal harde schijven. Daarop staan de bestanden van cloud-gebruikers.

Een aantal bedrijven verhuurt cloudopslag. Gebruikers maken er een account aan en hebben toegang tot een persoonlijk stukje online opslagruimte. Het account heeft een wachtwoord om de bestanden privé te houden. Bij een account krijgt u meestal gratis een beetje online opslagruimte. Wie meer ruimte nodig heeft, moet een abonnement nemen.

Opslaan in de cloud heeft de volgende voordelen:

  1. Bij een brand of inbraak zijn de bestanden veilig. Ze zijn niet (alleen) thuis opgeslagen. Bovendien kan een computer, smartphone, tablet of harde schijf kapot gaan. Met een online (automatische) back-up van bestanden loopt u dan geen risico op verlies.
  2. De bestanden zijn vanaf elk apparaat met internet te bekijken of downloaden.
  3. Synchroniseren: de bestanden in de cloud zijn op elk apparaat hetzelfde. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd bij de nieuwste versie van een document. En een foto staat dan op de smartphone, maar ook op bijvoorbeeld de computer. Erg handig dus voor mensen die meer dan één digitaal apparaat hebben.
  4. Deel een document uit de cloud met anderen en iedereen kan er tegelijk in werken.

De volgende eigenschappen van de cloud kunnen als nadeel worden ervaren:

  1. De gratis opslagruimte is beperkt en meer opslagruimte moet je huren.
  2. Er is internetverbinding nodig om bij de bestanden te komen of ze te synchroniseren.
  3. De meeste clouddiensten werken met een speciale map op de computer. U moet alles wat u veilig wilt stellen naar die map verplaatsen of kopiëren. Het is met bepaalde (Microsoft-)abonnementen ook mogelijk om volledig in de cloud te werken.
  4. Sommige mensen zijn bang dat anderen toegang kunnen krijgen tot gegevens in hun cloudopslag. De kans daarop is klein. Het komt vooral voor bij mensen die een te makkelijk wachtwoord kiezen. Kies dus een sterk wachtwoord.
  5. Bij sommige diensten kunnen bestanden gegijzeld worden met ransomware (gijzelsoftware). Dat speekt alleen als dat kopieën zijn van bestanden die op een gegijzelde computer staan.
  6. Bestanden in de cloud staan op servers in grote datacentra, die veel elektriciteit en koelwater nodig hebben.

De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google (Drive) en Dropbox. Kies voor een clouddienst op basis van uw apparaten en voorkeuren. Vergelijk de diensten om een keuze te maken voor een of meerdere clouddiensten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.