Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Geheugen steeds vol
Geplaatst op 13 oktober 2018 om 11:12 door Vanessen

Met mijn Samsung S5 loopt het geheugen, op een voor mij onverklaarbare en geheimzinnige reden, steeds vol. Als ik dan items van het toestel verwijder om plaats te maken, lijkt het wel dat het geheugen meteen weer vol loopt. Wie heeft er een tip op deze zonnige en warme zomerse zaterdag en dank alvast.

2 reacties
DirkB zegt:

De Samsung S5 heeft 16 GB telefoongeheugen, dat is normaliter net genoeg voor de apps.
Zit er een SD kaartje in? Zo ja, zet daar dan de foto's en films op. En bijv. kaarten van een navigatie-app (Campercontact? Sygic?).
Als het SD kaartje er eenmaal inzit, dan is het opslaan daarop van foto's enz een instelling.
Er is trouwens ook een systeemgeheugen.
Ter vergelijking mijn S8, al heeft die andere specificaties en is hij nieuwer:
- Het systeemgeheugen is 4 GB en daarvan is op dit moment 2,1 GB bezet.
- Het telefoongeheugen van 64 GB is na schoning met o.a. 15,9 GB aan apps gevuld, zie het plaatje. Onderaan staat ook de vulling van het 64 GB SD kaartje.

13 oktober 2018 om 11:34.
BenW zegt:

Er dient hier onderscheidt te worden gemaakt op 3 punten:
* het werkgeheugen (RAM-geheugen). Voor de S5 is dit 2 GB
* de capaciteit van de interne opslag. Voor de S5 is dit 16 GB
* de mogelijke capaciteit van de externe opslag (SD-kaart). Dit is voor de S5 maximaal 128 GB

V.w.b. het werkgeheugen is het zo dat geopende apps daarin op de achtergrond actief blijven. In een soort sluimerstand dus. Dit is nuttig om snel te kunnen schakelen tussen veelgebruikte apps. Het laden duurt dan korter en het vraagt minder batterijverbruik. Het is zinvol om alleen de dagelijkse apps, bijv. mail, WhatsApp e.d. actief te laten blijven. Minder vaak gebruikte apps kunnen beter uit het geheugen worden verwijderd. Hoe dat te doen kunnen we wel aangeven als u daar behoefte aan heeft.

Het intern geheugen wordt gebruikt voor het opslaan van apps en gebruikersdata. Dit kunnen dus ook genomen foto's zijn e.d. Het zal duidelijk zijn dat wanneer dit intern geheugen vol raakt, het besturingssysteem moeite heeft om tijdelijke bestanden (het swap-geheugen) kwijt te kunnen raken. Hierdoor wordt het toestel beduidend trager. De oplossing hiervoor is dan ook om minder vaak gebruikte apps, maar ook het opslaan van foto's e.d. op het extern geheugen te plaatsen.

Het extern geheugen (de SD-kaart) is iets wat apart moet worden aangeschaft en geplaatst. Wanneer dat gebeurd is, moet de smartphone worden 'verteld' wat op deze SD-kaart moet worden opgeslagen. Dit kan meestal d.m.v. de instellingen van de betreffende app. Mocht dat niet kunnen, dan bestaan er specifieke apps die dit soort instellingen kunnen forceren.

13 oktober 2018 om 13:04.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club