Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Wearables, Smartwatch
Geplaatst op 25 september 2019 om 23:18 door DirkB

Wie heeft er kennis van en ervaring met smartwatches die goed 'praten' met een Android smartphone?
De meest aantrekkelijke lijken mij de Garmin Vivoactive model 4(s) of de Garmin Venu met amoled scherm, en de Samsung Galaxy watch, grootte 46 cm, waarvan ik trouwens een nieuw model verwacht maar niet kan vinden wanneer dat verschijnt. De Samsung lijkt mij het meest algemeen bruikbaar.
Ik kan geen goed vergelijkingsmateriaal vinden over de nieuwste modellen en de ervaringen zijn nogal persoonlijk gekleurd. Wel heb ik een test gezien van de Consumentenbond maar die is niet nieuw genoeg.
De specificaties van de betr. smartwatches heb ik los van elkaar bekeken bij de fabrikanten.
Qua gebruik gaat het mij vooral over de horlogefunctie, sociale media, lichamelijke kernfuncties, goede accuduur, toekomstvastheid, betrouwbaarheid/degelijkheid, beschikbaarheid van apps (dus bekende fabrikanten).
Is er iemand die zich hierin al heeft verdiept?

15 reacties
Niekie zegt:

Misschien kan je hier je blik eens over laten gaan Dirk.
Veel lees werk maar kan de moeite waard zijn.
Ik heb 2 zoons de zo'n ding gebruiken. Die ene kan zelfs een tel. gesprek afhandelen op z'n telefoon. (hoe zo handsfree bellen) :-)

Niek

26 september 2019 om 01:17.
DirkB zegt:

@Niek Ik heb je hardware info - link bekeken, ze hebben wel de nieuwste modellen maar zijn niet compleet met invullen van de specificaties, waardoor je niet goed kunt vergelijken.
Zijn er in deze club gebruikerservaringen?

26 september 2019 om 12:43.
Zegert zegt:

Op deze site is informatie over Garmin apparaten te vinden.

26 september 2019 om 22:14.
Marixius zegt:

Zelf heb ik de Samsung Gear S3 Classic als smartwatch en gebruik hem al een paar jaar. Dit horloge communiceert via bluetooth met mijn Samsung Note 8.
Als horloge en smartwatch meer dan 10 meter van elkaar verwijderd zijn krijg je een signaal zowel op telefoon als horloge. Er zijn veel apps, je kunt gesprekken via je smartwatch starten en beantwoorden. Via Samsung health heb je de beschikking over hartslagmeter, stappen teller. Ook zit er een luchtdruk/hoogtemeter in het horloge. Je horloge herkent of je wandelt of fietst. Op de golfbaan kunnen op je horloge de afstanden naar de green worden weergegeven en kun je het aantal slagen en putts registreren. Er zijn talloze wijzerplaten. Social media meldingen (Facebook, Whatsapp etc) kunnen op het horloge worden weergegeven. Accuduur is acceptabel. Bij mij gaat het horloge ‘s nachts aan de oplader. Maar het horloge kan ook als slaapmonitor worden gebruikt als je hem ‘s nachts om je pols houdt. Het is echter geen horloge om mee te zwemmen of duiken. Wel aan te bevelen om een screenprotector op het horloge aan te brengen. Zelf heb ik de kunststof horlogeband vervangen door een metalen band.

26 september 2019 om 22:37.
DirkB zegt:

Dank je Zegert. Ik kijk uitsluitend naar enkele nieuwste modellen van 2 bekende fabrikanten, vandaar de modellen die ik noemde. Fitbit is de iets goedkopere. Deze markt ontwikkelt zich en een ouder model is snel uitgerangeerd. De vraagt betreft daarom gebruikerservaring met smartwatches en het vergelijken van enkele nieuwste modellen.
Voorbeeldje: Garmin kwam pas deze maand met een model met krasvast Amoled scherm i.p.v. LCD. De waterdichtheid verschilt en de smartwatchfuncties nemen toe w.o. het doen van semi-medische metingen incl. rapportage en meldingen daarover. En kan je ermee betalen (NFC nodig), zit er een GPS in (niet noodzakelijk), hoe wordt hij opgeladen en hoe lang doe je met de accu, hoe goed praat hij met je smartphone (dat pleit voor Samsung bij Samsung).
Mijn beeld verbetert maar er zijn nog vragen, zelfs al beperk ik mij in de te vergelijken smartwatches. De vragen ontstaan deels door onvoldoende kennis van de toegevoegde waarde bij het gebruik.
@Maxirius (ik lees je opmerking nadat ik op @Zegert reageerde) dank voor je informatie, dat helpt! Waarom de screenprotector? Tegen krassen dat snap ik maar is het scherm kwetsbaar naar je idee? Ik las dat de Galaxy Watch de opvolger is van de Gear 3.

26 september 2019 om 22:54.
Marixius zegt:

@Dirk De screenprotector helpt niet alleen tegen krassen, maar ook tegen onverhoopte breuk bij val of stoten. Zelf is het mij al 2x overkomen dat ik per ongeluk met het horlogeglas ergens tegenaan tikte. Gelukkig was toen alleen de screenprotector gebroken en die is eenvoudig te vervangen. De screenprotector heeft geen nadelige invloed op de aanraakgevoeligheid van het scherm, dus touchscreen blijft goed werken. Ik maak gebruik van JustinCase Tempered Glass Screen Protector met 9H hardness. Zo blijft het scherm er als nieuw uitzien.

