Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
instellingen Camera van Samsung Galaxy A51
Geplaatst op 13 maart 2021 om 12:31 door Gerabra

Ik heb sinds kort een Samsung Galaxy A51 smartphone. Van de mogelijkheden van de camera is heel veel me nog onduidelijk. Weet iemand meer over oproepen en gebruik van de optie "Beste opname" bij foto's?

18 reacties
DirkB zegt:

Samsung heeft een filmpje met uitleg, zie deze link.
Op mijn S20 heb ik het aanstaan, het is een hulpmiddel bij het maken van een foto.
Tip 1: zet bij video niet de HEVC functie aan en bij foto's niet de HEIF functie. Reden: niet elke computer kan hiermee overweg.
Tip 2: HDR aanzetten geeft mooiere kleuren.

13 maart 2021 om 12:44.
HaWee zegt:

misschien een idee om de gebruiksaanwijzing eens goed te lezen?

13 maart 2021 om 12:51.
HelmaB zegt:
Ik wilde de handleiding bijvoegen, maar SW vindt het weer eens niet goed.
Dan maar zo.
Klik (links) bij User Manual (Android 10) op downloaden.
www.samsung.com/nl/support/model/SM-A515FZBVEUB/#downloads
13 maart 2021 om 12:54.
Gerabra zegt:

Uiteraard heb ik de handleiding gelezen. "Beste opname" komt er niet in voor. Ik vond nu wel "Beste opnamen" bij de opamestand Panorama, maar daar was ik niet naar op zoek.
Naar aanleiding van de suggestie van DirkB om een (heel erg kort) filmpje te bekijken bij Samsung heb ik ontdekt dat 'Suggesties opname' inderdaad 'aan' staat.
Maar ik weet helaas echt niet hoe ik bij een foto de pop-up "Beste opname" moet gebruiken. Soms verschijnt er ook een gele kleur bij die pop-up.
Is er een ervaringsdeskundige? Er zijn altijd fijne kneepjes.

13 maart 2021 om 14:17.
Gerabra zegt:

Ik ontdekte in de handleiding toch nog "Suggesties opname". En dat is een goed beginpunt voor mij om er verder mee te gaan. Maar ervaringen zijn altijd welkom.

13 maart 2021 om 14:37.
DirkB zegt:

Mijn ervaring is dat er na het aanzetten van de functie een rondje in het midden komt en er tijdens het richten van de camera een witte hulplijn in beeld kan komen die geel wordt als ook het rondje geel wordt.
Het witte lijntje geeft aan dat de smartphone goed horizontaal of verticaal wordt gehouden. De camera gebruikt voor het bepalen daarvan de lijnen die in beeld zijn (zonder lijnen, bijv. bomen, werkt het dus niet).
Het middelste rondje wordt geel als je het toestel goed vlak houdt t.o.v. het foto object (de grond of een muur bijv.). Als hulpmiddel komt dan eerst een rondje naast het middelste rondje in beeld (zie bijgevoegde schermfoto van een testfoto die ik net even maakte: je ziet 2 rondjes). Als je het toestel zodanig beweegt dat de rondjes over elkaar vallen, dan hou je het toestel vlak en wordt het middelste rondje geel. Als je bovendien het toestel goed horizontaal of verticaal houdt, dan komt de streep erbij die dan geel is.
Met wat experimenteren kom je het vanzelf wel tegen (zo werkt het bij mij).
In het bijgevoegde plaatje zie je bovenaan ook hoe mijn basisinstellingen zijn.
De hulplijnen heb je ook aangezet?
Je weet dat je scherp kunt stellen op een bepaald deel van de foto? (klik op het scherm en er komt een vierkantje).
Kijk, als de camera aanstaat, ook eens onderin bij 'meer'.
PS er zijn detailverschillen tussen de A51 en de S20.

13 maart 2021 om 15:19.
Gerabra zegt:

DirkB, bedankt voor je uitvoerige uitleg. Een en ander had ik vandaag ook achterhaald. Het gaat om de instelling Suggesties-opname. Je moet inderdaad doorgaan tot in het tweede rondje (eventjes aangeduid als Beste Opname) een duidelijke geel rondje verschijnt, en een gele richtlijn vanaf het rondje naar de randen van de afbeelding. Dan wordt, denk ik, de 'compositie' als optimaal beschouwd. Ik deed het met een foto 4:3. Bij verzending bleek er langs de bovenrand een storende doorzichtige grijze strook te zien te zijn. Als je dan deze foto gaat bijsnijden wordt automatisch aangegeven dat die rand weg moet.
Ingenieus allemaal. Maar zelf moet je toch ook wel tot een goede compositie kunnen komen. Bij de camerastand 'Pro' is er geen Opname-suggestie.
Nuttiger lijkt me de Scene-optimalisatie. Die is er overigens ook niet bij de camerastand 'Pro'.

