Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Contactpersonen zijn te Verplaatsen naar een ander Account
Geplaatst op 20 augustus 2020 om 17:35 door Zegert

In de praktijk gebeurt het nogal eens dat Contacten niet op de 'gewenste plek' opgeslagen worden.
Bijvoorbeeld niet onder het @gmail.com account maar op Apparaat.

Toevallig keek ik eens wat uitgebreider in de Contacten App wat er mogelijk is als je een Contact opent.
Vanaf Android 9 (neem ik aan) blijkt daar een optie 'Verplaatsen naar ander account' beschikbaar te zijn.
Dit is ook zo op mijn Android 10 toestel maar niet op mijn Android 8 apparaat.

Vandaag getest want ik was benieuwd hoe soepel dat zou gaan.
Blijkt inderdaad erg makkelijk: de optie kiezen en een ander account dat op het toestel staat kiezen en dan bevestigen.

Zelf heb ik mijn privé Contacten in mijn Microsoft Account staan en via de Microsoft Outlook App op Android toestellen.
Daarnaast gebruik ik voor Contacten die ik heb door vrijwilligerswerk een @gmail.com account.

Vandaag een nieuw Contact aangemaakt in Microsoft (op een Lumia 950).
Daarna op een Nokia 5.1 - Android 9 - deze verplaatst naar @gmail.com.
De versie met @gmail.com verscheen snel op andere toestellen.
Op de Lumia was het Contact ook verplaatst.
Echter, doordat de synchronisatie van Contacten in het Microsoft Account niet altijd echt soepel werkt heb ik nu een toestel waar beide versies van het Contact op staan - de gewijzigde versie verdwijnt hier (nog) niet.

Dit past echter bij mijn ervaring dat het Microsoft Account niet optimaal synchroniseert met Android terwijl de Gmail wijzigingen heel snel beschikbaar zijn.

Wellicht is dit Verplaatsen een oplossing voor gebruikers.

7 reacties
DirkB zegt:

Goede suggestie Zegert!
Toevoeging: als je contacten lokaal opslaat, moet je er een backup van onderhouden, anders kun je alles kwijtraken na een computerstoring of bij een nieuwe computer/smartphone/tablet.
Bij opslaan onder een gmailadres (of eventueel het microsoft account) hoef je geen backup te maken omdat alles ook in de cloud is opgeslagen. Dus als een apparaat defect raakt of als er een nieuw apparaat komt, hoef je v.w.b. de contacten niets over te zetten, ze komen gewoon terug zodra je het gmailadres op het apparaat zet.
Bovendien kun je hierdoor de contacten op elk apparaat gebruiken en onderhouden. Zo hebben mijn vrouw en ik alle contacten tegelijk beschikbaar op smartphones, tablets en Windows computers.
Tot slot: het is ook mijn ervaring dat de synchronisatie van gegevens, ondergebracht in een microsoft account, niet lekker gaat met Android/Google. Microsoft en Google hebben dat met elkaar niet goed geregeld. Ik heb daarom een paar jaar geleden alle contacten uit Outlook/Contacten geëxporteerd en in gmail/Google geïmporteerd.

20 augustus 2020 om 17:53.
Zegert zegt:

Hallo Dirk,

Dank voor je reactie.

Wel een vraag/opmerking over wat je schrijft 'als je contacten lokaal opslaat, moet je er een backup van onderhouden,'
In principe ben ik het hier mee eens maar het probleem is om uit te vinden waar die gegevens staan op het apparaat. Alles zit redelijk verstopt.
Door mijn ervaring met Psion/EPOC en later Symbian (afgeleid van EPOC) op Nokia apparaten ben ik zowel bij Windows 10 Mobile als bij Android al eens aan het zoeken geweest met de Windows Verkenner om uit te vinden waar die gegevens staan. Tot heden zonder succes.
Dat maakt het dus lastig, of misschien zelfs onmogelijk om een backup te maken van Contacten en Agenda gegevens die op het apparaat staan.

Ik kan me je overstap van Windows 10 Mobile naar Android nog herinneren.
Het verschil is dat ik eigenlijk nog steeds de Lumia 950 DS gebruik, o.a. vanwege de Agenda.
Deze is net wat handiger dan de Microsoft Outlook Agenda op Android.
Wel heb ik meestal ook een Android toestel bij me omdat steeds meer Apps op Windows 10 Mobile ermee stoppen.
Nu had ik niet veel Apps maar zelfs die basic dingen werken niet meer. Het belangrijkste is op te vangen door gebruik van Edge.

