Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
gegevens over zetten op nieuwe telefoon
Geplaatst op 20 januari 2018 om 18:05 door Yvon

Ik ga binnenkort een nieuwe telefoon kopen en wil dan een backup zetten op mijn SD kaart
maar als ik dan een nieuwe telefoon hebt en doe daar mijn SD kaartje is hoe werkt het dan?
hoe te handelen.

11 reacties
DirkB zegt:

Wat voor besturingssysteem en wat voor gegevens betreft het?
Ik kan mij vergissen maar een backup op het SD-kaartje zetten lijkt mij niet de weg.
Bij Android:
In principe geldt: de instel- en appgegevens worden via het Google account bewaard en komen terug. Het startscherm/de startscherm moeten wel even opnieuw worden ingesteld. Ik zou hier even schermfoto's maken.
In het menu van de oude smartphone staat de mogelijkheid van maken van een automatische backup naar een (in mijn geval) Samsung account. Bij de backup instelling is te zien welke gegevens worden gebackupt. Die gegevens komen dus terug als een nieuwe smartphone van hetzelfde account wordt voorzien.
Bij contact- en agendagegevens: als die in de cloud (bij Google?) staan dan behoeft er niets te worden gedaan, ze komen automatisch terug. Waar staan ze?
Mail zal wel IMAP zijn dus alle mails komen ook vanzelf terug.
Foto's: hopelijk staan die al op het SD-kaartje. Het is mogelijk om van de foto's automatisch een backup te maken in de cloud (Google of Onedrive), dan is backup geregeld. Ze kunnen ook via een USB-kabeltje naar de computer worden gebackupt. Indien gewenst kunnen ze dan worden teruggezet (ik begin zelf liever met een leeg toestel).
Verder hebben smartphones een mogelijkheid om bepaalde gegevens van de oude naar de nieuwe smartphone over te zetten (heb ik geen ervaring mee omdat ik hiervoor de cloud gebruik). Samsung noemt dat de Smart Switch (zit in de instellingen)

Dit was een heel verhaal. Het komt erop neer: hoe beter het oude toestel is georganiseerd, des te gemakkelijker is de overgang naar een andere.
Zodoende is de vraag: hoe is het op de oude smartphone geregeld? Daarna is te bepalen hoe de nieuwe smartphone kan worden opgezet.

20 januari 2018 om 18:25.
BenW zegt:

Backuppen van telefoondata op een SD kaart kan, maar blijft altijd een enigszins onbetrouwbare methode. Beter is het om te backuppen in de Cloud (Google Drive, OneDrive, iCloud, enz.). Als uw (Android) telefoon is gekoppeld aan een Google account (@gmail.com) of uw iPhone aan een Apple account (dus ook naar iCloud), gaat het allemaal automatisch en kan op een later moment data worden hersteld door de telefoon (opnieuw) te koppelen aan deze accounts.
Het 'onbetrouwbare' van de SD kaart is omdat niet alle telefoons universeel omgaan met de benadering van externe opslagmiddelen. Bijvoorbeeld Sony is behoorlijk kritisch ten aanzien van het type SD kaart.
Dus, maak gerust een backup op de SD kaart, maar maak vooral ook op een andere manier de backup (Cloud of op de pc). Pakt de nieuwe telefoon de kaart? Prima, zo niet, geen man overboord, er is nog een andere backup.

20 januari 2018 om 18:29.
Yvon zegt:

Hartelijk dank ik begrijp dat je een backup beter kan maken in de cloud

hoe stel ik dat in ?

en wat bedoel je met een bedoel je met
Het startscherm/de startscherm moeten wel even opnieuw worden ingesteld. Ik zou hier even schermfoto's maken.