27 september 2019 om 16:23.
jm zegt:

hallo ,Dirk
Eigelijk heb je 2 verschillende types smartwatch heb zelf een samsung watch 46mm 4g die draait op het samsung tizen systeem houd helaas nog niet zo van nederlands met bixby
voor echt nederlands google neem dan maar een tictac pro smartwatch draait onder android wear OS
gr.jm

27 september 2019 om 19:27.
DirkB zegt:

Dank, het verschil tussen Tizen (= Samsung) en Wear OS (= Google) had ik nog niet in beeld. Ik zie een vergelijking uit begin 2019 in dit artikel. De conclusie is dat Wear OS veelzijdiger is dan Tizen, tenzij je een Samsung smartphone hebt (en die heb ik).
De Tictac Pro met Gear OS is mooi vanwege de 2 schermen die zuinig of minder zuinig accuverbruik mogelijk maken, maar hij is flink aan de prijs (dat mag als hij veel biedt).
Een ander artikel meldt dat Tizen weliswaar minder apps heeft (tenzij je een Samsung smartphone hebt) maar dat Gear OS meer bugs heeft.
Ik zie, o.a. in deze vergelijking, dat de Samsung Watch (46 mm) vaak als meest veelzijdige smartwatch tevoorschijn komt. Ik verwacht binnenkort een opvolger maar kan daar weinig over vinden. Samsung raadt mij aan om even te wachten als je geen haast hebt.

27 september 2019 om 21:24.
DirkB zegt:

Heeft er iemand nog meer inzicht in de verschillen tussen Tizen en Wear OS? Ook over de toekomst daarvan?
Met een smartwatch moet je wel kunnen bellen, betalen, en de agenda gebruiken.
Kan dat altijd?

30 september 2019 om 15:55.
jm zegt:
Hallo,
De 2 grootste verschillen tussen tizen en wear os zijn tizen heeft bixby en betalen gaat nog steeds niet nog geen samsung pay nl en je moet een samsung account hebben voor de updates smartwatch heb zelf een samsung watch 46mm LTE kan dus 2 e-sims gebruiken +wifi+gps
zeer goede smartwatch 50meter waterdicht groot geheugen en batterij makkelijk 3dagen mee.
Toch weer de tictac pro watch met google assistent bellen afspraken muziek alles kan de tictac pro kost ongeveer 240 euro je krijgt echt waar voor je geld ook wifi+gps geen sim
De samsung watch 46mm wifi kost ook 240 euro De 46mm met esim rond de 360 euro
30 september 2019 om 19:18.
DirkB zegt:

Oh ik wist niet dat met Samsung Pay betalen in NL niet mogelijk is. Een Samsung account heb ik. Ook Google Pay (bij de Tictac Pro 2) is er nog niet in NL. Garmin Pay is er wel en toepasbaar bij Rabo & ABN AMRO Maestro betaalpassen en ICS & VISA creditcards.
Dan is een Garmin smartwatch een idee, bijv. de nieuwe Vivoactive 4 (evt de Venu) of de erg dure Fenix 6 serie (zelfs incl. zonnecel verkrijgbaar).
Heb ik dan nog iets gemist?

30 september 2019 om 22:15.
Marixius zegt:

Met de Samsung Gear S3 kun je inderdaad bellen en gebeld worden, je telefoon moet dan wel in de buurt zijn (max 10 meter). Het blijft wel wat lachwekkend als je tegen je pols staat te praten en afwisselend je horloge tegen je oor houdt.

Betalen met de S3 heb ik nog nooit gedaan, weet eigenlijk niet of er NFC in de S3 zit. De behoefte om met mijn horloge te betalen heb ik eigenlijk niet, mijn smartphone heb ik immers toch bij me en met Rabo wallet of een andere betaal app hou je je telefoon tegen het betaalapparaat.
Samsung Pay is voor Nederland nog niet uitgerold. Wel schijn je de regiocode voor Samsung Pay anders in te kunnen stellen en dan schijnt het wel te werken. Zie hier

De agenda-functie op de S3 werkt prima. Herinneringen worden goed op de S3 weer gegeven. Ook afspraken vastleggen op de S3 is met de draaibare ring en het aanraakscherm redelijk te doen, alhoewel ik het invoeren van afspraken op de smartphone of tablet toch wat makkelijker vind gaan.

1 oktober 2019 om 17:18.
DirkB zegt:

Betalen met Samsung kan niet volgens jm en ik zie dat ook op websites. In de Gear 3 zit wel een NFC-chip.
Vastleggen van afspraken gaat waarschijnlijk beter met de smartphone dan op een smartwatch maar uitlezen op de smartwatch lijkt mij wel handig.
Het begint er langzaamaan op te lijken dat je met Garmin meer kanten op kunt dan met Samsung.

1 oktober 2019 om 17:44.
DirkB zegt:

Deze discussie heeft mij inzicht opgeleverd, waarvoor dank.
Als ik terugkijk naar de oorspronkelijke vraag is echter niet alle twijfel weg.

1 oktober 2019 om 23:59.
DirkB zegt:

2 Samsung eigenaren hebben gereageerd, heeft niemand een andere Androidkeuze gemaakt?
Bijgaand marktcijfers over 2018. Opmerkingen daarbij:
met Apple kan ik niets, Fitbit (dat verlieslatend is) komt in beeld naast Samsung, Garmin's lage (en afnemende) aandeel verbaast mij gezien hun brede aanbod.
Zie ook dit verhaal.

2 oktober 2019 om 09:16.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club