Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Mobiel bellen via wifi
Geplaatst op 1 november 2018 om 23:06 door Groetend

In een nieuwsbrief van Seniorweb lees ik:
De nieuwe dienst is er niet voor iedere klant van KPN. Iemand moet ook al de dienst Bellen via 4G gebruiken. Alleen de nieuwste toestellen van Samsung zijn hier nu geschikt voor. Later komen er meer telefoons bij.
Weet iemand of bellen via wifi moet functioneren als bellen via 4G niet aanstaat? Het zijn gescheiden diensten dus ik ben geneigd te denken dat het dan ook los van elkaar functioneert. Je toestel moet wel 4G geschikt zijn. Ik kan het moeilijk testen omdat bij mij bellen via wifi soms aangaat en soms uit (bellen via 4G staat uit). Wie weet zeker hoe het moet zijn? Bij KPN is dit niet te vinden.
Verder: ten onrechte staat in het artikel dat alleen bepaalde Samsungtoestellen geschikt zijn, want ook bepaalde iPhones zijn geschikt. Zie de deze melding op de website van de KPN en deze post in de Clubs.

26 reacties
BenW zegt:

Ik heb het niet getest, maar theoretisch zou VoWIFI moeten werken als mobiele data (2/3/4G) uit staat. De reden is dat er een andere techniek wordt gebruikt, een telefonieservice en niet een datapakket service.
Verder is de nieuwsbrief hier helaas inderdaad niet volledig. Ik gebruik een Nokia met een abonnement bij Vodafone en alle genoemde functies werken uitstekend (en automatisch).

1 november 2018 om 23:25.
BenW zegt:

Vodafone geeft overigens met een Whitepaper een aardige inkijk in deze materie. Ik heb deze maar even 'geleend' en hier bijgevoegd.
Je zou bijna denken dat de redactie van Seniorweb deze als bron heeft genomen. Zie de 'geschikte' telefoons. Zoals gezegd, met zekerheid kun je daar ook Nokia's bij noemen.

1 november 2018 om 23:31.
Groetend zegt:

Dat theoretische idee heb ik ook maar wie weet het zeker?
Ik zie bellen via wifi in huis namelijk soms aanstaan en soms niet, terwijl er stabiel wifi is met een sterk signaal.
De oorzaak kan zijn dat de functie nog niet stabiel is maar liever zou ik een oorzakelijk verband willen ontdekken.
Momenteel werkt bellen over wifi weer terwijl bellen over 4G uitstaat.
Ik zit bij KPN, dat zou nog kunnen verschillen van Vodafone.

1 november 2018 om 23:34.
Groetend zegt:

De PDF van Vodafone lijkt mij verouderd, omdat voor Samsung t/m de S7 gaat. KPN vermeldt nieuwere toestellen maar evenmin Nokia.

1 november 2018 om 23:43.
BenW zegt:

Het gaat ook niet primair om de genoemde telefoons, maar meer over de theorie en de techniek achter VoWIFI. Telefoons wijzigen voortdurend en steeds meer mogelijkheden komen beschikbaar. Zelf gebruik ik inmiddels bijvoorbeeld Android 9 en het is een kwestie van tijd dat deze en ook technieken als VoWIFI en VoLTE breed worden toegepast in nieuwe smartphones.
Over het gebruik va VoWIFI, al dan niet in combinatie met 2/3/4G, maak ik mij niet druk. Het schakelen gaat automatisch en zolang het in beide gevallen de belbundel aanspreekt maakt het voor mij geen verschil. Dat wordt natuurlijk anders wanneer VoWIFI gratis zou zijn of gebruik zou maken van de databundel.

