Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Android-Club
Gratis Wifi?
Geplaatst op 25 maart 2021 om 20:30 door MARVA

Goede avond,
Wat ik niet begrijp is :
M'n internetbundel is bijna op, terwijl ik toch gratis gebruik kan maken WiFi?
Moet ik misschien bij "Instellingen" iets aan of uitzetten, zodat bij een slechte Wifi-verbinding geen gebruik wordt gemaakt v.h. mobiele netwerk?

13 reacties
HaWee zegt:

waarschijnlijk wel , als je nu merk type en Android versie meld dan kan waarschijnlijk wel iemand precies vertellen hoe je het goed moet instellen

25 maart 2021 om 20:50.
MARVA zegt:

Ik heb 'n Samsung Galaxy A7, Android versie 10.

25 maart 2021 om 20:58.
Zegert zegt:

Bij veel gebruikers staat standaard Mobiele data op Aan.
Het gevolg: zodra de Wi-Fi verbinding even hapert of men gaat naar buiten dan schakelt het toestel over op Mobiele data.
Afhankelijk van andere instellingen kunnen een aantal Apps die verbinding gebruiken en gaat dat van de internet bundel af.

Zeker bij niet al te grote bundels is mijn advies: zet standaard Mobiele data op Uit en schakel dit in als je buitenshuis internet nodig hebt - daarna weer uitschakelen.

25 maart 2021 om 21:12.
MARVA zegt:

Bedankt voor je reactie.
Zie nu A7, moet zijn A71.

25 maart 2021 om 21:15.
DirkB zegt:

Het wifi is inderdaad gratis, de mobiele dataverbinding zit in de internetbundel.
Tegenwoordig gebruik je een smartphone vaak buitenshuis. Even iets opzoeken, een WhatsApp versturen, mailen, de A71 is ervoor gebouwd!
Ik benader het daarom van de andere kant: het beste neem je t.b.v. de smartphone een abonnement met daarin zowel telefoon, SMS als data. Deze abonnementen zijn al enige tijd vrij goedkoop. Bijvoorbeeld: als je voor TV/Internet al bij KPN zit, dan kun je een mobiel abonnement incl. 1 GB aan data kiezen voor € 5 per maand. Voor 10 GB betaal je € 20 per maand. Andere aanbieders hebben soortgelijke abonnementen, combineer het wel met de provider voor TV/Internet.
Met 1 GB in een data abonnement kom je niet gauw aan de limiet, vooral niet als je de smartphone meestal via wifi gebruikt en buitenshuis geen videogesprekken gaat houden of films bekijken.
Ik heb zelf een KPN Hussel abonnement met onbeperkt bellen/SMS'en/datagebruik en hoef dus nergens meer op te letten. De vaste telefoon kan weg (zoals velen doen).

25 maart 2021 om 21:37.
MARVA zegt:

Bedankt Dirk.

25 maart 2021 om 21:47.
DirkB zegt:

Er is in een paar jaar veel veranderd in de abonnementen, ook betr. dataverkeer in de EU. Hierdoor is de beschikbaarheid van wifi minder kritisch geworden. Het erg snelle 5G komt er ook aan. De A71 heeft het nog niet, je volgende toestel wel.

25 maart 2021 om 21:59.
MARVA zegt:

Goede middag,
N.a.v. jullie reacties, ben ik verder gaan kijken naar Mobiele data en kwam vervolgens dit tegen bij, Verbindingen > Mobiele netwerken > Netwerk operators(zie foto).
Moet ik dit bevestigen, om binnenshuis weer WiFi te kunnen gebruiken?

27 maart 2021 om 12:28.
DirkB zegt:

Ik heb een abonnement en kom die vraag niet tegen. Bij mij (Samsung S20/Android 11) staat er 'Automatisch selecteren' en als ik daarvan het schuifje uitzet, kan ik kiezen uit beschikbare netwerkoperators (in het buitenland doe ik dat wel eens).
De smartphone geeft voorkeur aan wifi als dat beschikbaar is en het signaal voldoende sterk is. Als wifi uitvalt, schakelt de smartphone automatisch over naar mobiele data.
Als je dat laatste niet wilt, dan kun je het mobiele dataverkeer uitzetten. Dat doe je bij Verbindingen -> Gegevensgebruik, dan 'Mobiele gegevens' uitzetten.
Bij 'Mobiele netwerken' kun je Roaming (mobiel dataverkeer in het buitenland) aanzetten of uitzetten.

27 maart 2021 om 12:59.
MARVA zegt:

Bij "Netwerkoperators" krijg ik de keuzemogelijkheid :
"Automatisch selecteren"
Laat uw telefoon automatisch het beste netwerk kiezen, of
"Handmatig selecteren"
Scan alle beschikbare netwerken"
Al zoekend, kan ik helaas ook geen informatie vinden, dat 't duidelijker maakt voor me.

27 maart 2021 om 15:09.
DirkB zegt:

Die instelling betreft het mobiele (3G/4G/5G) netwerk, niet het wifi netwerk.
Je kunt dit op 'Automatisch selecteren' laten staan, het toestel kiest dan zelf de beste mobiele provider. Mobiele providers zijn bijv. KPN, T-Mobile, Vodafone.
Handmatig selecteren van de mobiele provider is alleen nodig als je een slechte mobiele verbinding hebt en naar een andere provider wilt zoeken die het misschien beter doet. Ik doe dat wel eens in het buitenland.
Het mobiele netwerk wordt gebruikt voor:
1. Bellen en SMS'en: dit heb je waarschijnlijk altijd aanstaan. Het zit in je mobiele bundel/abonnement op het SIM kaartje.
2. Mobiel data verkeer, dat is internetten (zoals o.a. WhatsApp). Dit zit desgewenst ook in je mobiele bundel/abonnement op het SIM kaartje. Je kunt mobiel dataverkeer in het toestel uitzetten (zie mijn vorige reactie), internetten gaat dan alleen nog via wifi.

Internetten via het mobiele netwerk gaat via een andere verbinding dan internetten via wifi maar met beide keuzes kun je internetten en heb je dezelfde mogelijkheden, echter het mobiele netwerk is minder snel dan wifi.
Internetten via het mobiele netwerk gaat ten koste van de databundel op het SIM kaartje, internetten via wifi geeft geen extra kosten tenzij bijv. op een camping.
Internetten via wifi is zelfs mogelijk zonder dat er in het toestel een SIM kaartje zit.
Bellen via wifi kan ook, bijv. met WhatsApp, Skype of Messenger.

27 maart 2021 om 16:49.
MARVA zegt:

Dirk, bedankt voor je uitleg en 'n prettig weekend gewenst.

27 maart 2021 om 17:57.
tjw49 zegt:

Net zoals Zegert zegt, zorg dat 'mobiele data' uitstaat. Je vindt dat op de meeste Android door met 2 vingers naar beneden te swipen en het icoontje 'Mobiele gegevens' uit te schakelen. Zie de bijlage.
Als je dan wel buitenshuis wil internetten kun je 'mobiele gegevens' weer aanzetten.

30 maart 2021 om 09:36.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Android-Club?
Android-Club