SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

YouTube op de iPad

YouTube staat vol met leuke video's. De YouTube-app voor de iPad werkt anders dan de website. Als u eenmaal weet hoe de video-app op uw tablet bediend moet worden, kunt u genieten van het aanbod aan video's.
YouTube is een online dienst waarmee mensen overal ter wereld video's kunnen plaatsen en bekijken. Het bedrijf is in 2005 opgericht en is inmiddels eigendom van Google. Een miljard mensen bezoeken YouTube elke maand en bekijken er miljarden uren aan video's. In eerste instantie was YouTube een website, maar de dienstverlening is uitgebreid met een app voor de verschillende types tablets en telefoons. In dit artikel bespreken we de app voor iOS, het besturingssysteem van de iPad.

Als u de app van YouTube nog niet hebt, kunt u deze downloaden via de App Store. Zodra de app is gedownload en geïnstalleerd, staat deze op het Beginscherm. U start de app door erop te tikken.

Zodra u de app start, kan er gevraagd worden naar uw inloggegevens. Dit is afhankelijk van andere instellingen en de accounts die aan uw iPad zijn gekoppeld. Hebt u bijvoorbeeld al een Gmail-adres gekoppeld aan uw iPad, dan verschijnt als het goed is uw Gmail-adres in beeld en hoeft u alleen nog maar op de knop met 'Doorgaan als [uw naam]' te tikken.

Wilt u YouTube bekijken zonder in te loggen, dan tikt u op Doorgaan als gast.

Het is ook mogelijk dat de app u direct bij het opstarten doorstuurt naar het Startscherm dat wij hierna bespreken.

Als u de app start, ziet u een overzichtsscherm met een aantal suggesties voor video's die u kunt bekijken. Onderaan het scherm staan vijf tabbladen; 'Home' (afbeelding van huis), 'Trending' (afbeelding van vuur), 'Abonnementen' (afbeelding verschillende schermen), Inbox (afbeelding van envelop) en 'Bibliotheek' (afbeelding van folder).

Rechtsboven staat de afbeelding van een poppetje. Hier staat de informatie over een eventueel gekoppeld account. Naast deze knop staat een pictogram van een vergrootglas. Hiermee opent u de zoekfunctie.

Vanaf het startscherm kunt u video's zoeken. U tikt daarvoor rechtsboven op de knop met het vergrootglas. Een zoekbalk verschijnt. Daarin kunt u namen, woorden, trefwoorden of titels typen. We zoeken nu naar video's van SeniorWeb.

 • Tik boven in beeld op het vergrootglas.
 • De zoekbalk opent. Tik in het zoekvak een trefwoord. Typ bijvoorbeeld het woord 'SeniorWeb'.
  091215_zoeken_youtube
 • Tik op de blauwe knop op het toetsenbord.
 • U ziet nu de resultaten. Bovenaan staat het logo van SeniorWeb, dat verwijst naar ons videokanaal waar al onze video's staan. Onder het logo staan afzonderlijke video's.
 • Tik op een van de video's om de video te openen. Het afspeelvenster verschijnt en de video begint meteen.
 • Tik na het bekijken linksboven op de open driehoek met de punt naar beneden om terug te keren naar het resultatenvenster. Ziet u geen knop? Tik dan even op de video om de knoppen weer te tonen.

Als u een video gevonden hebt, tikt u op de kleine afbeelding van de video om het afspeelscherm te openen. De video komt in beeld, met eronder een beschrijving. Afhankelijk of u de iPad staand of liggend gebruikt, staat onder of naast de video een lijst met suggesties.

De video begint automatisch met afspelen. In beeld verschijnt een knop om de video te pauzeren. Onder de video staat een tijdlijn, daar ziet u hoelang de video nog duurt.
Afbeelding van scherm
Als u een video bekijkt, verdwijnen de knoppen uit beeld. Als u bijvoorbeeld een video wilt pauzeren of een van de andere opties wilt gebruiken, tikt u even kort op de video. De knoppen verschijnen dan.

U pauzeert de video door te tikken op de pauzeknop die in het midden van het beeld verschijnt. De knop met de driehoek laat de video weer verder afspelen.

Rondom de video ziet u pictogrammen staan. Rechtsonder staat een knop met punthaken. Tik daarop om de video beeldvullend te maken. De knop verandert van vorm. Tik nogmaals op de knop met de haken om het beeld weer kleiner te maken.

Rechtsboven in de video staat een pictogram met drie puntjes Pictogram menu YouTube. Tik daarop om extra mogelijkheden te zien (ziet u de knop niet, tik dan even op de video en de knoppen verschijnen). U ziet vijf opties:

 1. Kwaliteit: de kwaliteit van de videostream wordt automatisch aangepast aan de snelheid van uw internetverbinding. Tik op de knop Kwaliteit om de kwaliteit handmatig aan te passen. Dit is alleen beschikbaar als u wifi gebruikt, niet als u een mobiele verbinding via bijvoorbeeld 3G hebt.
 2. Ondertiteling: als er ondertiteling beschikbaar is, kunt u die via deze knop activeren. Ondertiteling is niet voor alle video's beschikbaar. Alle SeniorWeb-video's zijn wel van ondertiteling voorzien.
 3. Melden: gebruikt u alleen als u de inhoud van de video ongepast vindt. Denk aan gruwelijke filmpjes of pornografie.
 4. Help en feedback: als u ergens niet uitkomt kunt u hier zoeken naar een oplossing.
 5. Afspeelsnelheid: stel de snelheid in waarmee een video wordt afgespeeld.

U sluit het menuvenster door buiten het venster te tikken.

Boven in de video staat ook een knop met een plusteken (ziet de knop niet, tik dan eerst even op de video). Tik erop om de opties te zien. U hebt onder meer de mogelijkheid de video toe te voegen aan de lijst 'Later bekijken'. Alleen ingelogde gebruikers van YouTube kunnen deze lijst bijhouden. In de lijst komen video's te staan die u op een later tijdstip nog eens wilt afspelen. De optie Afspeellijsten zijn ook alleen toegankelijk voor mensen die zijn ingelogd (dat kan met bijvoorbeeld een Gmail-account).
De knop van het pijltje naar rechts Pictogram video delen op YouTube is bedoeld om de video te delen met andere mensen. Dat kan onder andere via E-mail en Message. Wel handig in de lijst met opties is de mogelijkheid 'link kopiëren'. U kunt de link dan op alle gewenste plekken plakken.

Bent u klaar met de video en wilt u terugkeren naar het overzicht? Tik dan linksboven in het afspeelscherm op het pictogram van de open driehoek met de punt naar beneden 091215_terug. Geen knop te zien? Tik dan even op het beeld van de video, dan verschijnen alle knoppen weer.

Tikt u tijdens het afspelen van de video op de driehoek, dan gaat u terug naar het overzicht, maar de video die u aan het bekijken was, blijft rechtsonder doorspelen in een klein venster. Tik erop om weer terug te gaan naar de video. Of tik op een andere video in het overzicht om een andere video te starten.

Wilt u meer mogelijkheden gebruiken, zoals een afspeellijst of een abonnement op videokanalen van bijvoorbeeld SeniorWeb? Log dan in met uw Gmail-account of maak een speciaal account aan. Zo'n account is te gebruiken op de normale website en in de app. Als u bent ingelogd en bijvoorbeeld een video toevoegt aan een afspeellijst via de app, dan wordt de video ook op de website in uw lijst opgenomen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.