Menu Zoek

Welke versie heb ik?

Het is handig om de naam en de versie te weten van programma's waarmee u regelmatig werkt. U kunt er dan informatie over opzoeken op internet en, als er wat mis is, er gericht vragen over stellen. In dit artikel leest u hoe u achter deze gegevens komt.

Het besturingssysteem van uw computer is meestal al aanwezig bij aanschaf van uw pc of laptop. Vrijwel alle computers draaien een versie van Windows. De recentste versie is Windows 10, daarvoor kwamen Windows 8.1, 8 en 7. Als het goed is heeft uw computer een sticker met hierop de Windows-versie. Zonder sticker kunt u de versie als volgt achterhalen:

Voor Windows 7

 • Klik op Start.
 • Klik met de rechtermuisknop op Computer.
 • Kies in het menu dat verschijnt voor Eigenschappen.
 • Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie.

Voor Windows 10

 • Open de Verkenner met de sneltoets Windowstoets+E.
 • Klik in het linkermenu, met de rechtermuisknop op Computer (of Deze pc).
 • Klik in het menu dat nu verschijnt op Eigenschappen. Ziet u dit niet staan, klik dan rechtsboven op een pijltje naar beneden.
 • Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over uw Windows-versie. Windows 10 heeft tegenwoordig ook verschillende versies. Lees in de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik' hoe u kunt achterhalen welke versie u hebt.

Tablet en smartphone
Net als een computer heeft uw tablet of smartphone ook een besturingssysteem. Wilt u weten welke versie uw apparaat gebruikt, lees dan het artikel ' Het systeem op uw tablet of smartphone'.

U kunt uw webbrower openen en dan de versie opzoeken. Dat gaat voor de verschillende browser net iets anders.

 • Internet Explorer: open de browser, klik in het menu op Help, het pictogram met vraagteken of op het tandwieltje rechts boven. Klik op Over Internet Explorer.
  111115_OIE
 • Mozilla Firefox: open de browser, klik rechtsboven op Firefox_menu voor het menu. Klik onder in het venster dat verschijnt op Help en vervolgens op Over Firefox.
 • Google Chrome: open de browser. Klik op het pictogram met de drie puntjes Aanpassen en beheren . Klik op Help en vervolgens op Over Google Chrome.
 • Edge: open de browser. Klik op het pictogram met de drie puntjes. Klik op Instellingen en scrol naar beneden en bekijk de info onder 'Informatie over de app'.

Elke computer die verbinding heeft met een netwerk of internet, heeft een uniek nummer. Hierdoor kunnen computers elkaar herkennen en met elkaar communiceren. Het nummer wordt IP-adres genoemd. Soms kan het handig zijn om uw IP-adres te achterhalen. Dit gaat het makkelijkst via een website die uw IP-adres weergeeft. Een voorbeeld van zo'n website is watismijnip.nl.

Microsoft Office is een kantoorbundel met verschillende programma's. Een programma uit deze bundel is de tekstverwerker Microsoft Word. Op de volgende manier kunt u de versie van Office controleren voor Windows 7:
Klik op Start(en) > Alle programma's en kijk onder Microsoft Office.

In Windows 10 klikt u op Start en kijkt u onder Microsoft Office.

Wilt u meer informatie over het programma Word of uw product-id weten? Dat gaat voor de verschillende versies als volgt:

 • 2003: klik boven in het menu op Help en vervolgens op Info.
 • 2007: klik op de Office-knop > Opties voor Word > Informatiebronnen > Info over.
 • 2010: klik op Bestand > Help > Aanvullende versie- en copyrightgegevens weergeven.
 • 2013 en 2016: klik op Bestand > Account > Info over Word.

Hieronder zullen de verschillende mailprogramma's per Windows-versie worden besproken. Om de versie van uw e-mailprogramma te bepalen, opent u het menu Help en kiest u voor Info om de naam en versie op te vragen van uw mailprogramma.

Windows 7 en 10
Windows 7 heeft geen standaard e-mailprogramma.
Windows 10 beschikt over de app Mail. U kunt deze app gebruiken en staat (standaard) op uw computer. Tegenwoordig gebruiken mensen ook steeds meer een online webdienst om te e-mailen. Denk hierbij aan Outlook.com en Gmail. Verder kunt u onder andere ook gebruikmaken van Thunderbird en het betaalde mailprogramma Office Outlook.

Wilt u weten welke beveiligingssoftware geïnstalleerd is? Hieronder zullen we per Windows-versie bespreken hoe u de geïnstalleerde beveiligingssoftware kunt terugvinden.

Windows 7

Klik op Start > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Onderhoudscentrum (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
141215_categorie

Windows 10

 • Klik op Start > Instellingen.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging.
 • Daar treft u aan de linkerkant verschillende onderdelen rondom beveiliging.
In de meeste programma’s kunt u de versie eenvoudig achterhalen door te klikken op Help in de menubalk (als de menubalk niet wordt getoond, druk dan eerst op de linker alt-toets). U klikt dan op iets dat lijkt op Info gevolgd door de naam van het programma.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.