Er komt dus een moment dat ik ook compleet moet overstappen - in principe geen probleem omdat eigenlijk alleen de SIM kaarten overgezet hoeven te worden en wat documenten in Word en Excel.

20 augustus 2020 om 21:08.
DirkB zegt:

Tja de 950 was niet mijn eerste, wel de laatste. Jammer maar realiteit. Ik herinner mij ook dat we het daar destijds uitgebreid over hebben gehad.
De problemen die je noemt met maken van een backup kan ik mij voorstellen. Samsung heeft er een voorziening voor, die ook goed van pas komt als je een andere Samsung in gebruik neemt. In het plaatje ben ik een backup aan het maken. Die gaat altijd naar een cloudvoorziening.
Met koppelen aan bijv. gmail heb je daar geen aandacht meer voor nodig, de backup is al geregeld.
Hetzelfde geldt voor de agenda, ook die is te koppelen aan gmail.
De standaard agenda app op mijn smartphone vind ik niet geweldig, ik gebruik hiervoor de app a-calender (niet gratis). Dezelfde agenda-inhoud zie ik ook in de standaard agenda app van Windows 10.
Bij dit soort dingen geldt algemeen: de vastlegging van gegevens vraagt om één standaard plek, liefst apparaat onafhankelijk. De weergave van gegevens echter is op verschillende manieren te regelen en kan per apparaat verschillen.
Als ik een suggestie mag doen: ik gebruik meerdere agenda's maar alle gekoppeld aan gmail. Bij de weergave hebben ze een verschillende kleur.
Daarnaast heb ik een agenda van een Stichting, gekoppeld aan het gmailadres van die Stichting. Die toon ik op mijn smartphone in een andere app waardoor het niet door elkaar loopt.
Dus als je een keer met de 950 zou stoppen, dan heb je op Android prima mogelijkheden, zowel met meerdere agenda's als met meerdere agenda apps, er is keuze genoeg in de Playstore.
Dan over evt overzetten van documenten: dat kan prima maar een andere keuze is om daarvoor Onedrive te gebruiken. Dus eigenlijk soortgelijk als bij contacten en agenda: de cloud verbindt je apparaten met elkaar.

20 augustus 2020 om 21:45.
Zegert zegt:

Ja, die realiteit is dat ik totaal 6 toestellen heb met Windows:
Lumia 520 - op 8.1 - kan weinig meer mee
Lumia 630 DS - dankzij Insider Programma op Windows 10 Mobile, wel een oudere versie maar bruikbaar
Lumia 730 - in Duitsland gekocht (in NL was de 735 met 4G) - ook bruikbaar dankzij Insider versie
en dan nog 3 met de recente versie: 550, 650 DS en 950 DS.

Die aCalendar gebruik ik ook - de gratis versie.
Hierin staan mijn afspraken uit mijn Microsoft account - dankzij een oude outlook.com App die ik per ongeluk als download opgeslagen had en moet installeren door de beveiliging even uit te schakelen.

De optie van OneDrive ken ik inderdaad ook.
Omdat ik voor o.a. testen en support meerdere toestellen heb zit in die toestellen een prepaid SIM kaart en dan is mobiel internet niet zo voordelig.
Sinds kort heb ik wel een (klein) abonnement dus mogelijk ga ik het wel gebruiken - heb er echter nog niet genoeg belang bij om altijd bij die documenten te kunnen, slechts een paar staan op SD kaart in het toestel en daar lukt het zo aardig mee.

En ja, Samsung heeft inderdaad ook handige dingen maar ik geef de voorkeur aan een zo kaal mogelijke Android versie - smaken verschillen ...

20 augustus 2020 om 22:15.
DirkB zegt:

Nog even n.a v. je opmerking over maken van een backup van lokaal opgeslagen contacten. Dit is mogelijk, lees ik op deze plek.

20 augustus 2020 om 23:14.
Zegert zegt:

Bedankt Dirk,

Dat ziet er goed uit om een backup te maken.
Ik bleef nog even te veel in oude termen denken - via USB kabel - maar dit ziet er goed uit.

21 augustus 2020 om 09:46.
DirkB zegt:

OK, succes Zegert.

21 augustus 2020 om 09:58.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club