Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Wat is er nieuw in macOS Catalina?

Nieuw in macOS CatalinaDe komst van macOS Catalina, het nieuwe besturingssysteem van de Mac, zorgt onder andere voor vernieuwde apps en voor het einde van iTunes.

Een keer per jaar brengt Apple een nieuwe versie van het besturingssysteem van de Mac uit. Op maandag 7 oktober 2019 stelde Apple de nieuwste versie beschikbaar: macOS Catalina 10.15. Welke vernieuwingen brengt macOS Catalina met zich mee?

De grootste verandering is het verdwijnen van het bekende programma iTunes. Apple en iTunes waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Via het programma luisterden gebruikers naar muziek en podcasts of keken naar films. Voor deze functies introduceert Apple drie nieuwe apps: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Voor sommige gebruikers misschien even wennen, maar gelukkig wordt wel alle informatie uit de iTunes-bibliotheek automatisch overgezet naar deze nieuwe apps.

Apple Music

Een andere belangrijke functie van iTunes was het synchroniseren van een iPhone, iPod of iPad met de computer. Maar Apple wil de gebruiker al jaren laten overstappen naar iCloud. Dat is de online opslagdienst van het bedrijf. Een mooie reden om met iTunes te stoppen. Ook zonder tussenkomst van iCloud kan de gebruiker trouwens nog steeds gegevens overzetten tussen mobiele apparaten en de Mac. Namelijk met behulp van de Finder.

Sommige oude bekenden hebben door macOS Catalina een nieuw uiterlijk gekregen. In de app Foto's is het overzicht van foto's anders vormgegeven met een indeling per dag, maand of jaar. Ook de apps Notities, Herinneringen en de startpagina van de internetbrowser Safari zijn onder handen genomen.

Dit zijn niet de enige veranderingen. Zo heeft Schermtijd zijn intrede gedaan. Hiermee ziet de gebruiker hoeveel tijd hij achter de computer zit en welke apps hij dan gebruikt. Met de nieuwe functie Stembediening kan de gebruiker de hele computer bedienen met spraakcommando's. Daarnaast kunnen iPad-bezitters het apparaat voortaan als tweede scherm voor de Mac gebruiken. Deze optie heet Sidecar. En tot slot kunnen ontwikkelaars hun iPad-apps makkelijker omzetten naar apps voor de Mac. Dit moet ervoor gaan zorgen dat er meer programma's beschikbaar komen voor de Mac.

Bijna alle Mac-computers die ook macOS Mojave 10.14 konden draaien, kunnen nu de overstap maken naar macOS Catalina. Alleen de Mac Pro van medio 2010 en medio 2012 vallen af. Dat betekent dat de volgende modellen kunnen upgraden:

  • MacBook 2015 of nieuwer
  • MacBook Air 2012 of nieuwer
  • MacBook Pro 2012 of nieuwer
  • iMac 2012 of nieuwer
  • iMac Pro 2017 of nieuwer
  • Mac Pro 2013 of nieuwer
  • Mac mini 2012 of nieuwer

Installeer macOS Catalina niet zomaar. Een aantal programma's werkt namelijk niet goed meer na de update.

Apple ondersteunt vanaf macOS Catalina geen 32-bitprogramma's meer. Controleer voor het upgraden naar Catalina daarom of u nog 32-bitprogramma's gebruikt, die u echt nodig hebt.

Controleer dat op de volgende manier:

  • Open Spotlight. Dat kan via het pictogram van een vergrootglas, rechtsboven.
  • Typ 'Systeeminformatie'.
  • Dubbelklik op Systeeminformatie.
  • Klik onder 'Software' op Verouderde software.

Hier staan de 32-bitprogramma's, die dus niet werken op macOS Catalina. Maak zelf de afweging of u wilt upgraden of dat u liever nog even wacht. Makers van grote programma's komen waarschijnlijk wel op termijn met een 64-bitversie van hun programma's.

Wilt u macOS Catalina op de Mac zetten? Volg dan de stappen uit het artikel 'Mac-computers: nieuwste versie macOS installeren'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.