21 januari 2018 om 13:58.
BenW zegt:

Backup in de Cloud of op de PC, het maakt niet zoveel uit. Je moet begrijpen dat een smartphone in beginsel niet veel anders is dan een (mini)computer, ofwel een apparaat met een besturingssysteem (Android/IOS, e.d.) en een x-aantal programmaatjes (apps), elk met een specifiek doel. Voor mail en contacten is het zinvol om te koppelen aan een online account. Voor Android is Gmail daarvoor de aangewezen dienst. Deze is in de basis altijd van het type IMAP en gegevens worden daardoor altijd en overal gesynchroniseerd. Gebruik je meerdere accounts, zorg er dan voor dat ook deze van het type IMAP zijn. Heb je verder geen omkijken meer naar.
Andere data zoals foto's, documenten e.d. kunnen ook op een dergelijke manier gekoppeld worden aan een account en kunnen worden ingesteld dat ook deze data automatisch gesynchroniseerd wordt met bijvoorbeeld Google Foto's, Google Drive, OneDrive e.d.. Dit stel je in per app.
Foto's maken van het homescreen (startscherm) vind ik persoonlijk onzin, of je moet het nadien weer exact zo willen instellen zoals het was. Echter, het leuke van een smartphone is dat je alles kunt inrichten zoals je zelf wilt. Af en toe een beetje 'spelen' met de 'looks' (achtergronden, ingedeelde favorieten, enz.) maakt het juist leuk.

21 januari 2018 om 14:23.
DirkB zegt:

Laat ik antwoorden op de vraag over mijn opmerking: het startscherm is een persoonlijk scherm met zelf gerangschikte apps. Als het wenselijk is om op een nieuwe smartphone dezelfde rangschikking te hebben, maak dan even een schermfoto van de oude smartphone zodat je bij de nieuwe nog weet hoe de rangschikking was. Noodzakelijk is dat niet, het is een geheugensteuntje.
Het maken van een backup in de cloud gaat m.b.v. de instellingen. Het is toestel- en Androidversieafhankelijk waar dit staat.

21 januari 2018 om 14:44.
Yvon zegt:

Dank jullie wel voor de uitleg

ik ben naar instellingen gegaan en heb aan getikt
Back-up maken en terugzetten
aan gezet Back-up mijn gegevens

staat mijn gemailadresen daaronder automatisch herstellen

hoop dat ik het zo goed gedaan hebt

vriendelijke groet en dank voor jullie advies

vind het soms maar erg ingewikkeld
mijn contacten worden toch ook een backup van gemaakt ?

21 januari 2018 om 15:06.
DirkB zegt:

Het staat bij de backupinstelling waarvan een backup wordt gemaakt.
De contacten staan hopelijk al wel op de smartphone en niet op de SIMkaart. Als er adressen bijstaan, dan staan ze op de smartphone.
Koppelen van contacten aan gmail heeft als voordeel dat dezelfde contacten op andere apparaten kunnen worden gebruikt. Bij de nieuwe smartphone komen ze dan terug.
Dus de vraag is, hoe dat op de smartphone is geregeld, hoe zijn we er ooit op gekomen?

21 januari 2018 om 15:14.
Yvon zegt:

ik heb maar 1 keer een smartphone gehad en daar alle telefoonnummers ingezet

er staan verder geen instellingen alleen maar wat ik al eerder schreef Back-up van account
weet niet hoe verder te doen
 

21 januari 2018 om 15:59.
DirkB zegt:

Bij mijn smartphone worden de contacten meegesynchroniseerd. Ik kan dit nakijken (zie bijgevoegd plaatje) en raad aan om dat zelf ook even te doen, omdat er verschil is tussen smartphones.

21 januari 2018 om 18:36.
Yvon zegt:

Dank je wel is inmiddels gelukt was erg duidelijke uitleg
vriendelijke groet Yvonne

22 januari 2018 om 17:01.
DirkB zegt:
Prima dat het is gelukt en dank voor de terugmelding. Succes met de nieuwe smartphone.
22 januari 2018 om 17:13.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club