1 november 2018 om 23:56.
Groetend zegt:

Voor mij is het van belang omdat hier slecht mobiel bereik is. In kosten ben ik niet geïnteresseerd omdat ik onbeperkt kan bellen.
Het gaat mij om de stabiliteit van de dienst. Met 4G aan of uit, ik zie het bellen via wifi soms aanstaan, soms niet. Dus aan 4G aan/uit ligt het niet.
Mijn vrouw heeft eenzelfde S8 (maar iets nieuwer), het lijkt bij haar stabieler te werken. Software is bijgewerkt.
Rara

2 november 2018 om 00:05.
BenW zegt:

Tja, je zegt het zelf, de Samsung van je vrouw is nieuwer. Voor hetzelfde is de interne hardware van haar telefoon toch fractioneel anders. Uiteindelijk gaat het om de ontvangstgevoeligheid van de interne antenne's. Het toestel net even anders vasthouden, een telefoonhoesje, het kan al een verschil maken.

2 november 2018 om 00:10.
Groetend zegt:

Het is toevallig hetzelfde hoesje.
Maar ik zie het aan-/uitspringen als ik in de telefoon-app wissel tussen voorkeur wifi en voorkeur mobiele netwerk. Kennelijk is voorkeur wifi stabieler. Bellen over 4G staat uit, en dat maakt dus niet het verschil.
En nu maar hopen dat mijn instelling in het buitenland goed gaat.
Op de andere smartphone staat het op voorkeur mobiele netwerk en is het wel stabiel. Bellen 4G staat daar aan.
Al met al: leuke functionaliteit maar nog niet goed getest/uitontwikkeld.

2 november 2018 om 00:18.
avatar
Ex-lid zegt:

Op de iPhone is dit vanaf iPhone6 mogelijk bij KPN met iOS 12.1 en bijgewerkte provider instellingen.

2 november 2018 om 07:55.
Groetend zegt:

Het enige verschil tussen beide S8 toestellen is de SW-versie van de serviceprovider. Vraag is dan of dat is te wijzigen, in de hoop dat het iets oudere toestel correct omgaat met mobiel bellen over wifi (met aangepaste instelling werkt het nu wel maar dat is niet de voorkeursinstelling).
Ik ben trouwens ook met de provider in conclaaf gegaan, via Messenger (werkt voor deze situatie prettiger dan de chatfunctie).

2 november 2018 om 17:16.
Groetend zegt:

De KPN helpdesk zegt dat zowel 4G bellen als bellen over wifi moeten aanstaan.
Het lukt hen nog niet om het verschil in werking tussen 2 nagenoeg gelijke toestellen te verklaren.
De helpdeskhulp lijkt te willen stoppen omdat het mobiele abonnement bij KPN ligt en mijn all in one abonnement (internet enz) bij hun dochter XS4all. Dat zou erop duiden dat de KPN functie kennelijk alleen wordt ondersteund op een KPN modem en niet op bijv. een Ziggo modem. Dat zou mij verbazen.

3 november 2018 om 09:34.
Groetend zegt:

Na veel heen & weer berichten met KPN via Messenger met daarin soms goede vragen, soms verkeerde, is het beeld geworden:
1. Om bellen over wifi te laten functioneren, moet ook bellen via 4G aanstaan (dit is nu 3x bevestigd).
2. Bellen over wifi werkt (nog) niet in het buitenland. Hiertoe hoef je echter je instellingen niet aan te passen. Of dat ook geldt voor bellen via 4G weet ik niet 100% zeker, deze vraag loopt nog.
3. In de telefoon-app: als bellen via wifi aanstaat, kun je kiezen voor Voorkeur via Wifi of Voorkeur mobiele netwerk. Het advies is om te kiezen voor Voorkeur mobiele netwerk.
Deze voorkeur betekent: de smartphone belt via het mobiele netwerk, tenzij het signaal van het mobiele netwerk te zwak is, pas dan komt wifi erbij (dit versterkt het mobiele signaal). De indicatie bovenin het scherm over 'bellen via wifi' gaat aan of uit, afhankelijk van de sterkte van het mobiele netwerk. Pas bij bijna afwezigheid van het mobiele netwerk gaat de indicatie aan.

4 november 2018 om 20:44.
Groetend zegt:

Tot slot: KPN meldt dat 4G bellen in het buitenkand aan kan blijven. Dit klopt niet met een eerdere uitspraak maar ik doe het ermee, ik weet wat ik kan doen als het bij gebeld worden niet goed gaat.

5 november 2018 om 06:13.
BenW zegt:

Het icoon voor VoWIFI is schijnbaar bij Android 9 gewijzigd. Zie afbeelding.

