SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Windows 10: wat is er nieuw in de lente-update?

 

Windows 10 april 2018 update

De eerste grote Windows 10-update van 2018 draagt de naam 'Windows 10 April 2018 Update'. Zijn er vermeldenswaardige vernieuwingen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de nieuwe update brengt geen echt vermeldenswaardige vernieuwingen met zich mee. Microsoft heeft zeker niet stilgezeten; het besturingssysteem is voornamelijk verder verfijnd. Dus veel zult u er niet van merken. We bespreken  de voornaamste veranderingen in het kort.

Microsoft vernieuwt Windows 10 voortdurend. Zolang uw apparaat blijft werken, kunt u gratis rekenen op alle vernieuwingen die Microsoft doorvoert. Tweemaal per jaar worden de aanpassingen gebundeld in een grote update die ook een naam krijgt. Het duurt maanden voordat iedereen zo'n grote update binnen heeft. Dat is helemaal niet erg. Belangrijke veiligheidsupdates verspreidt Microsoft apart en deze bereiken wel snel alle gebruikers.

De update van april zou eigenlijk vanaf 10 april 2018 worden verspreid. Maar er zat een vervelende fout in waardoor Microsoft zich genoodzaakt zag de update uit te stellen. Op 30 april is Microsoft dan begonnen met het verspreiden van de update.

De vertraging heeft gevolgen gehad voor de naamgeving van de update. Oorspronkelijk luidde de naam 'Spring Creators Update'. En die naam had een relatie met eerdere namen. De update van april 2017 heette 'Creators Update', die van oktober 2017 'Fall Creators Update'. Maar de vertraging in april heeft gezorgd voor een naamsverandering. De eerste grote update van 2018 heet nu voluit 'Windows 10 April 2018 Update'.

Wie wil weten welke versie van Windows 10 op zijn systeem aanwezig is, leest de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?'

Microsoft adviseert om de update niet zelf te installeren, maar te wachten tot hij automatisch binnenkomt. Daarvoor zijn ook goede redenen: de update wordt eerst op de nieuwste apparaten verspreid. Daarbij let Microsoft op of er problemen ontstaan. Zijn die er dan worden deze eerst opgelost voordat de update verder wordt verspreid. Vandaar het advies om gewoon te wachten tot de update zich via Windows Update aandient. 

Met de vorige grote update presenteerde Microsoft een nieuwe vormgeving onder de naam 'Fluent Design'. In de Spring Creators Update is deze vormgeving verder uitgewerkt. Vensters zijn min of meer transparant en actieve iconen en tegels lijken op te lichten.

De nieuwe functie 'Timeline' had eigenlijk mee gemoeten in de vorige update maar kwam op het laatste moment op de reservebank terecht. Nu mag hij het veld op. Timeline is een visuele presentatie van alle geopende vensters van de afgelopen dertig dagen. Het is de bedoeling dat deze vervolgens met één klik te openen zijn. Zo kan een eerdere versie van een Word-document opnieuw worden geopend.

Voortaan is in het Systeemvak (rechtsonder naast het klokje) een icoon te zien dat aangeeft dat er een update wordt geïnstalleerd.

Er zijn weer een paar instellingen overgeheveld van het aloude Configuratiescherm naar de Instellingen. Onder meer de geluidsinstellingen en Schijfopruiming zijn hier nu beschikbaar.

Het is mogelijk om met één klik apparaten via bluetooth te verbinden. Het lijkt erop dat dit in de huidige update alleen mogelijk is met Microsoft-apparaten, maar in de toekomst zijn meer apparaten op deze snelle manier te verbinden.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.