14 maart 2021 om 23:27.
DirkB zegt:

Klopt, bij Pro wordt je geacht zelf de beste opname te kunnen maken. HDR bijv. is dan ook uitgeschakeld en je kunt desgewenst van alles handmatig instellen.
Die lijntjes zijn hulpmiddelen, er is geen noodzaak om je daaraan te houden en ik doe dat dus niet altijd.
De doorzichtige grijze strook op je foto herken ik niet. Was het niet gewoon een deel van het telefoonscherm dat over de foto heen zichtbaar was?
Ik fotografeer trouwens bijna altijd op formaat 9 x 16. Vaak snij ik een foto wel iets bij. Of ik maak hem wat rechter, zelfs het perspectief (achteroverhangend gebouw) kun je in de smartphone direct aanpassen. Licht/donker pas ik soms ook aan, enz.
De panoramafunctie heb je gezien? Dat kan wel eens leuk zijn.
Dat er meerdere camera's zijn, werkt ook kwaliteitsverbeterend en verruimt de mogelijkheden.
Er is ontzettend veel mogelijk.

14 maart 2021 om 23:43.
Gerabra zegt:

DirkB, nogmaals dank. Ik zal nog nagaan of die grijze rand altijd komt of niet.
Het formaat Full (als het hele scherm van de smartphone; ruim 2:1) leek me ook wel leuk.

15 maart 2021 om 00:08.
Gerabra zegt:

Aan DirkB: Dat van die doorzichtige grijze strook is gelukkig onzin. Als je de camera tijdens het bekijken van een foto draait (met automatisch draaien 'aan') dat verschijnt er vaak zo'n doorzichtige grijze strook over de foto. Maar die verdwijnt als je op het scherm tikt (soms een goed plekje zoeken). Had ik ook gedaan, dacht ik, maar waarschijnlijk te ongeduldig.
Waar zou die 'Suggesties opname' naar streven? Naar een compositie volgens de compositie-'wetten'? Zoals: het belangrijkste niet precies in het midden?
Nogmaals dank voor je uitstekende uitleg van een ervaringsdeskundige. Dáár was ik naar op zoek.

15 maart 2021 om 10:48.
DirkB zegt:

Betr de 'suggesties opname': ik heb het aanstaan maar weet eigenlijk niet wat daar concreet uitkomt. Soms zie ik een tip van 'hou de lens schoon'. Voor de rest heb ik veel ervaring met fotograferen dus het komt wel goed en zo niet, dan verwijder ik de foto meteen of werk ik hem een beetje bij. Wel heb ik de hulplijnen aanstaan, die pas ik toe voor zover dat mij zint.
Wat je beter niet kunt doen is digitaal inzoomen. Je kunt de foto achteraf bijwerken, dan kun je het nog herstellen als je niet tevreden bent. En je hebt meerdere lenzen, dat helpt ook om een scherpere foto te krijgen zonder digitaal zoomen.

15 maart 2021 om 15:02.
Gerabra zegt:

DirkB. Weer bedankt voor alle tips. Ik weet nu "alles".

15 maart 2021 om 23:16.
DirkB zegt:

Veel plezier! Weet je ook van Onedrive voor backup?

15 maart 2021 om 23:34.
Gerabra zegt:

Ik weet vaag iets van Onedrive. Mijn'echte' foto's staan op mijn pc. En daarvan maak ik back-ups via Bestandsgeschiedenis (ik hoop dat het functioneert). Van de foto's op mijn mobiel heb ik back-up via Google Foto's. Het kan zijn dat ik met de A51 meer en serieuzer ga fotograferen, want de camera lijkt me heel goed.

17 maart 2021 om 16:06.
DirkB zegt:

Onedrive kwam vandaag toevallig aan de orde via deze vraag.
De backup via Onedrive gaat automatisch als deze aanstaat en het wordt vanzelf op de computer zichtbaar als die met Onedrive synchroniseert (meestal wel).
Google foto's is inderdaad ook een backup, dat kan eveneens prima (ook samen).

17 maart 2021 om 18:42.
Gerabra zegt:

Ik heb toch weer wat vragen.
1. Een paar dagen geleden werd mijn A51 geüpdated van Android 10 naar Android 11. Ging snel, vind ik. In 20 minuten. De fotostand 'Enkele foto' heet nu 'Single take'.
Maar hoe en wanneer kun je die stand nuttig gebruiken? Ik dacht dat je zo een tip kunt krijgen hoe je van het betreffende onderwerp de beste foto kunt maken. Daartoe bewoog ik het toestel wat tijdens de opname (moest, dacht ik, volgens de uitleg). Toen werden er ook video's opgenomen, maar daar ben ik bij een foto niet in geïnteresseerd. Het lijkt meer de bedoeling te zijn dat je uit de opnames gewoon de beste kiest. Ik zag geen voordeel. Ook was het me niet duidelijk of je even moet tikken op de opnameknop of dat je die een tijdje moet vasthouden. Enfin, misschien heeft iemand tips.
2. Zou er ergens ook een 'burst' opnamestand zijn?
3. Bij bewerken van een foto vond ik de opties horizontaal perspectief en verticaal perspectief. Wat kun je daarmee? En ook het selectiegereedschap 'lasso'. Kun je daar wat mee in de app Camera?

