Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Welke versie heb ik?

welke versie heb ik

Het is handig om de naam en de versie te weten van programma's waarmee u regelmatig werkt. U kunt er dan informatie over opzoeken op internet en, als er wat mis is, er gericht vragen over stellen. In dit artikel leest u hoe u achter deze gegevens komt.

Het besturingssysteem van uw computer is meestal al aanwezig bij aanschaf van uw pc of laptop. Vrijwel alle computers draaien een versie van Windows. De recentste versie is Windows 10, daarvoor kwamen Windows 8.1, 8 en 7. Als het goed is heeft uw computer een sticker met hierop de Windows-versie. Zonder sticker kunt u de versie als volgt achterhalen:

 • Open de Verkenner met de sneltoets Windowstoets+E.
 • Klik in het linkermenu, met de rechtermuisknop op Computer (of Deze pc).
 • Klik in het menu dat nu verschijnt op Eigenschappen. Ziet u dit niet staan, klik dan rechtsboven onder het kruisje op een pijltje naar beneden.
 • Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie.

Windows 10 heeft tegenwoordig ook verschillende versies. Lees in de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik' hoe u kunt achterhalen welke versie u precies hebt.

Net als een computer heeft uw tablet of smartphone ook een besturingssysteem. Wilt u weten welke versie uw apparaat gebruikt, lees dan het artikel ' Het systeem op uw tablet of smartphone'.

U kunt uw webbrower openen en dan de versie opzoeken. Dat gaat voor de verschillende browser net iets anders.

 • Microsoft Edge: open de browser. Klik op het pictogram van de drie puntjes > Instellingen. Een venster opent. Klik op Over Microsoft Edge. Hier staat de Edge-versie.
 • Mozilla Firefox: open de browser, klik rechtsboven op het pictogram van drie horizontale streepjes Welke versie van Firefox gebruik ik?. Klik in het deelvenster dat verschijnt op Help > Over Firefox.
 • Google Chrome: open de browser. Klik op het pictogram met de drie puntjes Welke versie van Google Chrome gebruik ik? . Klik op Help en vervolgens op Over Google Chrome.

Elke computer die verbinding heeft met een netwerk of internet, heeft een uniek nummer. Hierdoor kunnen computers elkaar herkennen en met elkaar communiceren. Het nummer wordt IP-adres genoemd. Soms kan het handig zijn om uw IP-adres te achterhalen. Dit gaat het makkelijkst via een website die uw IP-adres weergeeft. Een voorbeeld van zo'n website is watismijnip.nl.

Microsoft Office is een kantoorbundel met verschillende programma's. Een programma uit deze bundel is bijvoorbeeld de tekstverwerker Word.

Controleer op de volgende manier de versie van een Office-programma:

 • Open een Office-programma, bijvoorbeeld Word.
 • Bij Office 2010: klik op Bestand > Help > Aanvullende versie- en copyrightgegevens weergeven.
 • Bij Office 2013, 2016 en 2019: klik indien nodig op Bestand. Klik op Account. Onder 'Productgegevens' staat welk Office-pakket u hebt. Klik eventueel voor meer specifieke informatie op Info over [programma].

In het geval van computerbeveiliging is niet echt interessant om te weten welke versie uw apparaat gebruikt. Maar u wilt natuurlijk wel weten of uw beveiliging een update nodig heeft. Zoek dat zo uit:

 • Klik op Start > Instellingen.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging.
 • Klik links in het menu op Windows-beveiliging.
 • Daar treft u rondom beveiliging aan. Staat er 'Acties aanbevolen' onder een onderdeel, klik hier dan op en doorloop de stappen.
In de meeste programma's kunt u de versie eenvoudig achterhalen door te klikken op Help of Instellingen in de menubalk (als de menubalk niet wordt getoond, druk dan eerst op de linker alt-toets). U klikt dan op iets dat lijkt op Info gevolgd door de naam van het programma.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.