5 november 2018 om 13:56.
LeoG zegt:

Hi Ben,
Bij mijn S9+ (KPN) heb ik boven aan geen vo/wifi symbooltje zoals jij dat hebt, maar bij mij staat, als ik wifi ingeschakeld heb, het gewone wifi symbooltje.
Wel staat bij Mobiele Netwerken:
Roaming aan en
Bellen via 4G SIM1
Netwerkmodus:
4G/3G/2G (automatisch verbinden)
Kan het niet testen want ik heb hier bij beide een uitstekende verbinding.
Dit even ter info.

5 november 2018 om 15:53.
Groetend zegt:

Dat bel/wifi symbooltje, dat bij mijn Samsung S8/Android 8/KPN iets verschilt van wat Ben laat zien voor Android 9 (Nokia/Vodafone dacht ik), gaat alleen aan als je mobiele verbinding minimaal is. Bij mij thuis staat het vaak aan en ik ben er blij mee, mijn smartphoneverbinding valt nu niet meer weg als ik bel in en om het huis.
Leo, van het bellen over 4G dat jij noemt, zie je niets behalve dat het in de instellingen bij Mobiele netwerken aanstaat zoals je aangeeft.
Het bel/wifi symbooltje betreft uitsluitend bellen via wifi (dus niet 4G). De instelling hiervan staat in de instellingen van de telefoon-app. Kies wel: voorkeur via mobiele netwerk. Om het in de telefoon-app te vinden:
- open de app.
- kies rechtsbovenin de 3 puntjes
- kies Instellingen. Dan het scherm omhoog schuiven, onderaan staat het.
Zie plaatje hieronder.

5 november 2018 om 16:34.
LeoG zegt:

Wil hier geen discussie over starten Dirk.
Ben schreef: Het icoon voor VoWIFI is schijnbaar bij Android 9 gewijzigd
Dat wilde ik hem alleen even laten weten. Vandaar mijn reactie.
Met S9 is het echt allemaal anders.
Jouw plaatje van 2 nov om 00:18 uur b.v. komt niet meer voor.
Heb net even gekeken, maar als ik b.v. op die drie puntjes in de tel.app. klik, staat er: update verwijderen.
 

5 november 2018 om 17:10.
Groetend zegt:

'Update verwijderen' is dan wel een vreemde boodschap. Dat vraagt om actie, lijkt mij.
Betr. Android 9: mijn smartphone gaat hem nog krijgen, ik ben benieuwd.

5 november 2018 om 17:15.
BenW zegt:

@elgee; nog even in reactie op jouw opmerking: bij de vorige versie (Android 8.1) werd bij mij nog het wifi-tekentje met telefoon getoond. Sinds ik Android 9 gebruik, is dit het icoon als getoond op de afbeelding.

5 november 2018 om 19:52.
LeoG zegt:

Dat begreep ik Ben. Maar omdat je schreef dat icoon is blijkbaar gewijzigd bij S9, heb ik even laten weten dat dit niet bij alle S9 het geval is. Heb onlangs nog een update gehad, maar jij hebt dus kennelijk een nieuwere versie.
Is verder niet belangrijk. Wilde je het alleen even laten weten.

5 november 2018 om 20:16.
BenW zegt:

@elgee; blijkbaar een spraakverwarring. Ik heb geen Samsung S9, maar een Nokia met Android 9.

5 november 2018 om 20:22.
LeoG zegt:

👍😁

5 november 2018 om 20:25.
avatar
Ex-lid zegt:

Mobiel bellen via WiFi van KPN:

De uitleg...

8 november 2018 om 20:27.
Groetend zegt:

Dat is dezelfde verwijzing als waarmee ik begon (1 nov om 23:06 uur).

8 november 2018 om 22:21.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik kreeg hem vandaag (pas) van KPN. Sorry.

8 november 2018 om 23:00.
Groetend zegt:

Zou het typeafhankelijk zijn hoe snel de uitrol gaat?
Ik heb een Samsung Galaxy S8.

8 november 2018 om 23:06.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club