22 maart 2021 om 16:05.
DirkB zegt:

Vooraf: de A51 kan ietwat verschillen van mijn S20 5G.
1. De single take had ik nog niet gezien. Hij maakt dan 10 s lang een filmpje, alleen in formaat 3 x 4, en doet een suggestie voor het beste beeld. Het lijkt mij interessant als je te maken hebt met bewegende onderwerpen, bijv. iemand die loopt of fietst. Het is goed bruikbaar bij panning ('meetrekken'). Ik heb er geen ervaring mee maar het zit mooi toegankelijk in het menu, ik ga het eens uitproberen.
1a. Het alternatief: als de camera aan is, zie je bovenaan (rechts) een vierkantje met een pijltje. Als je dat aanzet (het wordt geel) en je neemt een foto, dan maakt de camera ongemerkt meerdere opnamen, een filmpje dus. De app kiest daaruit de beste foto maar je kunt een andere selecteren. Ik heb daar profijt van gehad toen ik een pont fotografeerde waar een vogel overheen vloog die op 1 van de foto's de beste positie had. Toch heb ik de functie uitgezet omdat elke foto weer ruimte inneemt. Je zou dit selectief kunnen gebruiken maar voor panning gaat het wat snel.
2. Burst: bij de Camera instellingen staat voor Foto's de instelling 'Over sluiterknop vegen voor', daar kun je kiezen voor 'Continue-opname maken'. Vergelijkbaar zit onder 'de menukeuze 'Meer' de functie 'Hyperlapse'. Ik heb beiden nog niet gebruikt.
3. Perspectieffunctie:
- verticaal: als je bijv. een gebouw van dichtbij naar omhoog fotografeert, dan helt het achterover (perspectivische vertekening). Met deze functie kun je het gebouw rechter maken door het schuifje onderaan te verplaatsen.
- horizontaal: als het gefotografeerde 'wegloopt' van links naar rechts of andersom, dan kun je dit m.b.v. het schuifje rechttrekken.
Als als je een gebouw schuin omhoog fotografeert, waardoor het perspectief in 2 richtingen is vertekend, dan kun je een hoop bereiken door beide opties te gebruiken.
Beide functies pas ik zo nu en dan toe. Een gebouw mag wel wat vertekening hebben maar teveel is niet mooi, vooral bij groothoek heb je dat al gauw.
- lasso: hiermee kun je een deel van de foto uitsnijden, bijv. uit een foto alleen het gezicht selecteren en de rest weglaten. Het werkt vrij goed: trek met je vinger een kring rond het gezicht. Heel precies lukt dat niet maar de app helpt je door foutjes te corrigeren, dat werkt goed al kan hij ook iets te enthousiast zijn.
Ik zie bij deze functie 3 mogelijkheden, de rechter daarvan snap ik nog niet.

Anders: na bewerken is de originele foto niet meer in beeld, echter hij is er nog wel. Als je nogmaals voor bewerken kiest, dan kun je de foto terugzetten naar het origineel. Ik doe dat wel eens als ik achteraf niet helemaal tevreden ben.

Het zijn geweldige functies, het merendeel van de fotobewerking kun je direct in de smartphone doen. Veel is voorgeprogrammeerd maar je kunt ook handmatige aanpassingen doen van bijv. licht/donker, helderheid, contrast, kleurverzadiging.
Er bestaan ook gratis en betaalde bewerkingsapps maar voor mij is dit wel voldoende en nabewerken op de computer doe ik bijna niet meer.

22 maart 2021 om 17:37.
Gerabra zegt:

DirkB. Weer heel veel dank voor de uitvoerige uitleg. Heel fijn. Het is me weer wat duidelijker geworden. Ik vond hier en daar ook nog wat op internet, maar eigenlijk veel te weinig. Het is eigenlijk een worsteling.
Ik heb geen vierkantje met een pijltje, rechts boven in de camera.
Ik vond wel hoe je een continu-opname maakt (als die is ingesteld bij de instellingen van de camera): de opnameknop naar onderen slepen.
(Als je de knop alleen maar vasthoudt, dan wordt de knop rood en dan wordt een video gemaakt).
Door een filmpje op internet weet ik wat hyperlapse is: je maakt een video van ontzettend veel foto's: 25 fotos per seconde video. Je kunt er wel een aardig effect mee krijgen. Ik zal het niet doen.
Veel plezier met de camera.

23 maart 2021 om 23:18.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club